Γ. Ορφανός “Λιγότερα προβλήματα για τους δήμους σημαίνει και λιγότερα προβλήματα για την κεντρική διοίκηση”

1484395128
1484395128

Την πεποίθηση ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός, κατά την διάρκεια της πρώτης τακτικής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της  Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) που πραγματοποιήθηκε στο δήμο Αμφίπολης.

Ο κ. Ορφανός δήλωσε ότι κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, καθώς υπηρέτησε το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης επί 12 χρόνια και κάλεσε τους δημάρχους να καταγράψουν τις αστοχίες και τις παραλείψεις που υπάρχουν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» μέχρι σήμερα.

«Η προσπάθεια μετατροπής της τοπικής αυτοδιοίκησης από ένα όργανο 6.000 επιμέρους μελών σε 325 δήμους, ήταν προς την θετική κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά, όλοι ξέρουμε πως κάποια πράγματα δεν έγιναν με τον σωστό τρόπο, ούτε και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που διεκδικούσαμε. Τι γίνεται για παράδειγμα, σήμερα με τους δήμους που έπρεπε να έχουν την δική τους πολεοδομία και δεν την έχουν;», δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης ενώ επισήμανε ότι όσο λιγότερα προβλήματα έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, τόσο λιγότερα προβλήματα έχει και η κεντρική διοίκηση. «Όσα περισσότερα προβλήματα λύνονται στο πρώτο επίπεδο (δήμοι), τόσο λιγότερα φτάνουν στο κράτος», υπογράμμισε ο κ. Ορφανός.

Σχετικά με την απόφαση της διοίκησης της ΠΕΔΚΜ  να διεξάγει την πρώτη της συνεδρίαση στο δήμο Αμφίπολης, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης έδωσε την δική του ερμηνεία. «Η συγκεκριμένη επιλογή στέλνει το μήνυμα ότι υπάρχει ένα ένδοξο παρελθόν, το οποίο θέλουμε να αναδείξουμε αλλά να δημιουργήσουμε και ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και για τις επόμενες γενιές», σημείωσε ο κ. Ορφανός. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου απένειμε τιμητική πλακέτα στην επικεφαλής των ανασκαφών στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, αρχαιολόγο, Κατερίνα Περιστέρη και στον δήμαρχο της περιοχής, Κωνσταντίνο Μελίτο.   

      

Προηγούμενο άρθροΓ. Ορφανός “Κλειδί για την ανάπτυξη η επένδυση στην καινοτομία”
Επόμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΜΑΘ, Γ.ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΔΗΜΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ”