ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΟ VORIA.GR – «ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»

ypes press002
ypes press002

«Ανεξίτηλη αγάπη του» χαρακτηρίζει ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη συνέντευξη που έδωσε στη Voria.gr, αφήνοντας ανοιχτά τα ενδεχόμενα να είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές της επόμενης άνοιξης. Ο κ. Καράογλου προς το παρόν παραμένει αφοσιωμένος στο έργο του στο υπουργείο, αφού δεν έχει «κάποια επίσημη πρόταση», ενώ δίνει μια συνολική εικόνα για τους εποπτευόμενους φορείς (ΚΕΔΑΚ, ΔΕΘ-HELEXPO, ΕΥΑΘ, Ζώνη Καινοτομίας) αλλά και για δυο από τις κρίσιμες αρμοδιότητες του υπουργείου, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προστασία του Θερμαϊκού Κόλπου.

Στη συνέντευξη του ο Υπουργός επισημαίνει ότι η ΔΕΘ είναι οικονομικό και όχι πολιτικό γεγονός όπως θέλουν κάποιοι να το παρουσιάζουν, δικαιολογώντας και την ολιγόωρη παρουσία του Πρωθυπουργού, ενώ χαρακτηρίζει έτος καμπής το 2014 για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι βλέπει φως στην άκρη του τούνελ της κρίσης και διευκρινίζοντας ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα.

Ξεκαθαρίζει επίσης ότι η χώρα δεν αντέχει νέα εκλογική αναμέτρηση, αλλά προειδοποιεί ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση «δεν εκβιάζονται» και δεν φοβούνται την εκλογική αναμέτρηση απέναντι στο… λόμπι της δραχμής.

1. Το υπουργείο έχει αναλάβει ένα σχέδιο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Τρέχει ένα πρόγραμμα, αλλά οι ρυθμοί είναι ικανοποιητικοί; Επειδή μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας έρχεται η ανάπτυξη, ποια είναι τα μέχρι σήμερα δεδομένα των προγραμμάτων; Προβλέπονται κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες;

          «Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης επανασυστάθηκε όχι μόνο για να στέλνει το μήνυμα της Ελληνικότητας της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και για να δώσει μια αναπτυξιακή πνοή σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Έτσι λοιπόν το νέο ΥΜΑΘ έχει σήμερα περισσότερες αποκλειστικές αναπτυξιακές αρμοδιότητες από ποτέ. Όπως ήδη θα γνωρίζετε, στη Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου μας έχουν εκχωρηθεί οι αρμοδιότητες της Πρώην Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ΥΜΑΘ να λειτουργεί ως χώρος υποδοχής, μελέτης, αξιολόγησης και τελικής έγκρισης ή μη επενδυτικών σχεδίων για το σύνολο της Μακεδονίας και της Θράκης. Και για να μιλήσω με συγκεκριμένα νούμερα, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί περισσότερα από 130 επενδυτικές προτάσεις, συνολικού ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτές έχουν εγκριθεί οι 83 και έχω δώσει 4 επιταγές προκαταβολής επιχορηγήσεων, ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Την τελευταία επιταγή μάλιστα, την έδωσα στις 30 Αυγούστου. Από εκεί και περά διοργανώσαμε δυο επιχειρηματικά φόρουμ, υποβάλλαμε σειρά προτάσεων για τη διαμόρφωση αναπτυξιακής στρατηγικής για το ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και υλοποιούμε αναπτυξιακές προτάσεις μέσα από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG, ούτως ώστε να καθιερώσουμε τη Βόρεια Ελλάδα ως στρατηγείο ανάπτυξης, καινοτομίας και δημιουργικότητας».
2. Το υπουργείο εποπτεύει το ΚΕΔΑΚ, την ΕΥΑΘ Παγίων, την ΕΥΑΘ ΑΕ, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ και τη ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ. Το ΚΕΔΑΚ απορρόφησε το πρώτο κύμα κινητικότητας για το υπουργείο και υπήρξαν παράπονα. Η ΕΥΑΘ ιδιωτικοποιείται εν μέσω αντιδράσεων, η Ζώνη Καινοτομίας μόλις άρχισε να κινείται και η ενοποίηση της ΔΕΘ-Helexpo μένει να αποτιμηθεί. Πιστεύετε ότι οι εποπτευόμενοι φορείς μπορούν να αντέξουν τις πιέσεις λόγω κρίσης;

            «Ας δούμε κάθε φορέα από αυτούς που αναφέρατε,  ξεχωριστά.     Με την ενσωμάτωση του ΚΕΔΑΚ στο οργανόγραμμα του ΥΜΑΘ, ουσιαστικά ενδυναμώνεται ο ρόλος του Υπουργείου. Η εποπτεία και η λειτουργία της Αγιορείτικης κληρονομιάς θα γίνεται πιο ουσιαστικά και πιο αποτελεσματικά, ενώ επιπλέον διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της μέσα από τον προϋπολογισμό μας. Η ΕΥΑΘ μπορεί να είναι στις προθέσεις του ΤΑΪΠΕΔ να την ιδιωτικοποιήσει, ωστόσο η ΕΥΑΘ παγίων θα εξακολουθεί να υφίσταται, διαδραματίζοντας έναν καθοριστικό ρόλο και αξιοποιώντας σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου. Μάλιστα η λειτουργία της δεν επηρεάζεται από τη διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Σχετικά τώρα με τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, ξαναβρίσκει το ρόλο της με απώτερο σκοπό να καταστήσει τη Μακεδονία και τη Θράκη διεθνώς αναγνωρισμένο κόμβο καινοτομίας. Όσον αφορά στη λειτουργία της, από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-2020 έχει προβλεφθεί η κανονική χρηματοδότησή της από τον ήδη πενιχρό προϋπολογισμό του ΥΜΑΘ. Όσον αφορά στη ΔΕΘ-HELEXPO A.E., η νέα εταιρεία έχει ήδη πάρει το δρόμο της. Επί της ουσίας λοιπόν, όλοι οι παραπάνω φορείς έχουν τα απαιτούμενα εφόδια για να ανταπεξέλθουν στην παρούσα οικονομική κρίση».


3. Μήπως το ΚΕΔΑΚ κινδυνεύει με λουκέτο;

«Το ΚΕΔΑΚ δεν θα υφίσταται ως νομικό πρόσωπο. Το πλήθος όμως των αρμοδιοτήτων του, καθώς και οι αρμοδιότητες που είχαν μεταφερθεί σε άλλα υπουργεία, όπως για παράδειγμα του πολιτισμού, θα ασκούνται κανονικά πλέον από το δικό μας Υπουργείο».

4. Η Ζώνη Καινοτομίας έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης;

«Με τη στενή έννοια του όρου δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Προέχει η ίδρυση θύλακα καινοτόμων δραστηριοτήτων, ο διορισμός του Δ.Σ. και του Διευθύνοντος Συμβούλου, η έγκριση του καταστατικού και ο καταρτισμός του κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας. Μόλις ολοκληρωθούν αυτά τα βήματα, τότε η Ζ.Κ.Θ. θα μπορεί να αρχίζει να… τρέχει. Πρώτα λοιπόν πρέπει να τελειοποιηθούν η οργάνωση και η λειτουργία της εταιρείας και σε δεύτερο στάδιο να ξεκινήσει η προσέλκυση καινοτόμων επιχειρήσεων».

5. Έχετε και αρμοδιότητες για την προστασία και ανάδειξη του Θερμαϊκού κόλπου που είναι κεφάλαιο για τη Θεσσαλονίκη και τους όμορους νομούς. Η κατάστασή του όμως δεν είναι η επιθυμητή. Εσείς κάνατε μια συστηματική καταγραφή των προβλημάτων. Λύσεις θα βρείτε και πότε επιτέλους θα μπορέσουμε να δούμε έναν καθαρό Θερμαϊκό;

«Όχι μόνο κάναμε την καταγραφή, αλλά δώσαμε και συγκεκριμένες λύσεις. Καταρχάς εξασφαλίσαμε τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου για το 2013 με τη χορηγία ιδιωτικών εταιρειών, χωρίς να επιβαρύνεται ούτε με ένα ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός. Αναβαθμίζουμε και βελτιώνουμε τη Μονάδα Καθαρισμού Αποβλήτων της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, που είναι η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ Α.Ε., η ΕΥΑΘ και η ΕΥΑΘ παγίων. Επιπλέον ενεργοποιήσαμε για τα επόμενα 10 χρόνια τη συνεργασία με το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος που εδρεύει στο Λαγκαδά, ενώ ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε τα παιδιά μας σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και δη του Θερμαϊκού Κόλπου, θεσμοθετώντας τις «Ημέρες Θερμαϊκού». Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, κ.Τασιούλα, δεν αντιμετωπίζει το περιβάλλον με επικοινωνιακούς όρους. Αντίθετα είναι συνειδητή μας επιλογή να εργαζόμαστε μεθοδικά και αθόρυβα, προκειμένου να δίνουμε λύσεις. Εξάλλου το περιβάλλον το δανειζόμαστε από τα παιδιά μας και σε αυτά οφείλουμε να το παραδώσουμε καθαρό».

6. Ποια είναι η εικόνα σας από τη φετινή ΔΕΘ;

«Εκτιμώ πως θα είναι από τις καλύτερες διοργανώσεις των τελευταίων χρόνων. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά η αύξηση κατά 40% των στεγασμένων εκθεσιακών χώρων, η φετινή παρουσία 1000 άμεσων και έμμεσων εκθετών όταν πέρυσι ήταν 800 και φυσικά η ιδιαίτερα μεγάλη παρουσία ξένων συμμετοχών από όλον τον κόσμο, με προεξάρχουσα εκείνην της Google Development Groups. Όλα αυτά αποδεικνύει την ιδιαίτερη δυναμική της 78ης ΔΕΘ, η οποία είναι η πρώτη που πραγματοποιείται από την ενοποιημένη πλέον ΔΕΘ-Helexpo A.E».   

7. Το λιτό –για δεύτερη χρονιά- πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σας αφήνει ικανοποιημένο; Οι Θεσσαλονικείς πιστεύετε ότι δε θα έχουν παράπονα για «υποβάθμιση» του κορυφαίου θεσμού της πόλης;

«Σε καμία περίπτωση ο θεσμός της ΔΕΘ δεν υποβαθμίζεται από την ολιγόωρη παρουσία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, κ. Τασιούλα, ήταν και παραμένει ένα εμπορικό και οικονομικό γεγονός που αναδεικνύει την οικονομική ταυτότητα της Μακεδονίας, της Θράκης και του συνόλου της χώρας μας. Δεν είναι πολιτικό. Μπορεί τα τελευταία χρόνια ο χαρακτήρας της να αλλοιώθηκε εξαιτίας της ιδιαίτερης σημασίας που δινόταν στην παρουσία του εκάστοτε Πρωθυπουργού και των λοιπών πολιτικών αρχηγών, φέτος όμως προσπαθούμε να επανεκκινήσουμε το θεσμό, να τον ξανακάνουμε… μόδα και να τον φέρουμε πιο κοντά στους πολίτες. Η ΔΕΘ είναι η πρωταγωνίστρια αυτών των ημερών και όλοι οι υπόλοιποι απλώς συμμετέχουμε στη μεγάλη γιορτή της Θεσσαλονίκης. Επομένως το μείζον δεν είναι το πόσες ώρες θα παραμείνει στην πόλη ο Πρωθυπουργός, αλλά το ότι η ΔΕΘ επανακάμπτει. Όσο για εκείνους που πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται για τα προβλήματα της Βόρειας Ελλάδας μόνο κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, τους απαντώ ότι κάνουν λάθος.  Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης είναι ο συνδετικός κρίκος με το Μέγαρο Μαξίμου και στις πολλές και τακτικές συναντήσεις που έχω με τον κ. Σαμαρά, τον ενημερώνω για όλα τα σοβαρά και τρέχοντα ζητήματα της περιοχής ευθύνης μας».


8. Φως στην άκρη του τούνελ της κρίσης βλέπετε; Πιστεύετε ότι μέσα από τα επιβεβλημένα από τα μνημόνια μέτρα μπορεί η χώρα να εξέλθει από την οικονομική δίνη στην οποία έχει περιέλθει; Θεωρείτε ότι μπορούν να γίνουν επιπλέον βήματα για την ανακούφιση του κόσμου, που είναι στα όρια της αγανάκτησης;

«Φυσικά και βλέπω φως στην άκρη του τούνελ, όπως βλέπω επίσης ότι και η κοινωνία μας έχει εξαντληθεί και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος επιπλέον μέτρων. Όσο πάντως και αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα είναι… μαύρα και άραχνα, υπάρχουν ορισμένα αδιαμφισβήτητα γεγονότα που κανείς δεν μπορεί να τα παραβλέψει. Για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή η ελληνική οικονομία μετρά τέσσερα πλεονάσματα. Στον κρατικό προϋπολογισμό, στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στο ισοζύγιο ταξιδιωτικών πληρωμών και στο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων. Πρόσφατα το κράτος πλήρωσε 600 εκατομμύρια ευρώ οφειλές σε τρίτους, ενώ ο δείκτης PMI για τον Αύγουστο έδειξε ότι ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης. Όλα αυτά αποτελούν θετικά σημάδια ότι κάτι αρχίζει να πηγαίνει καλά. Ότι ο τροχός γυρίζει. Και γυρίζει χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Φυσικά και δεν γίναμε μέσα σε μια νύχτα… Κατάρ. Φυσικά και δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματά μας, ούτε βγήκαμε από την ύφεση, η κατάσταση όμως αρχίζει να ισορροπεί και το 2014 θα είναι έτος καμπής για την οικονομία μας».

9. Εκλογές εντός του φθινοπώρου, όπως κάποια σενάρια θέλουν, βλέπετε; Πιστεύετε ότι αντέχει ο τόπος μια εκλογική αναμέτρηση εν όψει και της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2014;

«Σε καμία περίπτωση ο τόπος και η ελληνική οικονομία δεν αντέχουν άλλη μια εκλογική αναμέτρηση. Πέρασαν μόλις 14 μήνες από τις διπλές εκλογές του 2012, όταν ο ελληνικός είπε απερίφραστα “ναι” στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας και “όχι” στο λόμπι της δραχμής, που σήμερα έχει το θράσος να απειλεί τους υποψήφιους επενδυτές να μην επενδύουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, αλλά να τα κρατήσουν για… πιο ασφαλείς επενδύσεις. Αυτή είναι η πάγια θέση μας. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση μπορούν να εκβιάζονται. Ως γνωστόν στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Να ξέρετε ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν φοβάται τις εκλογές, διότι δεν φοβάται την ετυμηγορία του ελληνικού λαού».

10. Ως πολιτικός προφανώς έχετε φιλοδοξίες. Στόχευση υπάρχει; Το ρωτώ, επειδή το όνομά σας ακούστηκε ακόμη και για υποψηφιότητα στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Υπάρχει ανοιχτό ενδεχόμενο να είστε υποψήφιος είτε για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είτε για το Δήμο Θεσσαλονίκης;

«Εγώ είμαι έτοιμος να βοηθήσω όπου μου ζητηθεί. Άλλωστε ουδέποτε το έκρυψα οτι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η μεγάλη μου αγάπη. Και η αγάπη, σε αντίθεση με τον έρωτα που κάποια στιγμή τελειώνει, παραμένει ανεξίτηλη. Επί του παρόντος, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη πρόταση, είμαι επικεντρωμένος αποκλειστικά στα καθήκοντά του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης. Μόνη μου έννοια σήμερα είναι να δίνω λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Βορειοελλαδίτες».  


Προηγούμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΕΝΘΕΤΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” ΓΙΑ ΤΗΝ 78η Δ.Ε.Θ. – “Η Β. ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ”
Επόμενο άρθροΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ