Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από το Ζαγκλιβέρι και αναρριχήθηκε στην ιεραρχία της πολιτικής ζωής με μεγάλο αγώνα. Κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού που τον επέλεξε, μεταξύ πολλών άλλων, να οδηγήσει το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, που ξανασυστάθηκε σε καινούργια και πιο δύσκολα μονοπάτια. Με νέες αναβαθμισμένες αρμοδιότητες και έναν βασικότατο ρόλο, που δεν θα είναι μόνο διακοσμητικός αλλά ουσιαστικότερος, δίνοντας σημασία στην ανάπτυξη της Β. Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής αλλά και την αναμφισβήτητη δυναμική των κατοίκων της περιοχής ευθύνης του Υπουργείου. Με βάση αυτά, ο Υπουργός κ. Καράογλου, με μεγάλη χαρά δέχτηκε να μοιραστεί ευγενικά μαζί μας, περισσότερες λεπτομέρειες για το ρόλο του.
-Κύριε Υπουργέ, έχουν περάσει 18 μήνες από τη στιγμή που αναλάβατε τα καθήκοντα του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης. Γιατί ήταν τελικά απαραίτητη η επανασύσταση του ΥΜΑΘ;
«Πρώτα από όλα κ. Τσουμάρη το ΥΜΑΘ είναι το μοναδικό περιφερειακό υπουργείο της πατρίδας μας και αυτό είναι ένα στοιχείο που από μόνο του σημαίνει πολλά. Επίσης είναι ένα ιστορικό υπουργείο σε μια ευαίσθητη ακριτική περιοχή το οποίο, μέχρι πριν την κατάργησή του το 2009, είχε κυρίως εθνικό χαρακτήρα και τώρα προσπαθεί, μέρα με την ημέρα, να αποκτήσει και αναπτυξιακές αρμοδιότητες, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα υπαρκτά προβλήματα της υπανάπτυξης, της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας που πλήττουν τη Μακεδονία και τη Θράκη. Στο διάστημα του 1,5 χρόνου -και είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό- πετύχαμε κάτι που μέχρι πριν από λίγα χρόνια έμοιαζε ακατόρθωτο. Να καταστήσουμε, δηλαδή, το ΥΜΑΘ στρατηγείο ανάπτυξης και εξωστρέφειας και να αποτινάξουμε από πάνω του το χαρακτηρισμό του Υπουργείου των… δεξιώσεων, μια φήμη που κακώς το συνόδευε για πολλά χρόνια. Σήμερα το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης διαθέτει τις περισσότερες αρμοδιότητες που είχε ποτέ στην ιστορία του και αυτό μας δίνει τα κατάλληλα “εργαλεία” ώστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια αναβάθμισης της Βόρειας Ελλάδας. Αν με ρωτάτε πόσο είμαι ικανοποιημένος με όσα έχουμε καταφέρει έως τώρα, σας απαντώ ότι μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Για αυτό και, μαζί με τους συνεργάτες μου, συνεχίζουμε την προσπάθεια να πάρουμε ακόμα περισσότερες, ακόμα πιο σημαντικές αρμοδιότητες αναπτυξιακού χαρακτήρα».
-Μιας και αναφερθήκατε στις αρμοδιότητες, ποιες έχετε ήδη αναλάβει και ποιες είναι εκείνες που… διεκδικείτε;
«Από εκείνες που μας έχουν δοθεί ξεχωρίζω την αναπτυξιακή αρμοδιότητα που έχει αποκλειστικό χαρακτήρα και είναι η επιχειρησιακή μονάδα ανάπτυξης που στεγάζεται στο ΥΜΑΘ. Χάρη σε αυτήν, η Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου μας δέχεται, αξιολογεί και εγκρίνει ή όχι όλα τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερα από 160 επενδυτικά σχέδια, με προϋπολογισμό άνω των 850 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη επανεκκινήσαμε την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας με απώτερο σκοπό να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη διεθνώς αναγνωρισμένο κόμβο νεοτερισμού, αναλάβαμε την εποπτεία της αγοράς βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας σε Μακεδονία και Θράκη, πετύχαμε την ενοποίηση των ΔΕΘ-Helexpo θωρακίζοντας τον εθνικό εκθεσιακό μας φορέα, υποβάλλαμε σειρά προτάσεων για τη διαμόρφωση αναπτυξιακής στρατηγικής για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και υλοποιούμε αναπτυξιακές προτάσεις μέσα από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας «INTERREG». Όσον αφορά στις αρμοδιότητες που διεκδικούμε, επιδιώκουμε η αρμοδιότητα της διαχείρισης ενός ευρωπαϊκού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας στο πλαίσιο του «INTERREG» να ανήκει εξ ολοκλήρου στο ΥΜΑΘ. Επίσης θέλουμε να πάρουμε εξ ολοκλήρου την αρμοδιότητα διαχείρισης των 12 χερσαίων πυλών εισόδου της χώρας που ανήκουν στα όρια ευθύνης μας, όπως και να αποκτήσουμε και άλλες αρμοδιότητες οι οποίες να σχετίζονται με τον αναπτυξιακό νόμο και με συγκεκριμένες αρμοδιότητες που είναι εξειδικευμένες σε συγκεκριμένα ζητήματα πολιτικής, όπως είναι για παράδειγμα η τουριστική. Επιπρόσθετα, το 2014 προωθείται νομοθετική πρωτοβουλία για σύσταση και συγκρότηση Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής στο ΥΜΑΘ, αναλαμβάνουμε την πολιτική πρωτοβουλία να συντονίσουμε τους εμπλεκόμενους φορείς σε θέματα προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης του Θερμαϊκού Κόλπου ενώ τέλος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, θα συμμετέχουμε με ακόμη εντονότερους ρυθμούς σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, προβάλλοντας στο εξωτερικό εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην πατρίδα μας».
-Παρά το εύρος των αρμοδιοτήτων που έχετε αναλάβει όμως, δημοσιεύματα εξακολουθούν να αναφέρουν ότι η Τρόϊκα φέρεται να ζητά την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης;
«φέρεται, κύριε Τσουμάρη. Και τονίζω το “φέρεται”, γιατί αλλοίμονο αν υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι το ιστορικό Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης με τους μόλις 108 υπαλλήλους και τον πενιχρότατο προϋπολογισμό, ευθύνεται για τα δεινά και τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Το ΥΜΑΘ δεν θα παίξει το ρόλο της “Ιφιγένειας” διότι πέρα από το εθνικό μήνυμα που εκπέμπει, διαδραματίζει πλέον και αναπτυξιακό πρωτεύοντα ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Αυτό ήταν το κύριο μέλημα του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, όταν αποφάσισε να επανασυστήσει το ΥΜΑΘ. Εξάλλου οι αποκλειστικές αρμοδιότητες που του έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, λειτουργούν αποτρεπτικά ώστε καμία κυβέρνηση στο μέλλον να μην διανοηθεί να το κλείσει για δεύτερη φορά, εγκληματώντας σε βάρος της Βόρειας Ελλάδας».
-Στα της κεντρικής πολιτικής σκηνής τώρα, καθημερινά διαβάζουμε και ακούμε για νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Πιστεύετε ότι η κοινωνία μπορεί να αντέξει και νέα μέτρα;
«Ούτε για αστείο. Έχω πει πολλές φορές πως η κοινωνία ότι είχε να δώσει, το έδωσε. Μόχθησε, πρόσφερε από το υστέρημά της και χάρη σε αιματηρές θυσίες επιτεύχθηκε το δημοσιονομικό θαύμα του πλεονασματικού προϋπολογισμού. Οι Έλληνες τηρήσαμε το λόγο μας και τιμήσαμε την υπογραφή μας. Αποδείξαμε ότι στη ζωή δεν υπάρχει “δεν μπορώ”, αλλά “δεν θέλω”. Και εμείς θελήσαμε να αλλάξουμε και το καταφέραμε. Τώρα ήρθε η σειρά των ευρωπαίων εταίρων μας να αναγνωρίσουν τις θυσίες μας. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις ουσίας και χειροπιαστές αποδείξεις ότι σέβονται τους κόπους και την άξια προσοχής προσπάθειά μας. Κύριε Τσουμάρη δεν ζητάμε να μας κάνουν χάρη, ούτε να μας λυπηθούν. Το μόνο που θέλουμε είναι να τηρήσουν και εκείνοι από την πλευρά τους τα συμφωνηθέντα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».
-Τι θα ισχύσει τελικά με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας;
«Είναι προφανές ότι όσοι πραγματικά έχουν πρόβλημα, δεν πρόκειται να χάσουν το σπίτι τους. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Κάθε άλλη συζήτηση είναι εκ του πονηρού».
-Τελικά κ. Καράογλου πόσο κοντά είμαστε στην έξοδο του τούνελ;
«Έχουμε διανύσει τα τρία τέταρτα της ανηφόρας και σε λίγο βγαίνουμε στο ξέφωτο. Με σοβαρή και στοχευμένη πολιτική αποδείξαμε ότι τα μνημόνια δεν σκίζονται με τα λόγια, ούτε καταργούνται με ευχολόγια, αλλά με σκληρή και επίπονη προσπάθεια. Η παρούσα κυβέρνηση επέλεξε να πει την αλήθεια στην κοινωνία. Δεν λογάριασε το πολιτικό κόστος, δεν έβαλε τις προσωπικές διαδρομές πάνω από το εθνικό συμφέρον, ούτε χτύπησε φιλικά τις πλάτες ορισμένων βολεμένων που ονειρεύονται επαναστάσεις και… κρεμάλες, μόνο και μόνο για να τους χαλιναγωγήσει και να τους πάρει με το μέρος της. Εμείς τολμήσαμε και είπαμε την αλήθεια, κάτι το οποίο πιστεύω οτι εκτιμά η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας».
-Η επόμενη ερώτηση έχει να κάνει με τα προσωπικά σας σχέδια. Κατά καιρούς διαβάζουμε στον Τύπο ότι ενδιαφέρεστε για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σας ενδιαφέρουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014;
«Αυτήν τη στιγμή όχι. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Αγαπώ την αυτοδιοίκηση, είμαι… ερωτευμένος μαζί της, από εκεί ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με τα κοινά, την υπηρέτησα σχεδόν 18 χρόνια, αλλά επί του παρόντος έχω μια δουλειά να κάνω στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης την οποία μου εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός και είμαι ταγμένος σε αυτήν εκατό τοις εκατό. Και να σας πω και κάτι ακόμη κύριε Τσουμάρη; Είμαι μόλις 53 χρόνων. Αρκετά νέος δηλαδή και πιστεύω ότι έχω πολλά να δώσω ακόμη στην κεντρική πολιτική σκηνή. Παρόλα αυτά όμως, ποτέ στη ζωή μου δεν υπήρξα απόλυτος, ούτε έχω αποκλείσει κάποιο ενδεχόμενο. Ο καιρός θα δείξει».
-Σε τοπικό επίπεδο τώρα, τι μπορεί να περιμένει από εσάς η επαρχία Λαγκαδά ως Υπουργό;
«Ο Λαγκαδάς είχε, έχει και θα έχει την αμέριστη στήριξή μου από οποιαδήποτε θέση και αν υπηρετώ τα κοινά. Μη λησμονείτε άλλωστε ότι η επαρχία Λαγκαδά είναι το σπίτι μου, καθώς η ιδιαίτερη πατρίδα μου, το Ζαγκλιβέρι, ανήκει στον Καλλικρατικό δήμο Λαγκαδά. Από εκεί ξεκίνησα την πολιτική μου σταδιοδρομία, για αυτό και η επαρχία Λαγκαδά παραμένει προτεραιότητά μου. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον νυν Δήμαρχο και φίλο μου, Γιάννη Αναστασιάδη, όπως και με όλους τους τοπικούς φορείς. Συνεπώς, με όλες μου τις δυνάμεις και με όσα μέσα έχω στη διάθεσή μου, θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια, πάντοτε σε στενή συνεργασία μαζί τους, ώστε τούτη η περιοχή της Β´ Θεσσαλονίκης να αποτελέσει πραγματικά τον τρίτο πυλώνα ανάπτυξης του Νομού μας. Τα πλεονεκτήματα της περιοχής είναι σημαντικά και μπορούν να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της. Με συντονισμένες προσπάθειες, στρατηγικό και μεθοδικό σχεδιασμό, αλλά και κοινή δράση όλων των φορέων, μπορούμε όλοι μαζί να στρέψουμε τα βλέμματα του Νομού Θεσσαλονίκης στην επαρχία Λαγκαδά, εκμεταλλευόμενοι την προνομιακή της θέση, αναδεικνύοντας τα παραδοσιακά μας χωριά, αξιοποιώντας τον πλούσιο ορεινό όγκο και ενισχύοντας τα λουτρά σε Λαγκαδά και Απολλωνία».
-Και μια τελευταία ερώτηση. Πόσο σημαντικές είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014;
«Χωρίς δεύτερη σκέψη θα έλεγα ότι είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον του τόπου. Ασφαλώς θα είναι μια ιδιαίτερη αναμέτρηση. Είναι προφανές πως οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης θα βαρύνουν στις επιλογές των ψηφοφόρων. Εδώ όμως είναι και το κρίσιμο διακύβευμα των εκλογών αυτών. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες καλούνται να ψηφίσουν όχι με το θύμο, αλλά με τη λογική. Να επιλέξουν τους άξιους και τους ικανούς. Να επιλέξουν αυτούς που μπορούν να οικοδομήσουν μια ισχυρή αυτοδιοίκηση, καθιστώντας την εργαλείο ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας. Η ψήφος αγανάκτησης, όπως ακριβώς και στις εθνικές εκλογές, οδηγεί μαθηματικά στο χάος και η Ελλάδα το τελευταίο που έχει ανάγκη αυτήν τη στιγμή είναι η αναρχία. Ψήφο με σύνεση λοιπόν, ψήφο στους ικανούς και στους χρήσιμους».