H Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, παραβρέθηκε, χθες Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015, στις 9 το βράδυ, στο Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού «Καρίπειον Μέλαθρον», που στεγάζεται στο Νεοκλασσικό «Καρίπειον Μέλαθρον» (Ολυμπιάδος 35Β και Φ. Δραγούμη).
Η Υφυπουργός, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, έδωσε το παρόν στη Γενική Συνέλευση Ιδρύματος και στην εκδήλωση με θέμα «Σύγχρονοι Προβληματισμοί, Η ενεστώσα κατάσταση στα Πρεσβυγερνή Πατριαρχεία της Ανατολής». Στην εκδήλωση τιμήθηκε η Καθηγούμενη Μοναχή Αικατερίνα και έλαβαν τιμητικές πλακέτες η Υφυπουργός και η φιλόλογος κυρία Κωνσταντίνα Παπασταϊκούδη (βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών το 2014).
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, απηύθυνε χαιρετισμό, στον οποίο μεταξύ άλλων εξήρε το φιλάνθρωπο έργο της γερόντισσας Αικατερίνας και των υπόλοιπων ασκούμενων μοναχών:
Πιστεύω ότι σήμερα είναι μια εξαιρετική νύχτα, στην οποία αναδεικνύεται η πνευματική ζωή του τόπου μας. Γιατί, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας στην καθημερινότητά μας, και παρά την ασταμάτητη προώθηση στείρων και άγονων προτύπων που κάνουν κάποια Μέσα της κοινωνίας μας, το φως της Ελληνικότητας και της Ορθόδοξης πίστης δεν σταματά να εξελίσσεται και να βγάζει στο φως τους ανεκτίμητους θησαυρούς της Ψυχής μας.
Θησαυρός για όλους μας είναι ο συνεχής πνευματικός αγώνας της γερόντισσας Αικατερίνας, που με το έργο της διασώζει τη σοφία και τα διδάγματα αγάπης του Γέροντα Πορφύριου. Θησαυρός για όλους μας είναι ο αγώνας όλων των μοναχών που προσεύχονται με αμέριστη Αγάπη για τις ζωές και την πνευματική μας σωτηρία.
Με ευγνωμοσύνη ακολουθούμε λοιπόν αυτό το παράδειγμα των ανθρώπων του πνεύματος, που μας θυμίζουν διαρκώς ότι η σημερινή, υλική μας ζωή, δεν είναι απλά παρά ένα σκαλοπάτι, για την επίτευξη μιας ανώτερης ύπαρξης, της Αιώνιας Ζωής στον κόσμο του Πνεύματος και κοντά στην Αγάπη του Ιησού Χριστού και μητέρας μας, της Παναγίας. Αυτό το σκαλοπάτι, οφείλουμε να το διαβούμε με ταπεινότητα, αυτογνωσία, «πλήρεις Θεού και πίστεως», με αμέριστη φιλοτιμία και με σεβασμό στις Ορθόδοξες Διδαχές, κάνοντας τον κόσμο καλύτερο για εμάς αλλά κυρίως για τους συνανθρώπους μας.