Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Σερβία, προσκεκλημένη του Ελληνο-Σερβικού Επαγγελματικού, Βιομηχανικού, Εμπορικού και Τουριστικού Επιμελητηρίου, επ’ ευκαιρίας των εγκαινίων του νέου γραφείου στο Βελιγράδι.
Χθες, Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015, η Υφυπουργός, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον κ. Ivan Mirkic, σύμβουλο του Σέρβου Προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πρώην Υπουργό Εξωτερικών.
Ακολούθως, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, συμμετείχε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνο-Σερβικού Επαγγελματικού, Βιομηχανικού, Εμπορικού και Τουριστικού Επιμελητηρίου, όπου συνομίλησε με τους προέδρους των Σερβικών Επιμελητηρίων.
Σήμερα, Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015, η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), παραβρέθηκε στα εγκαίνια του γραφείου του Ελληνο-Σερβικού Επαγγελματικού, Βιομηχανικού, Εμπορικού και Τουριστικού Επιμελητηρίου, όπου ακολούθησε συνέντευξη Τύπου.
Στη συνέχεια η Υφυπουργός είχε συναντήσεις με Έλληνες και Σέρβους επιχειρηματίες.
Για την επίσημη επίσκεψή της στη Σερβία, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά δήλωσε:
Αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά η δυναμική που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο λαών. Στις συναντήσεις μας ενισχύθηκε η απόφαση μας να συσφίξουμε περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών και να ενισχύσουμε το δίκτυο των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έρθουμε ακόμη πιο κοντά και να δημιουργήσουμε δίκτυα επαφών και συνεργασιών, τα οποία θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς και από κοινού τις προκλήσεις που δημιουργούν τα νέα δεδομένα του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
Οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία είναι σήμερα οι τρίτες μεγαλύτερες, ανέρχονται σε αξία πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ και δίνουν απασχόληση σε περισσότερους από 25.000 ανθρώπους.
Οι καλές σχέσεις μας λοιπόν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένες, και υπάρχει και ο κοινός τόπος πάνω στον οποίο μπορούμε να εργαστούμε για να φέρουμε ανάπτυξη.
Αυτός ο κοινός τόπος, βρίσκεται κατά τη γνώμη μου στις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις χώρες μας, οι οποίες παρά το υψηλό μέγεθος των επενδύσεων, παραμένουν χαμηλές, και βρίσκονται κάτω από το όριο των 500 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.
Η Ελλάδα αντίστοιχα αντλεί μόνο το 1,5% των συνολικών σερβικών εξαγωγών και εξάγει στη Σερβία μονάχα το 1,6% της παραγωγής της, νούμερα που είναι σίγουρα πολύ χαμηλά.
Επίσης, δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί επαρκώς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή μόνο το 3% των φορτιών που φτάνουν στη Σερβία, ενώ θα μπορούσε να εξυπηρετήσει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Αυτό είναι ένα σημείο πάνω στο οποίο εργαζόμαστε συστηματικά.
Ο αριθμός των Σέρβων που έρχονται στην Ελλάδα για τουρισμό κάθε χρόνο είναι επίσης πολύ μεγάλος, και φτάνει στο 5,5% του συνόλου των τουριστών, ενώ χιλιάδες Έλληνες επισκέπτονται και αυτοί κάθε χρόνο τη Σερβία, για διάφορους λόγους.
Αυτά τα στοιχεία νομίζω ότι μας δείχνουν ποιες μπορούν να είναι οι αρχικές μας επιδιώξεις. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης στις εμπορικές μας σχέσεις, που με την κατάλληλη υποδομή, μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε μεγέθη και σε αντίστοιχα οφέλη για τα κράτη μας.
Πιστεύω ότι η δημιουργία του νέου γραφείου του Ελληνο-Σερβικού Επιμελητηρίου στο Βελιγράδι, θα αποτελέσει την εκκίνηση αυτού του πολλαπλασιασμού σχέσεων και συναλλαγών.
ΛΕΖΑΝΤΑ
Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, στο Προεδρικό Μέγαρο της Σερβίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Ivan Mirkic, σύμβουλο του Σέρβου Προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πρώην Υπουργό Εξωτερικών