ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ – «ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ»

ypes press002
ypes press002

Η ΔΕΘ επανακάμπτει και η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να γίνει το κέντρο των επενδύσεων στα Βαλκάνια, την ώρα που η οικονομία σταθεροποιείται  τονίζει ο ΥΜΑΘ, Θεόδωρος Καράογλου, με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια της 78ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνει ότι φέτος γίνεται μια νέα αρχή για τη ΔΕΘ και οι προσδοκίες είναι αυξημένες για τη Βόρεια Ελλάδα η οποία έχει τεράστιες προοπτικές. Τα μεγάλα έργα θα συνεχιστούν, και η μετεγκατάσταση του εκθεσιακού χώρου μετατίθεται χρονικά αλλά ο χώρος θα αναπλαστεί.

Θεωρεί αναγκαία την ύπαρξη του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης το οποίο η Τρόικα δεν μπορεί να καταργήσει καθώς διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής.

Τέλος ο κ. Καράογλου παραδέχεται ότι ήταν λάθος το πρώτο μνημόνιο και ότι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα είναι καταστροφή για την οικονομία.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης έχει ως εξής:


1. Κύριε υπουργέ, σήμερα, ο πρωθυπουργός έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να  εγκαινιάζει την 78η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ποιες είναι οι προσδοκίες σε μια περίοδο όπου η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική ύφεση.

«Η 78η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ούσα η πρώτη που διοργανώνεται υπό την ενιαία πλέον ΔΕΘ-Helexpo, κάνει ένα νέο και συνάμα δυναμικό ξεκίνημα, μέσω του οποίου στέλνει ένα διττό μήνυμα. Αφενός ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης με ανοδικές τάσεις και αφετέρου ότι η ΔΕΘ επανακάμπτει, βρίσκοντας και πάλι τον εμπορικό και διεθνή της χαρακτήρα και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη και ανάπτυξη των εξαγωγικών δυνατοτήτων της πατρίδας μας. Ήδη, όπως θα γνωρίζετε, οι άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες υπολογίζονται σε 1000, όταν πέρυσι ήταν 800. Την ίδια στιγμή ο εκθεσιακός χώρος είναι αυξημένος κατά 40% συγκριτικά με πέρυσι, φέτος έχουμε ιδιαίτερα σημαντικά αυξημένη παρουσία πρεσβειών και διεθνών συλλογικών συμμετοχών από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Βαλκανική και την Ασία, ενώ η επισκεψιμότητα αναμένεται να ξεπεράσει τα 200.000 άτομα, όταν την περασμένη χρονιά κόπηκαν  μόλις 115.000 εισιτήρια. Και όλα αυτά χωρίς τη συμμετοχή μεγάλων κρατικών οργανισμών, καθώς η παρουσία του δημοσίου περιορίζεται στη συμμετοχή του ΕΣΠΑ, η οποία γίνεται κυρίως για ενημερωτικούς σκοπούς των επιχειρήσεων και των πολιτών. Με τα στοιχεία που σας έχω παραθέσει επομένως, νομίζω ότι γίνεται εύκολα κατανοητά πως η μεγαλύτερη προσδοκία μας είναι η ΔΕΘ να ξαναγίνει η πρωταγωνίστρια κάθε Σεπτεμβρίου».

2. Διαπιστώνετε ότι μέσα από την ΔΕΘ υπάρχουν περιθώρια για επενδυτικές επιχειρηματικές κινήσεις ώστε να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα;

«Διαχρονικά ο θεσμός της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αποτελούσε πεδίο για επαφές, συνεργασίες και άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου. Φέτος, στηριζόμενοι στο τετράπτυχο καινοτομία-τεχνολογία-ανάπτυξη-εξωστρέφεια, θέλουμε να επαναφέρουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, ανοίγοντας το δρόμο για  να γίνουν επενδυτικές επιχειρηματικές κινήσεις που και την ανάπτυξη θα φέρουν στον τόπο μας, αλλά και νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν, δίνοντας πολύτιμες ανάσες στο μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που ταλανίζει σήμερα τη χώρα μας».


3. Από τη φύση σας είστε αισιόδοξος άνθρωπος. Όμως   η Μακεδονία και η Θράκη  βιώνουν βαθιά την οικονομική κρίση. Πιστεύετε ότι μπορεί η Βόρεια Ελλάδα  να αποτελέσουν τον πόλο έλξης για νέους επενδυτές και να γίνει η Θεσσαλονίκη το εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων; Η μήπως για κάτι τέτοιο χρειάζονται κίνητρα που σήμερα δεν είναι και τόσο ελκυστικά;

«Φυσικά και το πιστεύω ότι η Μακεδονία και η Θράκη μπορούν να γίνουν στρατηγείο προσέλκυσης εγχώριων και ξένων επενδυτών. Άλλωστε είναι ένας τόπος με αναξιοποίητη δυναμική αλλά και τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές, που έχει το αδιαμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα να αποτελεί τη φυσική πύλη εισόδου της Ευρώπης.  Ως Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, δικό μας καθήκον και υποχρέωση είναι να αναδείξουμε και να προτάξουμε αυτές τις επενδυτικές ευκαιρίες, ώστε η Βόρεια Ελλάδα  να εξελιχθεί σε πραγματική Μητρόπολη των Βαλκανίων και να μην φανεί ασυνεπής και σε αυτό το αναπτυξιακό της ραντεβού με το μέλλον.  Για αυτό και εργαζόμαστε έχοντας ως μοναδικό μας γνώμονα την αφύπνιση όλων των παραγωγικών και αναπτυξιακών δυνάμεων της Βόρειας Ελλάδας. Επανενεργοποιώντας αυτόν τον… κοιμώμενο γίγαντα, προφανής μας στόχος είναι η επανεκκίνηση ολόκληρης της περιοχής».


4. Ποια είναι η πορεία των μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη γιατί τα περισσότερα φαίνεται ότι λιμνάζουν πχ το ΜΕΤΡΟ αλλά και άλλα αναπτυξιακά έργα  στη Βόρεια Ελλάδα παραμένουν στα χαρτιά λόγω και της έλλειψης χρηματοδότησης.

«Η πραγματικότητα είναι ότι πολλές φορές τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Βόρειας Ελλάδας δεν προχώρησαν και εξελίχθηκαν σε σύγχρονα… γεφύρια της Άρτας, επειδή ορισμένοι θέλησαν να τα εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά, επενδύοντας στη στείρα άρνηση. Όχι για λόγους ουσίας ή δημόσιου συμφέροντος όπως επικαλούνταν κατά καιρούς, αλλά μόνο και μόνο για να χαϊδεύουν αυτιά μειοψηφιών και να εξασφαλίζουν ψηφοθηρικές συμμαχίες, παραβλέποντας ηθελημένα το κοινό συμφέρον. Θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι νοοτροπίες και οι συμπεριφορές ανήκουν στο παρελθόν και ότι σήμερα δεν υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος ο οποίος βάζει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από αυτό της Μακεδονίας και της Θράκης. Όσον αφορά στα μεγάλα έργα, πρόσφατα ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών δεσμεύτηκε, κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, για το «ξεκόλλημα» των εργασιών του Μετρό, την επέκταση του ενός διαδρόμου προσαπογείωσης του αεροδρομίου «Μακεδονία» και την επιδιόρθωση του δεύτερου».

5. Θα ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΛΘ, η ΕΥΑΘ  και οι αστικές συγκοινωνίες;

«Από όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω, για τον ΟΛΘ θα εκδοθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος το αργότερο μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ η αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου ή το αργότερο στις αρχές του 2014. Προσέξτε όμως, δεν… ξεπουλάμε, αλλά αναζητούμε την καλύτερη δυνατή προσφορά, προς όφελος πάντα του Έλληνα φορολογούμενου».

6. Πολλοί κατά καιρούς έχουν πει ότι το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης δεν προσφέρει στην ανάπτυξη, ο ρόλος του είναι περίπου διακοσμητικός  κι αν καταργηθεί δεν θα ενοχλήσει κανέναν και σε τίποτα. Εσείς που γνωρίζετε την πραγματικότητα  τι απαντάτε στους επικριτές;

«Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα κατάργησης του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο υπενθυμίζω οτι επανασυστάθηκε με προσωπική απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. Και επειδή είμαι σίγουρος πως θα με ρωτήσετε για τα δημοσιεύματα που ήθελαν δήθεν την Τρόικα να ζητά την κατάργηση του ΥΜΑΘ, θα ήθελα να επισημάνω ότι κανένας διορισμένος υπάλληλος των Βρυξελλών δεν μπορεί και δεν είναι σε θέση να επιβάλλει τη γνώμη του στον εκλεγμένο Πρωθυπουργό μιας χώρας. Από εκεί και πέρα, όσοι συνεχίζουν να… παπαγαλίζουν διάφορα δημοσιεύματα και να επιτίθενται στο μοναδικό περιφερειακό υπουργείο της χώρας μας, το πιθανότερο είναι πως δεν γνωρίζουν τις αποκλειστικές αναπτυξιακές αρμοδιότητες που έχουμε αναλάβει. Και εξηγούμαι. Σήμερα το ΥΜΑΘ έχει περισσότερες αρμοδιότητες από ποτέ.  Πιο συγκεκριμένα, η διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου μας αξιολογεί περισσότερα από 130 επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής για το χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης, συνολικού ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά έχουν εγκριθεί τα 83 και έχω δώσει 4 επιταγές προκαταβολής επιχορηγήσεων,  1,3 εκατομμυρίων ευρώ, με την τελευταία από αυτές να δόθηκε στις 30 Αυγούστου. Επίσης, μεταξύ άλλων, επανεκκινήσαμε τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης φιλοδοξώντας να καταστήσουμε την πόλη μας και κατ’ επέκταση τη Μακεδονία και τη Θράκη διεθνώς αναγνωρισμένο κόμβο καινοτομίας. Ακόμη αναλάβαμε την εποπτεία της αγοράς βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, πετύχαμε την ενοποίηση των ΔΕΘ και Ηelexpo σε μια νέα εταιρεία, ενισχύσαμε τη φωνή των παραγωγικών φορέων της περιοχής ευθύνης μας με τη διοργάνωση δυο επιχειρηματικών forum, υποβάλλαμε σειρά προτάσεων για τη διαμόρφωση αναπτυξιακής στρατηγικής για το ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και υλοποιούμε αναπτυξιακές προτάσεις μέσα από το διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG. Και επειδή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, συνεχίζουμε να διεκδικούμε ακόμη περισσότερες αναπτυξιακές αρμοδιότητες, ούτως ώστε να καθιερώσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη ως στρατηγείο ανάπτυξης».


7. Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ σε ποιο σημείο βρίσκεται;

«Ας είμαστε ρεαλιστές. Υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία δεν μπορούμε να μιλάμε για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ αλλά για ανάπλαση του υπάρχοντος εκθεσιακού χώρου, με ένα μεγάλο μέρος του να γίνεται χώρος πρασίνου και να αποδίδεται στην κοινωνία. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε την προοπτική μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, που σίγουρα πρέπει να γίνει-και θα γίνει- αλλά αναμφίβολα αργότερα, με το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης».

8. Κύριε υπουργέ η χώρα βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο ύφεσης. Η ανεργία μεγαλώνει. Τα μνημόνια αποδείχτηκαν λάθος και το ενδεχόμενο ενός τρίτου δεν αποκλείεται από την κα Μέρκελ. Υπό αυτές τις συνθήκες εκτιμάτε ότι υπάρχει φως στο τούνελ κι ότι η κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει η οφείλει να αλλάξει πολιτική απέναντι στη τρόικα;

«Στον πέμπτο και ελπίζω τελευταίο χρόνο ύφεσης. Το είπαμε εξαρχής. Το πρώτο μνημόνιο ήταν λάθος. Και δικαιωθήκαμε για αυτό.  Από εκεί και πέρα όμως, χάρη στις θυσίες όλων μας, αρχίζει να φαίνεται το φως στην άκρη του τούνελ. Τα μέχρι τώρα στοιχεία μιλούν για πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσα σε ένα μήνα το κράτος πλήρωσε 600 εκατομμύρια ευρώ οφειλές σε τρίτους, ο δείκτης PMI για τον Αύγουστο έδειξε ότι ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης, ενώ τα επίπεδα νέων παραγγελιών εξαγωγών αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011. Όλα αυτά είναι ισχυρά χαρτιά στη διαπραγμάτευση μας με την τρόικα. Και όπως πετύχαμε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, γιατί να μην πετύχουμε και άλλες φοροελαφρύνσεις;»

9. Οι εκλογές θα έδιναν λύση ή θα επιδείνωνε την οικονομική κατάσταση άρα θα ήταν καταστροφή;

«Σας απαντώ ξεκάθαρα.  Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα είναι καταστροφή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να εκβιάζεται. Άλλωστε, όποιος φοβάται τις εκλογές, φοβάται την ετυμηγορία του λαού. Και η παρούσα κυβέρνηση, δεν την φοβάται».

 


Προηγούμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΕΝΘΕΤΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” ΓΙΑ ΤΗΝ 78η Δ.Ε.Θ. – “Η Β. ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ”
Επόμενο άρθροΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ