Χαιρετισμός Υφυπουργού Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά για την 100η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

1484394598
1484394598

Σε εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 26 Απριλίου 2015, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονία, βρέθηκε η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Η Υφυπουργός απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

Βρίσκομαι εδώ σήμερα, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, και σας μεταφέρω το χαιρετισμό του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκου Βούτση, μαζί με τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση ολόκληρης της Ελλάδας, απέναντι στον Αρμένικο λαό, που έπεσε πριν ακριβώς 100 χρόνια θύμα ενός ειδεχθούς εγκλήματος που στοίχησε τη ζωή σε παραπάνω από ενάμισι εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο ελληνικός λαός στέκεται δίπλα στους Αρμένιους, ως ακλόνητος μάρτυρας της ιστορικής αλήθειας, της οργανωμένης Γενοκτονίας που επιχειρήθηκε σε βάρος τους, την οποία καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε. Εξάλλου είμαστε και εμείς θύματα του φονικού εθνικιστικού παραληρήματος που εκείνη την εποχή κυρίευε την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία εξολόθρευσε και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων είναι μια αναντίρρητη πραγματικότητα που ακόμη και σήμερα συνταράζει κάθε νοήμονα άνθρωπο. Δυστυχώς, ενώ ολόκληρος σχεδόν ο πλανήτης παραδέχεται πλέον την ιστορική αλήθεια της οργανωμένης Γενοκτονίας, το Τουρκικό κράτος αρνείται ακόμη και σήμερα να παραδεχτεί την Αλήθεια, εφευρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες και προσπαθώντας να δώσει τις δικές του ερμηνείες στα γεγονότα. Δεν στερεί έτσι μονάχα τους Αρμένιους από την ιστορική δικαίωση, αλλά καταδικάζει και τους ίδιους τους Τούρκους του Σήμερα, να ζούνε σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, σε μια παραχάραξη της Ιστορίας, που μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Γιατί εκείνος που επιλέγει να δικαιολογεί το Κακό, είναι καταδικασμένος να το υποστεί. Ή, ακόμη χειρότερα, να το επαναλάβει!

Η κοινωνιολογική μελέτη έχει δείξει εξάλλου ότι όταν τα κράτη παραχαράζουν την Ιστορία και αρνούνται τα εγκλήματά τους, επιβάλλοντας μια δική τους «εκδοχή της πραγματικότητας», τότε επιβάλλουν τον χειρότερο Ολοκληρωτισμό, την πιο άσχημη καταπίεση, η οποία βάζει στο στόχαστρο τη Σκέψη και όχι μόνο τις Πράξεις. Αυτού του είδους η καταπίεση καταστρέφει την Ανθρώπινη Ψυχή, η οποία δεν ανέχεται να ζει μέσα σε ψέματα, αλλά απαιτεί την Αλήθεια.
Ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας τραγικός, ο Ευριπίδης, έγραψε ότι είναι ευτυχισμένος όποιος γνωρίζει την Ιστορία. Γιατί η αληθινή Ιστορία είναι η αληθινή μνήμη μας, είναι αυτή που μας δίνει Ταυτότητα, που μας θυμίζει ποιοι είμαστε, από πού πορευόμαστε και πού πηγαίνουμε. Χωρίς μνήμη, με ψεύτικη και κατασκευασμένη ταυτότητα, ο άνθρωπος είναι μονάχα ένα φτερό που το παρασέρνει ο άνεμος.


Η Ιστορία όμως δεν παραγράφεται, ούτε παραχαράσσεται. Έτσι σήμερα, 100 χρόνια μετά από τη Γενοκτονία του Αρμένικου λαού, ολόκληρη σχεδόν η Ανθρωπότητα μαθαίνει και παραδέχεται την Αλήθεια. Ακόμη και το κράτος της Γερμανίας, που μέχρι πρόσφατα δίσταζε να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» για να μη θίξει τον «εμπορικό του εταίρο» που είναι η Τουρκία, εξυπηρετώντας τα συμφέροντά του, αναγκάστηκε να αναγνωρίσει φέτος την ιστορική αλήθεια και να παραδεχτεί την Γενοκτονία.
Το χαλαρό «συγγνώμη» όμως που ο Ταγίπ Ερντογάν απεύθυνε φέτος, για πρώτη φορά, προς τους Αρμένιους, είναι μια αρχή την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν πράξεις. Εκτός από τις προφανείς αποζημιώσεις που πρέπει να αποδώσει στους Αρμένιους, η Τουρκία, οφείλει επίσης:

•    να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία που επιχειρήθηκε σε βάρος του Ποντιακού λαού και του μικρασιατικού ελληνισμού εν γένει.
•    να αναγνωρίσει τις διώξεις που έχει κάνει σε βάρος άλλων λαών μέσα στην επικράτειά της, όπως των Κούρδων,
•    να διακόψει άμεσα τις όποιες σχέσεις της με εγκληματικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και τους Τζιχαντιστές,
•    να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο,
•    και να σταματήσει τις αυθαίρετες διεκδικήσεις και προκλήσεις στο Αιγαίο και στα κράτη γύρω από τα σύνορά της.

Όμως πάνω από όλα οφείλει να ενημερώσει τα δικά της παιδιά, τους Τούρκους, για την ιστορική Αλήθεια, και να δημιουργήσει άμεσα τις συνθήκες ώστε να σταματήσουν οι διώξεις των ανθρώπων εξαιτίας διαφορετικής θρησκείας ή διαφορετικής καταγωγής.
Γιατί η ειρήνη και η αλληλεγγύη ανάμεσα στα έθνη και τους λαούς, δεν θα μπορέσει ποτέ να επιτευχθεί όσο υπάρχουν ανοιχτές πληγές, και θύματα που δεν δικαιώνονται. Η μνήμη και η παραδοχή του λάθους, είναι το μόνο ασφαλές ξεκίνημα, για μια πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον.
Το ελληνικό κράτος βρίσκεται κοντά στον αρμενικό λαό, συμπάσχει με τους Αρμένιους μάρτυρες και θα δηλώνει πάντοτε την αμέριστη συμπαράστασή του σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης της Ιστορικής Αλήθειας της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ας προσευχηθούμε μαζί, Έλληνες και Αρμένιοι, καθώς μας συνδέει εξάλλου η κοινή πίστη, για τις ψυχές των θυμάτων. Ας αναπαυθούν δικαιωμένοι, εν ειρήνη. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ.

Προηγούμενο άρθροΗ Υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης “Freskon”
Επόμενο άρθροΗ ΥΜΑΘ στο συνέδριο καινοτομίας Education, Innovation, Entrepreneurship στο Noesis