Ολοκλήρωση της Τελετής Παραλαβής του ΥΜΑΘ από τον Υφυπουργό κ. Φίλιππο Τσαλίδη & Βίντεο τελετής παράδοσης παραλαβής

1484394436
1484394436

Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του ΥΜΑΘ ανάμεσα στον νέο Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) της υπηρεσιακής κυβέρνησης, κ. Φίλιππου Τσαλίδη, και της απερχόμενης Υφυπουργού, κας Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θόδωρος Καράογλου, ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Περικλής Μήτκας, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Αντώνης Μαδρίτης, ο Γενικός Πρόξενος της Σερβίας κ. Sinisa Pavic, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Alexey Popov, η Γενική Πρόξενος της Βουλγαρίας κα Nadya Radeva, η αναπληρώτρια Γενική Πρόξενος της Γερμανίας κα Anita Englert-Zerbin, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Θ.-HELEXPO Αναστάσιος Τζήκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δ.Ε.Θ.-HELEXPO κ. Κυριάκος Ποζρικίδης και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας της Θεσσαλονίκης.

Στον χαιρετισμό της, η κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε:

«…έγκαιρα είχαμε τονίσει ότι το Μακεδονίας-Θράκης, πέρα από τον πολύ ισχυρό πολιτικό και ιστορικό του συμβολισμό, ουσιαστικά είχε μετατραπεί σε ένα Υπουργείο Διαμαρτυριών και Παρελάσεων. Είχε μετατραπεί σε ένα Υπουργείο της εκλογικής περιφέρειας του εκάστοτε Υπουργού, και επειδή ήταν πολλοί Θεσσαλονικείς, τελικά κατέληξε στη διαδρομή του χρόνου να είναι ένα Υπουργείο Θεσσαλονίκης. Από την πρώτη στιγμή οριοθέτησα την αλλαγή κατεύθυνσης του, ώστε να γίνει ένα πραγματικό Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, με αρμοδιότητα που ξεκινά από τη Φλώρινα και την Καστοριά, και καταλήγει ως τον Έβρο και τη Σαμοθράκη. 

Αλλά για να μπορέσει να δράσει αποτελεσματικά θα έπρεπε να αναπροσδιοριστούν οι αρμοδιότητες του. Αν δοθούν σε αυτό τα μισά από όσα έχουν υποσχεθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, επισκεπτόμενοι τη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ήδη θα ήμασταν σε θέση να μιλήσουμε για μια πανίσχυρη κυβερνητική δομή. Σε ότι με αφορά από τα μέσα Μαρτίου, εγγράφως είχα καταθέσει τις αρχικές μας προτάσεις για την αναβάθμιση του Μακεδονίας Θράκης. Πολλά από αυτά θα είχαν παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της επετειακής 80ης Διεθνής Έκθεσης από τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα.

Με την ανάληψή μου, σεβαστήκαμε απολύτως όλες τις Διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων του Μακεδονίας-Θράκης. Δώσαμε σε όλους τον αναγκαίο χρόνο να αποδείξουν τις ικανότητες τους, ανεξάρτητα αν ήταν επιλογές άλλων πολιτικών φορέων.  Και όταν ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας υπέβαλλε την παραίτηση του για προσωπικούς λόγους, επέλεξα να ηγηθεί ένα πανεπιστημιακό στέλεχος, στέλνοντας ένα μήνυμα σε όλους, πως σε ό,τι με αφορά έρχεται η εποχή των άξιων.»

Σε άλλο σημείο η απερχόμενη Υφυπουργός αναφέρθηκε στη συνεργασία της με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α:

«Είχα επιφυλάξεις, μιας και προέρχομαι από ένα κεντροδεξιό χώρο, για την κοινή μας πορεία. Ο ισχυρός όμως εταίρος, οι άνθρωποι που τον υπηρετούν, κέρδισαν το σεβασμό και την εκτίμησή μου. Όσοι επιμένουν σε τεχνικούς διαχωρισμούς περασμένων δεκαετιών έχουν ξεπεραστεί από την εποχή τους. Αριστεροί και δεξιοί που πιστεύουν στην πατρίδα μπορεί να συνυπάρξουν, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν τους έχει αγγίξει αυτή που διαφέντευε για δεκαετίες τις τύχες της χώρας, η Διαπλοκή και οι εδώ υπάλληλοί τους.»

Στη συνέχεια η κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά ευχήθηκε καλή επιτυχία στον υπηρεσιακό διάδοχό της, αφού πρώτα απεύθυνε τις ευχαριστίες της προς τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Π. Καμμένο και τους φίλους και συνεργάτες της για την εμπιστοσύνη που της έδειξαν. Κλείνοντας, δήλωσε ότι επιστρέφει στις Σέρρες για να δώσει μια ακόμη μάχη, στην οποία, όπως δήλωσε “γίνεται η αντεπίθεση της λογικής”.

Κατά το χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) της υπηρεσιακής κυβέρνησης, κ. Φίλιππος Τσαλίδης, αναφέρθηκε στην ευθύνη του έργου που αναλαμβάνει:

«Στις τελετές παράδοσης παραλαβής υπουργείων, είθισται ο απερχόμενος υπουργός να παρουσιάζει το έργο του και ο νέος υπουργός να αναγγέλλει το δικό του. Σήμερα οι συνθήκες είναι βεβαίως διαφορετικές. Ωστόσο, αξίζει να μην υποβαθμίσουμε τη στιγμή και να της δώσουμε και ανθρώπινη και πολιτική διάσταση.

Η άποψή μου είναι ότι όποιος αναλαμβάνει κυβερνητική θέση σήμερα, ακόμη και για μια μέρα, έχει μεγάλη ευθύνη, ακόμη και αν πρόκειται για υπηρεσιακή κυβέρνηση με “ημερομηνία λήξης”. Εξάλλου ποια κυβέρνηση δεν έχει ημερομηνία λήξης;

Θεωρώ λοιπόν ότι ο υπουργός, αλλά και κάθε μέλος της δημόσιας διοίκησης, θα πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του με σοβαρότητα, εντιμότητα και αίσθημα ευθύνης, ακόμη κι αν γνωρίζει ότι οι εξουσίες του είναι περιορισμένες και ο χρόνος βραχύς. Αν αξιοποιούσαμε τον βραχύ χρόνο με παρόμοιες αρχές, είναι βέβαιο ότι θα ήταν διαφορετικός και ο μακρύς χρόνος.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, είναι τιμή και χαρά για μένα που βρίσκομαι στο τιμόνι του Υ.ΜΑ.Θ., δεδομένου ότι προέρχομαι από τη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα τη Θράκη και γνωρίζω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βόρειες περιφέρειες της χώρας, τα οποία μάλιστα πολλαπλασιάζονται συνεχώς και λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω του πρόσφατου κύματος προσφύγων και μεταναστών.

Γνωρίζω την απερχόμενη υπουργό, την κυρία Κόλλια, τουλάχιστον μια δεκαετία. Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια της επτάμηνης παραμονής της στο τιμόνι του Υ.ΜΑ.Θ. σας έπεισε για τις διοικητικές και πολιτικές της ικανότητες αλλά και στην αποτελεσματικότητά της. Χαίρομαι λοιπόν που αναλαμβάνω να συνεχίσω το δικό της έργο.

Θεωρώ εξάλλου ότι η θητεία μου εδώ έχει τον χαρακτήρα γέφυρας που θα δώσει τη σκυτάλη στην επόμενη κυβέρνηση και γι’ αυτό την εννοώ σαφώς ως συνέχεια. Επειδή υπάρχει συνέχεια στο κράτος (ή τουλάχιστον πρέπει να υπάρχει), οφείλουμε να κυβερνήσουμε, αλλά και να αντιμετωπίσουμε κάθε έκτακτο περιστατικό που ήθελε προκόψει.

Θα είμαι παρών στο Υ.ΜΑ.Θ. καθημερινά, ώστε να διαδραματίσει τον ρόλο που του αναλογεί στη διοργάνωση μιας επιτυχημένης Δ.Ε.Θ., η οποία, θυμίζω, φέτος γιορτάζει τα 80 χρόνια της. Και θα είμαι βεβαίως παρών για κάθε εκκρεμότητα και κάθε ζήτημα σε συνεργασία με τους άλλους υπουργούς της κυβέρνησης. Εξάλλου, αρκετούς τους γνωρίζω από παλιά είτε λόγω της πανεπιστημιακής μου καριέρας, είτε λόγω της θητείας μου στη Βουλή και σε προηγούμενη κυβερνητική θέση».

Βίντεο τελετής παράδοσης παραλαβής

https://www.youtube.com/watch?v=3Et9GuORVmQ&feature=youtu.be

 

Προηγούμενο άρθροΤελετή Παράδοσης – Παραλαβής στον νέο Υπηρεσιακό ΥΜΑΘ
Επόμενο άρθροΟ Υφυπουργός, κ. Φίλιππος Τσαλίδης, στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη