Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: “Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ”

1484396071
1484396071

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Διοικητήριο πραγματοποίησε σήμερα (Τρίτη 04 Μαρτίου 2014) ο Υπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρίας, κ. Πέταρ Στογιάνοβιτς, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κυριάρχησε η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα αναδεικνύουν πολιτιστικά στοιχεία των δυο χωρών ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της Βαλκανικής, καθώς επίσης και η δυνατότητα ανταλλαγής καλλιτεχνικών σχημάτων με σκοπό την περαιτέρω θωράκιση των δεσμών φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας μέσω του πολιτισμού.

Όπως τόνισε σχετικά μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Καράογλου: «Υποδέχτηκα με μεγάλη χαρά στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου τον Υπουργό Πολιτισμού της Βουλγαρίας κ. Πέταρ Στογιάνοβιτς. Η ιδιαίτερα στενή συνεργασία των χωρών  μας σε μόνιμη βάση είναι πολυεπίπεδη και επιβεβαιώνει την άριστη συνεργασία των δυο κυβερνήσεων και λαών. Στη διάρκεια της συνάντησής μας συζητήσαμε για όλες τις πτυχές της διμερούς μας σχέσης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του πολιτισμού, επιβεβαιώνοντας την κοινή μας θέλησή να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά στον συγκεκριμένο τομέα, σε ευρωπαϊκό αλλά και περιφερειακό επίπεδο. Ο πολιτισμός, ως αγωγή ψυχής, δεν έχει σύνορα. Ενώνει τους λαούς καθώς χτίζει γέφυρες και προωθεί τη φιλία και τη συνεργασία. Παράλληλα όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η ανάπτυξη του πολιτισμού βοηθά καταλυτικά και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με τον κ. Στογιάνοβιτς, επιβεβαιώσαμε τη σημασία του πολιτισμού, ενισχύουμε την αμοιβαία μας άποψη ότι πρέπει να επενδύσουμε στις τέχνες και αναδεικνύουμε το οικονομικό στοιχείο του πολιτισμού. Συμφωνήσαμε δηλαδή οτι μπορούμε να τονώσουμε την εξωστρέφεια των οικονομιών μας μέσω της πολιτιστικής διπλωματίας. Ιδίως τώρα που η Ελλάδα καλείται να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις του μέλλοντος, ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση της εικόνας της πατρίδας μας στο εξωτερικό. Διότι η Ελλάδα δεν συμβολίζει την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, αλλά είναι ο πολιτισμός της Ευρώπης».

Με τη σειρά του ο Βούλγαρος Υπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε τον κ. Καράογλου για την υποδοχή, επισημαίνοντας ότι «ο χώρος του πολιτισμού αποτελεί ένα πεδίο το οποίο αμβλύνει τις διαφωνίες του παρελθόντος και μας δείχνει το δρόμο για το κοινό μέλλον. Οι Ελληνοβουλγαρικές σχέσεις, πέρα από υποδειγματικές, μπορούν να εμβαθύνουν σε θέματα πολιτισμού και να αναδείξουν την Ευρώπη της ελευθερίας και της Δημοκρατίας» κατέληξε ο κ. Στογιάνοβιτς.   

Προηγούμενο άρθροΘ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: “Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ”
Επόμενο άρθροΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ