ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΥΜΑΘ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

1484396099
1484396099

Η προσφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους στον ελλαδικό χώρο και η πολύτιμη συνεισφορά τους από την επανάσταση του 1821 μέχρι τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι το θέμα της έκθεσης κειμηλίων που συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης με το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου και η οποία εγκαινιάστηκε χθες (Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014) στην Πύλη Αμμοχώστου της Λευκωσίας, από τους Υπουργούς κ. Θεόδωρο Καράογλου και κ. Φώτη Φωτίου.

Παρουσία πλήθους επισήμων και απογόνων Κυπρίων ηρώων που έχασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών, οι δυο υπουργοί αναφέρθηκαν εκτενώς στη σύμπνοια, συμπόρευση και συλλογικότητα που διακρίνει Ελλαδίτες και Κύπριους, εξήραν «τα ιδανικά που μας κληροδότησαν αλώβητα για χιλιετίες οι πρόγονοί μας» και έστειλαν κοινό μήνυμα ότι ο σύγχρονος Ελληνισμός μπορεί να αποδειχθεί άξιος συνεχιστής της ένδοξης ελληνικής ιστορίας, δημιουργώντας συνθήκες ευημερίας σε Ελλάδα και Κύπρο.

Χαιρετίζοντας τη χθεσινή τελετή εγκαινίων της έκθεσης κειμηλίων, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, επισήμανε πως «τέτοιες εκθέσεις τεκμηρίωσης της ιστορίας ξαναβάζουν φωτιά στη θράκα του Γένους μας και δυναμώνουν τη φλόγα που καίει σε κάθε σώμα όπου χτυπά καρδιά Ελληνική».

Η έκθεση, συνέχισε ο ΥΜΑΘ,  «εξιστορεί τον ηρωισμό, τα κατορθώματα και τις μάχες που έδωσαν οι Κύπριοι αδελφοί μας στους αγώνες του Έθνους στον Ελλαδικό χώρο, αποτίει φόρο τιμής σε εκείνους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο να φυλούν Θερμοπύλες, σφυρηλατεί τους ακατάλυτους δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου, θεμελιώνει την ελληνική ομοψυχία, φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας και υπενθυμίζει την κοινή μας διαδρομή  ακόμη και στους πιο κακοτράχαλους ιστορικούς δρόμους. Παράλληλα, όμως, θυμίζει και διδάσκει ότι η ελευθερία κερδίζεται και διατηρείται με θυσίες, αγώνες και συνεχή προσπάθεια».

Όπως τότε, πρόσθεσε ο κ. Καράογλου, «με απαράμιλλη ανδρεία και ηρωισμό αγωνιστήκαμε δίπλα-δίπλα, έτσι και τώρα βρισκόμαστε σε πλήρη συμπόρευση, δίνοντας μαζί τη μάχη της δικαιοσύνης ενάντια στο συρματόπλεγμα της ντροπής, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα κάθε λαού να ζει ελεύθερος σε μια ελεύθερη χώρα».

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του χαρακτήρισε «ζωντανό μάθημα ιστορίας» τα εκθέματα που εκτίθενται στην Πύλη Αμμοχώστου και τα οποία, όπως τόνισε, «δικαιώνουν τους ιστορικούς που υποστηρίζουν ότι η πατρότητα του σημερινού ελληνικού κράτους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους απανταχού Έλληνες».

«Συμμετέχοντας ψυχή τε και σώματι στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους σε όλα τα επίπεδα, οι Κύπριοι πολεμιστές ουδέποτε λογάριασαν το τίμημα, αφήνοντας τα ιερά σώματά τους λίπασμα ελευθερίας στα χώματα της Μακεδονίας, της Πίνδου, της Μέσης Ανατολής» κατέληξε στο χαιρετισμό του ο κ. Καράογλου, ευχόμενος σύντομα η Κύπρος να πάψει να είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα υπό κατοχή.

 

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, κ. Φώτης Φωτίου, χαρακτήρισε «εμπνευσμένη» τη χθεσινή εκδήλωση η οποία «αναδεικνύει τη συνέχεια της από αρχαιοτάτων χρόνων κοινής πορείας του απανταχού Ελληνισμού, ενισχύοντας την ήδη έντονη πεποίθηση της ενιαίας εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων, ανεξαρτήτως κρατικών συνόρων».

Τόνισε ακόμη πως η συνδιοργάνωση της έκθεσης «αποτελεί μοναδική ευκαιρία να αναθερμανθεί η μνήμη των γηραιότερων αλλά ταυτόχρονα, να γίνει γνωστή στους νεότερους η αρραγής και αμφίδρομη σχέση αλληλοϋποστήριξης Ελλάδας και Κύπρου στους αγώνες του Έθνους για ελευθερία και ανεξαρτησία», ενώ ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του επισημαίνοντας πως η Λευκωσία παραμένει σταθερά αφοσιωμένη στις θέσεις της «για μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Διεκδικούμε πλήρως όλα τα αναφαίρετα δικαιώματά μας, τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και αξίες του ΟΗΕ και της Ε.Ε.» κατέληξε ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λευκωσία για τα εγκαίνια της έκθεσης κειμηλίων, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης έγινε δεκτός χθες από την Α.Μ. Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β´, με τον οποίο κατέληξαν στο κοινό συμπέρασμα πως με υπευθυνότητα, σκληρή δουλειά και όραμα, Ελλαδίτες και Κύπριοι θα καταφέρουν σύντομα να επιστρέψουν σε τροχιά ανάκαμψης, ανάπτυξης και προόδου.

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Επόμενο άρθροΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ Ο ΥΜΑΘ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014