ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “NOVOTNI” KAI ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ALEKSANDRA KRSMANOVIC

1485306021
1485306021

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ»

 «Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό για τους Σέρβους, κάτι που πιστεύουμε ότι θα επαναληφθεί και φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια. Η πλειοψηφία του 70% των κατοίκων της Σερβίας που επιλέγουν για διακοπές την πατρίδα μου, προτιμούν τις τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπως είναι για παράδειγμα η Χαλκιδική, η Πιερία, η Καβάλα και η Θάσος.

Το 2009 περίπου 400.000 συμπατριώτες σας επισκέφθηκαν τη Χαλκιδική, την Πιερία, τη Θάσο και άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Το 2010, όταν και καταργήθηκε η βίζα με τη διακρατική συμφωνία Σερβίας-Ε.Ε., οι Σέρβοι τουρίστες που επέλεξαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους ανήλθαν στους 700.000, ενώ το 2011 πλησίασαν τους 800.000. Αυτός ο αριθμός έγινε ακόμη μεγαλύτερος το 2012  αφού, μόνο κατά τη διάρκεια αιχμής της θερινής τουριστικής περιόδου, τουλάχιστον 500.000 συμπατριώτες σας έκαναν τις διακοπές τους στην Ελλάδα και επιπλέον άλλοι 400.000 Σέρβοι επισκέφθηκαν τη Βόρεια Ελλάδα για να απολαύσουν  τις διακοπές του Πάσχα και της Πρωτοχρονιάς.  Στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκε η τουριστική κίνηση και το 2013, μιας και σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Σερβίας το 70% των σέρβων τουριστών επέλεξε την Ελλάδα για τις διακοπές του,  ενώ καταγράφηκε σημαντική αύξηση κατά 20% και στην πώληση τουριστικών πακέτων προς την Ελλάδα τόσο για το περασμένο καλοκαίρι, όσο και για τους μήνες χαμηλής ζήτησης, όπως είναι για παράδειγμα ο Μάιος και Ιούνιος του 2014. Όλα τα παραπάνω στοιχεία με κάνουν να αισιοδοξώ ότι και φέτος η Ελλάδα και ειδικότερα η Μακεδονία, θα αποτελέσουν για άλλη μια χρονιά το νούμερο ένα προορισμό για τις διακοπές σας.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έχω στα χέρια μου δείχνουν μια σαφή στροφή προς τα ξενοδοχεία. Πιο συγκεκριμένα, σε εκείνα της Θεσσαλονίκης, το 2013 καταγράφηκε αύξηση  39,24% σε ό,τι αφορά στις κρατήσεις Σέρβων τουριστών  με 27.531 διανυκτερεύσεις, σε εκείνα της Χαλκιδικής οι διανυκτερεύσεις ομοεθνών σας αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ σε εκείνα της Πιερίας, χάρη στη μαζική σας παρουσία, καταγράφηκε πληρότητα της τάξης του 80%.  Σε αυτό σημαντικό ρόλο πιστεύω ότι διαδραμάτισε η άτυπη παράταση της περυσινής τουριστικής περιόδου κατά δυο εβδομάδες, αφού από τις 120 ημέρες επεκτάθηκε στις 135 ημέρες.

Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου οι Σέρβοι αισθάνεστε σαν στο σπίτι σας.  Δεν είμαστε μόνο δυο φιλικές χώρες, αλλά δυο αδελφές χώρες οι οποίες συνδέονται με άρρηκτους δεσμούς που είναι βαθιά ριζωμένοι στην ιστορία μας. Οι Σέρβοι αγαπάτε τους Έλληνες και εμείς αγαπάμε τους Σέρβους. Επιπρόσθετα η χιλιομετρική απόσταση που χωρίζει τις χώρες μας είναι μικρή,  η βίζα έχει καταργηθεί, ενώ συν τοις άλλοις γνωρίζετε πολύ καλά ότι τουρισμός στη Βόρεια Ελλάδα δεν σημαίνει μόνο ήλιος και θάλασσα αλλά πολιτισμός, παράδοση και ιστορία».

 


Προηγούμενο άρθροΤΟ ΥΜΑΘ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
Επόμενο άρθροΘ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: “Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ”