Συνάντηση της Υφυπουργού Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά με κ. Λάζαρο Κυρίζογλου

1484394763
1484394763

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015, με τον δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρο Κυρίζογλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έλαβε χώρα στο γραφείο της Υφυπουργού στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ο κ. Κυρίζογλου δήλωσε:

«Επισκέφθηκα σήμερα ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας την Υπουργό και θέλω να δηλώσω ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, για λόγους αυτονόητους εθνικούς, όπως πολύ ορθά υπάρχει και το υπουργείο Αιγαίου, για τους ίδιους λόγους αλλά και για λόγους αποκέντρωσης και λειτουργικούς. Οι συνάδελφοί μου δήμαρχοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, πιστεύουν όπως και εγώ ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος και περισσότερες αρμοδιότητες στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με μία σειρά από λειτουργίες κρατικές, από τους κεντρικούς φορείς και τα υπουργεία στην Αθήνα, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες και οι φορείς της Βορείου Ελλάδος και γιατί όχι και οι δήμοι, για να μη χρειάζεται κάθε φορά να μισθώνουμε αεροπλάνα και να εκστρατεύουμε ξενοδοχεία στην Αθήνα, για να λύσουμε προβλήματα που μπορεί να χρειαζόταν για να επιλυθούν ελάχιστα λεπτά.

Κατά την άποψή μας, είναι ορθή η ιδέα να καταργηθούν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, ή να αλλάξουν τρόπο λειτουργίας και αφού υπάρχει το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, να εδρεύει εδώ ο ελεγκτής νομιμότητας. Κάποιες αρμοδιότητες που ασκούσε η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης θα μπορούσαν να διεκπεραιώνονται από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Με την Υπουργό συζητήσαμε φυσικά και για τη λειτουργία των δήμων στην Κεντρική Μακεδονία, για όλα τα θέματα. Το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης δεν είναι Υπουργείο μόνο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, το έχει Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ευθύνη γεωγραφικά από τις Πρέσπες μέχρι τα Δίκαια του Έβρου.

Εύχομαι στην Υπουργό καλή δύναμη και καλή επιτυχία».

 

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, υποστήριξε:

«Όπως φάνηκε και από τη συζήτηση που είχαμε με τον Πρόεδρο κ. Κυρίζογλου,  οι εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν την αγωνία αλλά και την καλή θέληση να συνεργαστούν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.  Το γεγονός ότι η σημερινή Κυβέρνηση Εθνικού και Κοινωνικού Σκοπού χαίρει της στήριξης πολλών περισσότερων πολιτών απ’ ότι την ψήφισαν, δείχνει το βάρος της ευθύνης που έχει αναλάβει ο σημερινός Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας αλλά δείχνει και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε από κοινού. Το δρόμο της συνεργασίας με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό αποτελεί και δέσμευση του Υπερυπουργού κ. Ν. Βούτση.

Σε συνεργασία μαζί με τους Δημάρχους όλης της Βόρειας Ελλάδας αλλά και τους άλλους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής έχουμε κληθεί να αντιστρέψουμε την πτωτική πορεία της. Σε αυτή την υπερευαίσθητη περιοχή, όπως είναι η Μακεδονία και η Θράκη θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε στο έπακρο για να προλάβουμε τις εξελίξεις αλλά και να οδηγήσουμε τα γεγονότα στο μέτρο που μας επιτρέπουν οι συνθήκες και ίσως χρειαστεί να υπερβούμε και των αρμοδιοτήτων μας…»

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Υφυπουργού με Λάζαρο Κυρίζογλου
Επόμενο άρθροΗ υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση σε δύο ιστορικές εκδηλώσεις που θα γίνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο.