ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ: «ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΜΑΘ»

1485306021
1485306021

Δικαιώνεται η επιλογή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, που προχώρησε στην επανασύσταση του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, δηλώνει ο ΥΜΑΘ, Θεόδωρος Καράογλου, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αν και δεν είναι πλήρως ικανοποιημένος, επισημαίνει πως σήμερα το ΥΜΑΘ έχει τις περισσότερες αρμοδιότητες, που είχε ποτέ στην περίπου 60χρονη ιστορία του, και πως γίνονται προσπάθειες να αποκτήσει κι άλλες, ώστε να μη διανοηθεί πρωθυπουργός αύριο ότι το υπουργείο προσφέρεται για κλείσιμο.

Συνεργάζεται, δε, καλά με τους άλλους υπουργούς, αλλά μπαίνουν προβλήματα από τη γραφειοκρατία των υπουργείων.

Ο κ. Καράογλου δηλώνει «ερωτευμένος» με την αυτοδιοίκηση και θα ήθελε να τελειώσει την πολιτική του διαδρομή επιστρέφοντας σε αυτή. «Δεν καίγομαι» απαντά σε ερώτηση αν επιθυμεί να είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 και σημειώνει «έχω δουλειά να κάνω». Αποκλείει υποψηφιότητα στον δήμο Θεσσαλονίκης, τώρα και στο μέλλον, ενώ σε ερώτηση τι θα κάνει αν ο πρωθυπουργός του προτείνει να κατέβει υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, απαντά: «Νομίζω ότι υπάρχει περιφερειάρχης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Από εκεί και πέρα αν υπάρξει ένα ζήτημα, εδώ θα είμαστε, να το κουβεντιάσουμε».


Η συνέντευξη του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Θ. Καράογλου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Τι κάνει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης; Γιατί είναι απαραίτητη η ύπαρξη του στο κυβερνητικό σχήμα; Δεν αρκούν όλοι οι άλλοι υπουργοί για να αντιμετωπίσουν τα θέματα της Βόρειας Ελλάδας;

«Το ΥΜΑΘ είναι το μοναδικό περιφερειακό υπουργείο της χώρας. Είναι ένα υπουργείο που μέχρι πριν την κατάργηση του, το 2009, είχε κυρίως εθνικό χαρακτήρα. Από την ημέρα επανασύστασής του και μετά, προσπαθούμε να αποκτήσουμε αναπτυξιακές αρμοδιότητες, γιατί τα προβλήματα της υπανάπτυξης, της αποβιομηχάνισης, της ανεργίας, είναι πολύ πιο έντονα στη Βόρεια Ελλάδα, επειδή χιλιάδες επιχειρήσεις μετανάστευσαν στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ. Στο διάστημα των περίπου 18 μηνών που είμαι υπουργός Μακεδονίας – Θράκης πραγματικά για πρώτη φορά πήρε το ΥΜΑΘ αναπτυξιακές αρμοδιότητες. Σίγουρα έχουμε τις περισσότερες αρμοδιότητες που είχε ποτέ στην περίπου εξηντάχρονη ιστορία του. Σαφέστατα και δεν είμαι ικανοποιημένος. Θεωρώ ότι μπορούμε να πάρουμε ακόμα περισσότερες, πιο ουσιαστικές, πιο σημαντικές».

-Ποιες αρμοδιότητες;

«Η αρμοδιότητα της διαχείρισης ενός ευρωπαϊκού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας στο πλαίσιο του INTERREG, να ανήκει εξ ολοκλήρου στο ΥΜΑΘ. Να πάρουμε εξ ολοκλήρου την αρμοδιότητα διαχείρισης των σταθμών εισόδου των χερσαίων πυλών στα σύνορα της χώρας, των 12 πυλών που ανήκουν στα όρια του ΥΜΑΘ. Όπως να αποκτήσουμε και άλλες αρμοδιότητες που να έχουν σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο ή και με αρμοδιότητες συγκεκριμένες εξειδικευμένες πάνω σε κομμάτια άλλης πολιτικής, όπως της τουριστικής πολιτικής. Προωθείται νομοθετική πρωτοβουλία για σύσταση και συγκρότηση Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής στο ΥΜΑΘ. Το υπουργείο αναλαμβάνει την πολιτική πρωτοβουλία να συντονίσει τους εμπλεκόμενους φορείς σε θέματα προστασίας, ανάδειξης και ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου. Σε συνεργασία υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ. θα συνεχιστεί με εντονότερους ρυθμούς η συμμετοχή του ΥΜΑΘ σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, προκειμένου να προβληθούν στο εξωτερικό εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι π.χ. ο προσκυνηματικός, ο περιβαλλοντικός, ο ιαματικός κλπ».

-Πώς είναι η συνεργασία σας με τους άλλους υπουργούς;

«Έχουμε συνεργασία με όλα τα αρμόδια υπουργεία. Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά θεωρώ ότι είναι καλό, κάποιες συγκεκριμένες αρμοδιότητες να κατοχυρωθούν και νομοθετικά. Στην προσπάθεια που κάνουμε για να αποκτήσουμε αρμοδιότητες η βοήθεια του πρωθυπουργού είναι πολύτιμη και πάρα πάρα πολλές φορές «χρησιμοποιώ» τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να κάνει παρεμβάσεις, όπου χρειάζεται, για να λύνονται προβλήματα και να ξεπερνιούνται αγκυλώσεις του χθες. Πολλές φορές οι αρμόδιοι υπουργοί, όταν συζητάμε κάτι, για παραχώρηση μιας αρμοδιότητας ή για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, έχουν θετική εικόνα και γνώμη, αλλά η όλη γραφειοκρατία, η όλη δομή των υπουργείων είναι αντίθετη και μας δημιουργεί προσκόμματα και εμπόδια. Και αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να ξεπεράσουμε και δυστυχώς δεν ξεπερνιούνται πάρα πολύ εύκολα».

-Αυτές τις επιπλέον αρμοδιότητες που ζητάτε, τις έχετε συζητήσει με τον πρωθυπουργό;

«Βεβαίως. Για το INTERREG να πω ότι στα περσινά εγκαίνια της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός το ανακοίνωσε, δυστυχώς μέχρι στιγμής έχουμε κολλήσει, γιατί διάφοροι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν μπλοκάρει όλη την ιστορία και δεν έχει προχωρήσει ακόμη. Για τις χερσαίες πύλες εισόδου όχι απλώς το ενέκρινε ο πρωθυπουργός, αλλά ήδη μας έδωσε από το αποθεματικό για το 2013 ένα εκατομμύριο ευρώ το οποίο ετοιμάσαμε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΥΜΑΘ, του υπουργείου Εσωτερικών και των Δήμων, στα διοικητικά όρια των οποίων ανήκουν οι χερσαίες πύλες εισόδου, έτσι ώστε να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα ανάπλασης, ευπρεπισμού. Στα 12 περάσματα που έχουμε από Τουρκία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, υπάρχουν πύλες εισόδου που είναι σε τραγική κατάσταση».

-Δηλαδή;

«Στη νέα πύλη εισόδου από τη Βουλγαρία που άνοιξε πάνω από την Κομοτηνή οι Έλληνες αστυνομικοί δεν έχουν που να μείνουν και φιλοξενούνται σε κοντέϊνερ που έβαλε η Βουλγαρία από τη δική της πλευρά των συνόρων. Επίσης, στην πύλη του Κυπρίνου, πάλι από τη Βουλγαρία, δεν υπάρχει στέγαστρο εκεί όπου γίνονται ο έλεγχος των διερχομένων και είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες (βροχή κλπ). Με τη μελέτη που έχουμε ετοιμάσει προβλέπονται παρεμβάσεις και στις 12 πύλες εισόδου. Σε καλύτερη κατάσταση είναι η πύλη των Ευζώνων (από την ΠΓΔΜ), που είχε μπει πριν μερικά χρόνια σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, και σχετικά του Προμαχώνα (από τη Βουλγαρία) που χρειάζεται έργα συντήρησης. Για όλες τις υπόλοιπες χρειάζονται πολύ σημαντικά έργα. Το ένα εκατομμύριο ήταν η «μαγιά» για να μεθοδεύσουμε την όλη διαδικασία. Μέσα στο 2014 θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη επιχορήγηση, ώστε να προχωρήσουμε και σε αγορά μηχανημάτων, που είναι απαραίτητα, όπως γεφυροπλάστιγγες και ακτινογραφικά μηχανήματα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλέφωνα κ.α».


-Ένας πρώην υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, ο Ντίνος Τριαρίδης, είχε αποκαλέσει το ΥΜΑΘ «υπουργείο τελετών και παραστάσεων». Εσείς τι λέτε;

«Εγώ θα έλεγα ότι το ΥΜΑΘ είναι ένα ιστορικό υπουργείο, το οποίο τώρα προσπαθεί και αποκτά σιγά σιγά και αναπτυξιακές αρμοδιότητες, χωρίς να αρνούμαι ότι έχει και υποχρεώσεις σαν αυτές που αναφέρατε. Για παράδειγμα, ένας υπουργός Μακεδονίας και Θράκης έχει υποχρέωση τακτικότατα να επισκέπτεται την περιφέρεια του και θεωρώ ότι αυτό είναι μέσα στα καθήκοντα του και πολύ σημαντικό. Προσωπικά έχω επισκεφθεί περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης περισσότερες από δέκα φορές. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μου λένε “και μόνο η παρουσία σου, υπουργέ, για μας είναι σημαντική, μας θυμίζετε ότι το ελληνικό κράτος είναι εδώ”».

-Ποια βασική εντολή σάς έδωσε ο πρωθυπουργός όταν σας ανέθεσε τα καθήκοντα του ΥΜΑΘ;

«Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Λίγα λόγια και προσπάθεια να αναβαθμίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τον χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης. Είμαστε σε μια ευαίσθητη ακριτική περιοχή, έχει πάρα πολλά προβλήματα, άρα λοιπόν ο πρώτος στόχος είναι να σταματήσουμε το φαινόμενο να φεύγουν επιχειρήσεις σε γειτονικές χώρες, αν είναι δυνατό να γυρίσουν κάποιες από αυτές που έφυγαν και βέβαια να γίνουν και κάποιες νέες επιχειρήσεις.

Πριν 13 μήνες πήραμε και μια νέα αναπτυξιακή αρμοδιότητα, που έχει αποκλειστικό χαρακτήρα, και είναι η επιχειρησιακή μονάδα ανάπτυξης, που στεγάζεται στο ΥΜΑΘ, η οποία δέχεται, αξιολογεί και τελικά εγκρίνει επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται. Στο διάστημα αυτό έχουν υποβληθεί περισσότερα από 160 επενδυτικά με προϋπολογισμό άνω των 800.000.000 ευρώ».


-Ως πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μετατρέψει το ΥΜΑΘ σε Γενική Γραμματεία, με εγκατάσταση δύο υφυπουργών, και ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε στην επανασύσταση του υπουργείου. Δικαιώνεται αυτή η επιλογή του κ. Σαμαρά;

«Νομίζω πως δικαιώνεται όχι μόνο ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και όλοι οι Μακεδόνες, κυρίως, πολίτες οι οποίοι απαιτούσαν κάτι τέτοιο. Θέλω να τονίσω ότι σε σχετική έρευνα που κάναμε πριν από μερικούς μήνες η αποδοχή του ΥΜΑΘ σε επίπεδο της Β. Ελλάδας είναι εντυπωσιακή, είναι της τάξης του 87%. Προφανώς αν γινόταν πανελλαδικά η έρευνα ο κάτοικος της Αθήνας ή της Κρήτης μπορεί να ήταν παντελώς αδιάφορος. Όμως το ΥΜΑΘ είναι ένα μικρό περιφερειακό υπουργείο με 108 υπαλλήλους και υπάρχει άμεση προσωπική επαφή του υπουργού, ακόμα και με όποιον πολίτη θέλει να τον δει. Είναι κάτι που το θέλει η Β. Ελλάδα, γιατί η Αθήνα, δυστυχώς, για πολλούς πολίτες είναι πολύ μακριά».

-Νιώθετε κάποια «μοναξιά», επειδή είστε μακριά από την έδρα της κυβέρνησης, που είναι στην Αθήνα;

«Η έδρα της κυβέρνησης είναι στην Αθήνα και αναμφισβήτητα τα κεντρικά υπουργεία τα οποία χαράσσουν και πολιτικές είναι στην Αθήνα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στη σημερινή εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας είναι εύκολο και για τον υπουργό και για τις υπηρεσίες του να επικοινωνήσουν με την Αθήνα. Προφανώς, όμως, για τους πολίτες, και περισσότερο τους απλούς πολίτες είναι πολύ πιο δύσκολο. Βεβαίως το ΥΜΑΘ, κι αυτό δεν είναι υποτιμητικό, έχει και τον ρόλο του «ταχυδρόμου» με την έννοια ότι δέχεται και τα υπομνήματα όλων των φορέων και όχι απλώς τα αντιμετωπίζει με συμπάθεια, αλλά προσπαθεί στο πλαίσιο της κατανόησης και της λογικής προσπαθεί να βοηθήσει όσο περισσότερο γίνεται».


-Πώς είναι οι σχέσεις σας με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη; Έχουν γραφτεί διάφορα για αντιπαραθέσεις με τον κ. Τζιτζικώστα, ενώ και με τον κ. Μπουτάρη υπήρξε η σύγκρουση σχετικά με τι εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης;

«Επιδιώκω να έχω συνεργασία με όλους τους φορείς. Από χαρακτήρα είμαι ένας άνθρωπος μετριοπαθής, χαμηλών τόνων, που δεν μου αρέσουν οι εντάσεις και οι οξύτητες. Γι’ αυτό τον λόγο, ακόμα και όταν δημιουργούνται κατά καιρούς διάφορες εντάσεις είναι της στιγμής. Έχω μάθει στη ζωή μου να μη δημιουργώ αντιθέσεις, αντιπαραθέσεις. Προφανώς πολιτικές εκτιμήσεις μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να συνεργαστούμε. Και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα έχουμε μια άριστη σχέση και συνεργαζόμαστε σε πάρα πολλά ζητήματα. Και με το Γιάννη Μπουτάρη έχουμε μια πάρα πολύ καλή σχέση. Πρέπει να ξέρετε ότι εκτός από τις δημόσιες συναντήσεις που κάνουμε και πολλές φορές και κατ´ιδίαν βρισκόμαστε και κουβεντιάζουμε διάφορα ζητήματα».

-Σας ενδιαφέρουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014;

«Όχι. Με ενδιαφέρουν ως ενεργό πολίτη, ως κομματικό στέλεχος της ΝΔ. Από εκεί και πέρα εγώ αυτό που λέω είναι ότι έχω μια συγκεκριμένη δουλειά να κάνω εδώ. Έχω πει πολλές φορές, το λέω και πάλι, ότι ξεκίνησα από την αυτοδιοίκηση, την υπηρέτησα 17,5 χρόνια, 8 ως πρόεδρος της Κοινότητας Ζαγκλιβερίου και 9,5 ως νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Προφανώς αυτό είναι ένας «έρωτας», ο οποίος δεν ξεχνιέται. Πιθανά σε κάποια φάση θα με ενδιέφερε να γυρίσω, να κλείσω την καριέρα μου εκεί, αλλά αισθάνομαι και νέος και δυνατός (είμαι 53 χρονών) ακόμη και πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω και άλλα πράγματα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Με αυτή την έννοια δεν με ενδιαφέρει άμεσα και ούτε και καίγομαι».

-Δεν θέλετε να είστε υποψήφιος περιφερειάρχης, ή δήμαρχος Θεσσαλονίκης;

«Όχι. Η αυτοδιοίκηση είναι κάτι που αγαπάω. Ακούω διάφορα. Ότι μου προτάθηκε να κατέβω υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και γελάω γιατί ποτέ δεν έχω δώσει στη διαδρομή μου τέτοιου είδους δείγματα. Δεν μου αρέσει και ούτε είμαι ο τύπος που όταν μάθω ότι κάπου έχει εκλογές, λέω «παιδιά, είμαι κι εγώ εδώ, είμαι υποψήφιος». Στον δήμο Θεσσαλονίκης, ούτε ποτέ έχω εκδηλώσει τέτοιο ενδιαφέρον, ούτε είναι κάτι που θα με ενδιέφερε, χωρίς να υποτιμώ τον συγκεκριμένο δήμο».

-Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αν σαν έλεγαν να θέσετε υποψηφιότητα, θα χαιρόσασταν;

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που λέω είναι ότι έχω μια συγκεκριμένη δουλειά να κάνω. Είμαι στο υπουργείο, έχω την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και της υπόλοιπης κυβέρνησης και κάνω τη δουλειά μου αυτή».

-Αν σας το πει ο πρωθυπουργός, εννοώ…

«Νομίζω ότι υπάρχει περιφερειάρχης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, από εκεί και πέρα αν υπάρξει ένα ζήτημα, εδώ θα είμαστε να το κουβεντιάσουμε. Προς το παρόν υπάρχει περιφερειάρχης, με τον οποίο συνεργάζομαι πάρα πολύ καλά και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανοίξουμε άλλα τέτοια θέματα».

-Με τους δύο Θεσσαλονικείς υπουργούς, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Καλαφάτη, πώς τα πάτε;

«Πολύ καλά. Κυρίως με τον Σταύρο Καλαφάτη, με τον οποίο έχουμε και μια προσωπική φιλική σχέση, αλλά και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν έχω κανένα πρόβλημα. Θεωρώ ότι ο κ. Βενιζέλος είναι ένας άνθρωπος πολύ μεγάλων δυνατοτήτων, τον εκτιμώ προσωπικά και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι σε μια δύσκολη στιγμή για την πατρίδα, χωρίς να λογαριάζει το προσωπικό ή το πολιτικό κόστος για το ΠΑΣΟΚ, έβαλε πλάτη».

-Και με τους άλλους βουλευτές της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν ανταγωνισμοί;

«Εγώ έχω με όλους καλή συνεργασία. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με κανέναν. Τώρα, αν κάποιοι δεν με καλοβλέπουν και εποφθαλμιούν τη θέση μου κι αυτό λογικό και ανθρώπινο είναι. Κι εγώ έχω μάθει στη ζωή ότι δεν υπάρχει κάτι το μόνιμο, λογικό είναι ότι κάποια μέρα κι εγώ θα φύγω από εδώ και θα έρθει κάποιος επόμενος».

-Πότε θα μπορείτε να πείτε ότι ολοκληρώσατε το έργο σας στο ΥΜΑΘ;

«Θα μπορούσα να το πω, όταν πετύχουμε να πάρουμε και άλλες αρμοδιότητες, όπως προηγουμένως ανέφερα. Ο στόχος είναι να ενισχύσουμε όσο περισσότερο γίνεται το υπουργείο με σημαντικές, αποφασιστικές αρμοδιότητες αναπτυξιακού χαρακτήρα, έτσι ώστε ποτέ κανένας, όποιος και αν είναι πρωθυπουργός αύριο, να μην διανοηθεί ότι το ΥΜΑΘ προσφέρεται για κλείσιμο».

-Διαβλέπετε ότι κάποια στιγμή μπορεί να υπάρξει αυτός ο κίνδυνος;

«Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω, διότι βλέπω ότι ακόμη και κόμματα που κάποτε το είχαν σημαία το κλείσιμο του ΥΜΑΘ έχουν υποχωρήσει. Προχθές στον Μανώλη Γλέζο, που είχε κάνει μια αναφορά στη Βουλή, του απάντησα με τον σεβασμό που του ταιριάζει, πως αν εκτιμά ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι το ΥΜΑΘ με τον προϋπολογισμό των 6.000.000 ευρώ, τότε μάλλον κάνει λάθος, διότι μας λείπουν μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ».

-Κυκλοφορείτε στον κόσμο, όπως πριν την κρίση, τι σας λένε;

«Κυκλοφορώ μόνος μου χωρίς αστυνομικούς, διότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ιδιαίτερης ασφάλειας, επειδή έχω πολύ καλή σχέση με τους πολίτες. Ακούω πολλές γκρίνιες και πολλά παράπονα, που είναι περισσότερο στα αστικά κέντρα και όχι τόσο στα χωριά, γιατί είναι διαφορετική η ζωή. Εγώ τους λέω ότι «φάγαμε τον γάϊδαρο και μας έμεινε η ουρά», είμαστε στο τελείωμα μιας μεγάλης κρίσης. Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι αρχίζει σε πολύ κόσμο να ξανανθίζει το χαμόγελο, να έχουν ελπίδα».

-Δεν σας αποδοκιμάζουν;

«Ενδεχομένως αν ήμουν υπουργός Οικονομικών ή Εργασίας ή σε ένα υπουργείο που πραγματικά αντιμετωπίζει πολύ δύσκολα προβλήματα, να είχα αυτό το πρόβλημα. Μου έχει τύχει να πάω σε χωριά, χωρίς να με περιμένουν, σε καφενεία, δεν συνάντησα προβλήματα. Μόνο γκρίνιες, παράπονα και σχόλια. Στους 18 μήνες που είμαι υπουργός, μια φορά αποδοκιμαστήκαμε όλοι οι επίσημοι και είχαν δίκιο οι πολίτες. Ηταν πέρυσι του Αγίου Μηνά, στην Καστοριά, που ήμουν εκπρόσωπος της κυβέρνησης, άργησε πάρα πολύ η δοξολογία, η κατάθεση στεφανιών και η παρέλαση ήταν προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι εμείς φτάσαμε 50 λεπτά αργότερα και μας «έκραξαν». Μια απόδειξη ότι βελτιώνεται το κλίμα είναι το εξής: πέρυσι στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας πήγα σε αρκετές πόλεις. Τότε είχαμε απέναντι μας από τη μια τη Χρυσή Αυγή, από την άλλη η μπάντα και παρά δίπλα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ. Φέτος που ξαναπήγα δεν υπήρχε τίποτε».

-Ποια είναι τα σχέδια για τη ΔΕΘ-Helexpo;

«Το πρώτο στοίχημα ήταν η συνένωση των δύο εταιρειών. Αυτή έγινε. Η φετινή γενική Εκθεση ήταν καλύτερη από την περσινή, η PHILOXENIA και η POLIS ήταν πολύ καλές. Η AGROTICA του 2014 θα είναι η καλύτερη όλων των εποχών κι αυτό είναι ένα μήνυμα ότι υπάρχει στροφή των νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα. Επίσης γίνεται πολύ καλή δουλειά στην αναδιοργάνωση της γενικής και των κλαδικών Εκθέσεων. Το επόμενο στοίχημα είναι η ανάπλαση και αναβάθμιση των υπαρχόντων εκθεσιακών εγκαταστάσεων της ΔΕΘ και η απόδοση ενός μέρους στην πόλη με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. Κι ακόμα πως θα φέρουμε ένα στρατηγικό εταίρο, έναν σύμμαχο, έναν έμπειρο παίκτη, σε σχέση με το διεθνές εκθεσιακό περιβάλλον για να αναβαθμίσουμε περισσότερο όλες τις θέσεις μας».

-Τι γίνεται με το Κυβερνείο, ρημάζει;

«Είναι ανοιχτή πληγή. Είναι κάτι που με στεναχωρεί και πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Δυστυχώς είναι μια περίοδος που λεφτά δεν υπάρχουν. Έχουμε διάφορες σκέψεις. Η μία είναι να γίνει αναμόρφωση, αναστήλωση του Κυβερνείου, με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα πως θα χρησιμοποιηθεί και ποια θα είναι η αντίδραση της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης που τον θεωρεί ιστορικό χώρο. Η δεύτερη, να κάνουμε όποια συντήρηση μπορούμε, ώστε να είναι “λειτουργικό”, και να περιμένουμε καλύτερες μέρες στην οικονομία, μήπως μπορέσουμε ως κράτος ή μέσω κάποιου ευρωπαϊκού προγράμματος. Προσπαθούμε, σε αυτή τη φάση, να το συντηρούμε και να το δίνουμε σε φιλανθρωπικούς και πολιτιστικούς φορείς για διάφορες εκδηλώσεις. Για να γίνει καλή δουλειά χρειάζονται πολλά χρήματα, ίσως 2.000.000 ή 3.000.000 ευρώ».

-Σας ικανοποιεί το γεγονός ότι στη σημερινή «Δημόσια Τηλεόραση» η Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν ανύπαρκτη;

«Προφανώς όχι».

-Εκφράζονται ανησυχίες από κόμματα, την ΕΣΗΕΜ-Θ και άλλους φορείς μήπως δεν υπάρξει δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση με έδρα τη Θεσσαλονίκη, όπως ήταν η ΕΡΤ 3. Τι γνωρίζετε;

«Είναι και δική μου στεναχώρια και έγνοια. Είναι απαίτηση όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά όλης της περιφέρειας να υπάρχει ένα ευέλικτο περιφερειακό κανάλι, όπως ήταν η ΕΡΤ 3, που έκανε πάρα πολύ καλά τη δουλειά της, και είναι κάτι το οποίο και εγώ προσπαθώ να το αντιμετωπίσω. Από τις επαφές που είχα με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου και τον υφυπουργό για τη Δημόσια Τηλεόραση Παντελή Καψή με διαβεβαίωσαν όλοι ότι θα υπάρχει περιφερειακό κανάλι, όπως η παλιά ΕΡΤ 3, με έδρα στη Θεσσαλονίκη και πολύ σύντομα θα αρχίσει να λειτουργεί».


Προηγούμενο άρθροΘ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΠΡΑΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ Η ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Επόμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ KARFITSA: “ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΡΙΑ”