1) Τι προσδοκίες γεννά η απόφαση να ξεκινήσει και πάλι η «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας» την οποία υποστηρίξατε προσωπικά πάρα πολύ;
«Φιλοδοξία μας είναι η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης να λειτουργήσει ως ένα πολύτιμο εργαλείο για την εφαρμογή ενός νέου εθνικού μοντέλου εξωστρέφειας, που θα δώσει την απαιτούμενη ώθηση στην τοπική και εθνική οικονομία να κάνουν άλματα προς τα εμπρός. Αξιοποιώντας το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό της Βόρειας Ελλάδας και αφυπνίζοντας δεκάδες ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, δημιουργούμε τις βάσεις για την επιστημονική, τεχνολογική και επιχειρηματική ανάπτυξη του συνόλου της Μακεδονίας και της Θράκης. Με την ολοκληρωμένη και καλά τεκμηριωμένη νομοθετική μας πρότασή λοιπόν, η οποία υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής, δώσαμε ηχηρές απαντήσεις σε όσους εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η Βόρεια Ελλάδα είναι μια χαμένη υπόθεση και δείχνουμε το δρόμο, ώστε αυτός ο φορέας να λειτουργήσει γόνιμα και εποικοδομητικά, παύοντας να αποτελεί πεδίο στείρων αντιπαραθέσεων που δεν οδηγούν πουθενά».
2) Τι περιθώρια ανάπτυξης αφήνει η πρωτόγνωρη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας; Γιατί κάποιος να επενδύσει στην Μακεδονία και τη Θράκη;
«Επιτρέψτε μου να αντιστρέψω το ερώτημά σας και να ρωτήσω γιατί κάποιος να μην επενδύσει στη Μακεδονία και τη Θράκη; Ιδίως τώρα που η Ελλάδα έπαψε να βρίσκεται στον αστερισμό του περίφημου “Grexit”, της εξόδου δηλαδή από το ευρώ και κινείται στον αστερισμό του “Grecovery”, λίγο πριν αρχίσει η ανάκαμψη. Περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν και μάλιστα μεγάλα, για αυτό και στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος, ώστε να καθιερώσουμε τη Βόρεια Ελλάδα ως στρατηγείο ανάπτυξης και κέντρο υποδοχής επενδύσεων. Ήδη, όπως θα γνωρίζετε, η διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου μας, αξιολογεί αυτήν τη στιγμή περισσότερα από 130 επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα για το σύνολο της Μακεδονίας και της Θράκης, συνολικού ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το στοιχείο και μόνο, νομίζω πως απαντά στο ερώτημά σας, γιατί να επενδύσει σήμερα κάποιος στη Βόρεια Ελλάδα».
3) Στο πλαίσιο αυτό ποια χρηματοδοτικά προγράμματα τρέχουν στο Υπουργείο και πως μπορεί κάποιος να επωφεληθεί;
«Το δικό μας επενδυτικό εργαλείο είναι ο επενδυτικός νόμος, σύμφωνα με τον οποίο οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο αφορά στη Βόρεια Ελλάδα, κατατίθεται, αξιολογείται, ελέγχεται και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο μας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης».
4) Πρόσφατα κ. Υπουργέ, δώσατε επιχορηγήσεις σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Τι αφορούσαν αυτές;
«Από τα περίπου 130 επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής στο ΥΜΑΘ και για τα οποία σας μίλησα παραπάνω, έχουν εγκριθεί τα 83 και έχω δώσει 4 επιταγές προκαταβολής επιχορηγήσεων, ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτές οι τέσσερις επιταγές αφορούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς έρευνας, τεχνολογίας και γενικής επιχειρηματικότητας».
5) Θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια παραδείγματα;
«Φυσικά, καθώς η αρμόδια διεύθυνση συνεχίζει να αξιολογεί τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και σύντομα θα είμαστε σε θέση να χρηματοδοτήσουμε ακόμη περισσότερα επενδυτικά σχέδια».
6) Το τελευταίο διάστημα δίνετε μεγάλη έμφαση και στον Τουρισμό, ειδικότερα στον θρησκευτικό τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, τι δράσεις αναπτύσσει το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης;
«Πράγματι στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης επενδύουμε στον Τουρισμό, διότι πιστεύουμε ότι, μαζί με τη γεωργία, αποτελούν τους μόνους παραγωγικούς τομείς άμεσης απόδοσης, κάτι που αυτόματα συνεπάγεται ρευστότητα και θέσεις εργασίας. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που πέρυσι συμμετείχαμε στις τρεις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις της Σόφιας, του Βελιγραδίου και του Βουκουρεστίου, κάτι που θα επαναλάβουμε και φέτος. Ειδικότερα για τον θρησκευτικό τουρισμό, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2013, στο πλαίσιο της Philoxenia και σε συνεργασία με το γραφείο προσκυνηματικών περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου, το ΥΜΑΘ θα διοργανώσει στη Θεσσαλονίκη το συνέδριο προσκυνηματικού τουρισμού. Μέλημά μας είναι μέσω του συνεδρίου να αναδείξουμε τα θρησκευτικά μνημεία της Βόρειας Ελλάδας, τους δικούς μας ιερούς χώρους και να τους προβάλλουμε διεθνώς, βοηθώντας στην αύξηση του τουρισμού αυτής της μορφής. Βλέπετε, κα. Λεπίδου, η πατρίδα μας έχει την ευλογία να διαθέτει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης σε ειδικές μορφές τουρισμού. Το ελληνικό τουριστικό μοντέλο δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, αλλά μπορούμε να στραφούμε στη 12μηνη τουριστική δραστηριότητα, η οποία βασίζεται στον πολιτιστικό πλούτο, την ιστορία και τη βιοποικιλότητα του τόπου μας».
7) Τέλος θα ήθελα ένα σχόλιο για τα όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά στις προφυλακίσεις ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής. Το εθνικιστικό αυτό φαινόμενο, όπως θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως για αυτό ευθύνονται οι πρακτικές που ακολούθησαν οι πολιτικοί. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;
«Πατέρας της ανόδου των ποσοστών της Χρυσής Αυγής είναι τα οικονομικά προβλήματα του ταλανίζουν την κοινωνία μας και μητέρα της η υψηλή ανεργία. Αυτά είναι τα δυο βασικά συστατικά που ευθύνονται για τα υψηλά ποσοστά αυτού του μορφώματος, στις εκλογές του 2012. Σε καμία περίπτωση οι 425.000 ψηφοφόροι της δεν είναι νεοναζί ή υποστηρικτές πρακτικών βίας, σαν και αυτές που όλοι μας παρακολουθήσαμε κατά καιρούς στους τηλεοπτικές μας δέκτες. Από τη στιγμή που η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη και προχωρά η ποινική της αποκαθήλωση, εκείνο που προέχει κατ’ εμέ είναι η πολιτική της ήττα. Το θέμα, δηλαδή, δεν είναι το δημοσκοπικό… ξεφούσκωμα του Μιχαλολιάκου, του Κασιδιάρη και των υπολοίπων, αλλά να τελειώνουμε μαζί τους κοινωνικά και ηθικά. Αυτή πρέπει να είναι σήμερα η ευθύνη του πολιτικού μας συστήματος αλλά και της κοινωνίας μας, που δεν δικαιολογείται πλέον να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τι ψήφιζε. Η Κυβέρνηση, ως όφειλε, έστειλε στη δικαιοσύνη το σύνολο των υποθέσεων που σχετίζονται με τούτο το μόρφωμα, που ως ιδεολογία του έχει τη βία και το χρήμα. Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι άλλο πράγμα η ψήφος διαμαρτυρίας και άλλο η… παραστρατημένη ψήφος σε ανθρώπους που κινούνται εκτός του δημοκρατικού τόξου».