ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ: “ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΜΑΘ”

1484394779
1484394779

Την πεποίθησή της ότι το ΥΜΑΘ θα παραμείνει ένα ισχυρό και ακλόνητο εργαλείο ανάπτυξης και εξωστρέφειας για τη Βόρεια Ελλάδα, εξέφρασε η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον απερχόμενο Υπουργό κ. Γιώργο Ορφανό.  

«Οι δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης ορίζουν και δίνουν την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι ο  νέος Πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος έλαβε ισχυρή εντολή να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.  Όταν συναποτελείς μέρος της κοινής προσπάθειας, στις δεσμεύσεις που έχεις αναλάβει προσωπικές στρατηγικές δεν πρόκειται να υπάρξουν» ξεκαθάρισε στην αρχή της τοποθέτησής της, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «για εμάς τους Ανεξάρτητους Έλληνες θέλω να το ορίσω εξαρχής οι κόκκινες γραμμές που έχουμε ορίσει είναι απαραβίαστες και αδιαπραγμάτευτες. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμμένος  μαζί με τον νέο Πρωθυπουργό οριοθέτησαν επακριβώς, ότι αυτή η Κυβέρνηση, είναι μια Κυβέρνηση εθνικής διαπραγμάτευσης και κοινωνικής ανακούφισης».

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που πρόκειται να εφαρμόσει η κα. Κόλλια-Τσαρουχά χαρακτήρισε ως προτεραιότητά της «το Υπουργείο να αποτελέσει και να παραμείνει ένα ουσιαστικό “εργαλείο” ανάπτυξης της Μακεδονίας και της Θράκης», δηλώνοντας παράλληλα αποφασισμένη να προχωρήσει τολμηρά «στην απαιτούμενη δημιουργική ανασυγκρότηση του ΥΜΑΘ».

Ακόμη απηύθυνε κάλεσμα κινητοποίησης και ενεργοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας και της κοινωνίας, επισημαίνοντας πως  οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια αποδείχθηκαν στην πράξη αναποτελεσματικές, και είχαν δραματικές συνέπειες.

«Πιστεύω», σημείωσε, «ότι η πατρίδα μας θα πρέπει να σταματήσει να ζει με ξένα δανεικά τοκογλυφικά χρήματα που σκλαβώνουν πολλές γενιές Ελλήνων, και δεν θα επιτρέψουμε να ξεπουληθεί ολόκληρη και στο τέλος να καταλήξει μια αποικία χρέους ή ένα προτεκτοράτο, όπως κάποιοι επιθυμούσαν. Το να πουλάς από το να ξεπουλάς, όλοι γνωρίζουν ότι έχει τεράστια διαφορά. Είναι στο χέρι μας να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε το δικαίωμά μας να έχουμε παραγωγή, να έχουμε δικά μας έσοδα, να διατηρήσουμε στο ακέραιο την εθνική μας κυριαρχία».

Φυσικά δεν παρέλειψε να στείλει ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, ξεκαθαρίζοντας ευθύς εξαρχής ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καπηλεία του ονόματος και της ιστορίας της Μακεδονίας. «Όσοι θέλουν να είναι πραγματικά φίλοι μας θα τιμήσουμε, όπως καλά γνωρίζουμε εδώ στη Μακεδονία, τη φιλία τους . Σε αυτόν τον τόπο συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η αξία του καθενός μας είναι ο ίδιος ο λόγος του».

Επισήμανε μάλιστα πως το δίλλημα και συνάμα η μεγάλη πρόκληση της εποχής είναι «αν η Ελλάδα θα ζήσει όρθια με αξιοπρέπεια ή αν θα πρέπει να συμβιβαστούμε τελικά με ένα μέλλον “εξαρτημένης επαρχίας”», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Άπαντες επιζητούν μια μεγάλη αλλαγή. Αυτό δεν έχει να κάνει με τους ιδεολογικούς όρους του παρελθόντος, δεν έχει να κάνει με τη Δεξιά και την Αριστερά. Οι Έλληνες αποφάσισαν να τιμωρήσουν παραδειγματικά ένα πολιτικό σύστημα το οποίο αποδείχθηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει την κρίση και να χαράξει μια διέξοδο. Αυτή η ανικανότητα του πολιτικού συστήματος έφθασε να απειλεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, τη μεσαία τάξη, κι απειλούσε να οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη παράλυση κάτω από τις διαταγές των Βρυξελλών και του Βερολίνου» κατέληξε η κα. Κόλλια-Τσαρουχά.

 

Από την πλευρά του ο απερχόμενος Υπουργός, κ. Γιώργος Ορφανός, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κ. Κόλλια-Τσαρουχά την προέτρεψε να αντισταθεί σθεναρά απέναντι σε όσους θέλουν να εξαφανίσουν το όνομα της Μακεδονίας από τον ορίζοντα. «Το ΥΜΑΘ», είπε, «είναι απαραίτητο στοιχείο της Βόρειας Ελλάδας και έχει τον δικό του αναπτυξιακό ρόλο», παρουσιάζοντας αναλυτικά το αναπτυξιακό και επενδυτικό έργο που επιτελέστηκε μέχρι σήμερα και εστιάζοντας ειδικότερα στις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2016. «Εγκρίθηκαν 245 αναπτυξιακά προγράμματα, ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιδότηση 613 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία θα δημιουργηθούν 5.000 νέες θέσεις εργασίας, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2016. Όσον αφορά στα διασυνοριακά προγράμματα, το ΥΜΑΘ “τρέχει” το TRIGGER  και το Smart Specialization Έξυπνη Εξειδίκευση’. Επίσης, πετύχαμε την λειτουργία δύο συμβουλίων  για την διευθέτηση πολεοδομικών διαφορών και αμφισβητήσεων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλύουν τις όποιες διαφορές υπάρχουν.  Επιπλέον, η ΔΕΘ-HELEXPO έκανε άλματα προόδου ενώ για πρώτη φορά, η ΑΖΚ απέκτησε τον πρώτο θύλακα της στη Θέρμη», υπογράμμισε ο κ. Ορφανός.

Στη σημερινή τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Διοικητήριο παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του   Παναγιωτάτου  Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Aνθιμου  Πρωτοσύγκελος πατήρ Στέφανος, οι Βουλευτές κα. Δέσποινα Χαραλαμπίδου (ΣΥΡΙΖΑ),  κ. Θεόδωρος Καράογλου (ΝΔ), κ. Κώστας Ζουράρις (ΑΝΕΛ), η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κα. Βούλα Πατουλίδου, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης  Υποστράτηγος κ. Βάϊος Χόνδρος,  ο Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού σώματος Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριος Πιερράκος ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo κύριοι Τάσος Τζήκας και Κυριάκος Ποζρικίδης και πλήθος κόσμου.

 

Προηγούμενο άρθροΤελετή παραλαβής-παράδοσης στο ΥΜΑΘ
Επόμενο άρθροΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΠΑΡΕΣΤΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ