Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

1484396251
1484396251
Με τη δέουσα επισημότητα ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, υποδέχτηκε σήμερα (Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013) στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Ο Υπουργός, μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, τους Διευθυντές των υπηρεσιών και το προσωπικό του ΥΜΑΘ, καλωσόρισε τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας στο  Διοικητήριο και τον συνόδευσε μέχρι τον τρίτο όροφο του Υπουργείου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς.


Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ. Βασίλειο Νικόλτσιο, στην έκθεση ιστορικών κειμηλίων με τίτλο: «Το ’40 έτσι πολεμήσαμε» που φιλοξενείται στο δεύτερο όροφο του ΥΜΑΘ, τα εγκαίνια της οποίας θα τελέσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας,  την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013.
Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατευθύνθηκε στο γραφείο του Υπουργού, όπου τον περίμεναν ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Δήμαρχοι της περιφέρειας Θεσσαλονίκης καθώς και πρόεδροι των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της Μακεδονίας.
Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Δημήτρης Γαλαμάτης, ο Δήμαρχος Δέλτα κ. Γιώργος Γλώσσης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Γιάννης Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Δήμαρχος Χαλκηδόνας κ. Γιάννης Μπίκος, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Δημήτρης Σαραμάντος, ο Πρόεδρος του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Γεράνης, ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αθανάσιος Σαρόπουλος, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τάσος Κονακλίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σαββάκης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Δημήτρης Λακασάς.


Απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο  Υπουργός εξήρε το πολυδιάστατο κοινωνικό και πνευματικό έργο του και του μετέφερε την αγάπη και το σεβασμό όλου του λαού της Μακεδονίας και της Θράκης προς το πρόσωπό του.
«Παναγιώτατε, είναι ύψιστη τιμή για εμάς να βρίσκεται ανάμεσά μας η σεπτή κορυφή της Ορθοδοξίας.  Για όλους εμάς είστε ο φωτεινός φάρος του πνεύματος ανά την οικουμένη. Ο σθεναρός τρόπος με τον οποίο αγωνίζεστε για να βλαστήσει ο καρπός της Εκκλησίας, μας εμπνέει και μας καθοδηγεί πνευματικά στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε προκειμένου να κάνουμε τους Έλληνες περήφανους για την πατρίδα τους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός, τονίζοντας πως στα 22 χρόνια της Πατριαρχικής του διακονίας ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας  «διδάσκει με το παράδειγμά του στους πιστούς την ταπεινότητα, την αγάπη, την υπομονή και τη θυσία».
Αναφερόμενος στο έργο που επιτελεί το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Καράογλου παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΜΑΘ για να την καταστήσει επίκεντρο της αναπτυξιακής αντεπίθεσης της πατρίδας μας και εστίασε ιδιαίτερα στις αποκλειστικές αναπτυξιακές αρμοδιότητες που έχει λάβει από τον Πρωθυπουργό.


Ειδικότερα έκανε εκτενή αναφορά στα περισσότερα από 130 επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν στη Μακεδονία και Θράκη, όπως επίσης στην επανεκκίνηση της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, στη νέα αρμοδιότητα που αφορά  στην αναβάθμιση και βελτίωση των πυλών εισόδου της χώρας στη ζώνη ευθύνης του ΥΜΑΘ, καθώς και στις ενέργειες που έχει προβεί μεταξύ άλλων το Υπουργείο για θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος.
«Ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης παρακαλώ να συνεχίσετε να μνημονεύετε την Ελλάδα στις πατριαρχικές Σας προσευχές. Σας θέλουμε δίπλα μας. Θέλουμε να μας εμφυσήσετε την πίστη ότι μπορούμε να πατήσουμε και πάλι γερά στα πόδια μας ως Έθνος» σημείωσε ενδεικτικά ο κ. Καράογλου, ο οποίος στη συνέχεια χάρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη μια εικόνα της Αγίας Ακυλίνας της Ζαγκλιβερινής και ένα χρυσό αριστείο ανδρείας του 1940 (που απονέμονταν για τις ηρωικές πράξεις στο πεδίο των μαχών), σε ανάμνηση της επίσκεψης του στην έκθεση ιστορικών κειμηλίων που φιλοξενείται στο ΥΜΑΘ με τίτλο: «Το ´40 έτσι πολεμήσαμε».


Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τις θερμότατες ευχαριστίες του στο λαό της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος για τις εκδηλώσεις τιμής και σεβασμού προς το πρόσωπό του, καθώς και στον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης, τον οποίο αποκάλεσε «πολύτιμο και παλαιό φίλο», για τη θερμή υποδοχή . 
Όπως είπε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας: «Παίρνουμε κουράγιο από τους ευσεβείς Ορθοδόξους της Βορείου Ελλάδος για να συνεχίσουμε το δύσκολο αγώνα που διεξάγει το Οικουμενικό Πατριαρχείο αιώνες τώρα, στην ίδια πάντοτε έδρα του, με τη χάρη του Θεού για να διακονήσει όλη την ανθρωπότητα. Η ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπήρξε πολυκύμαντος, δεν ήταν καθόλου εύκολη δια μέσου των αιώνων, αλλά με τη χάρη του Θεού υπάρχει σήμερα και αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους Ορθοδόξους και ευρύτερα για όλους τους πολιτισμένους ανθρώπους. Η επικοινωνία Κωνσταντινουπόλεως και Θεσσαλονίκης δια μέσου των αιώνων είναι δεδομένη, είναι γνωστή, είναι αμφίδρομος, είναι καρποφόρος και εύχομαι έτσι να συνεχίζεται και στο μέλλον. Η Θεσσαλονίκη είναι η συμπρωτεύουσα της Ελλάδος, είναι το κέντρο των Βαλκανίων, εμπορικό κέντρο, πολιτισμικό κέντρο, κέντρο Ορθοδόξου μαρτυρίας και είναι ευτύχημα για τη Θεσσαλονίκη που διαποιμένεται σήμερα από έναν εκλεκτό ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου τον ιερότατο και φίλτατο αδελφόν Μητροπολίτη κ. Άνθιμο, ο  οποίος μας αγκάλιασε όλες αυτές τις ημέρες με πολύ αγάπη και αδελφική τιμή και τον ευχαριστούμε τον ίδιο και τον κύριο Υπουργό. Στέλνω την ευλογία της Μητέρας Εκκλησίας σε όλους τους Βορειοελλαδίτες και σε ολόκληρο τον ευσεβή ελληνικό λαό».
Αμέσως μετά, σε ανάμνηση της επίσκεψής τους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρου Καράογλου, φύτεψαν στον αύλειο χώρο του ΥΜΑΘ δυο κυπαρίσσια.

Προηγούμενο άρθροΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΥ ΘΕΙΟΤΑΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Επόμενο άρθροMHNYMA ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ