ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΞΙΑ – «ΕΜΦΑΝΗ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΘ-HELEXPO»

ypes press002
ypes press002

Το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo A.E. θα εντείνουν τις προσπάθειες για τα διεθνοποίηση της ΔΕΘ, υπογραμμίζει σε συνέντευξή τους στην «Α» ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου. Παράλληλα ο Υπουργός τονίζει πως η ενοποίηση ΔΕΘ και Helexpo σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα, ενώ το 2014 θα είναι χρονιά εξέλιξης της ΔΕΘ, με την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου και την προώθηση του πολύ σημαντικού έργου της αναμόρφωσης του εκθεσιακού κέντρου. Τέλος ο κ. Καράογλου επισημαίνει ότι φέτος θα πραγματοποιηθεί μια από τις καλύτερες διεθνείς εκθέσεις των τελευταίων χρόνων, προσθέτοντας πως η έντονη παρουσία των διεθνών συμμετοχών αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία.
1. Ποιος είναι ο στόχος της 78ης ΔΕΘ και ποιος ο ρόλος του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης;

«Με τη φετινή διοργάνωση φιλοδοξούμε να επανεκκινήσουμε το θεσμό της ΔΕΘ, να πετύχουμε την επανασύνδεση του με την πόλη, να διπλασιάσουμε τον αριθμό των επισκεπτών και τελικά η έκθεση να γίνει και πάλι… μόδα για τους Θεσσαλονικείς, τους Βορειοελλαδίτες και όλους τους Έλληνες γενικότερα.  Αφού πετύχουμε αυτούς τους πρωταρχικούς στόχους, μαζί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., θα εντείνουμε τις προσπάθειες που έχουν ήδη ξεκινήσει για την διεθνοποίησή της Έκθεσης, την αναμόρφωση των κλαδικών εκθέσεων με τη διατήρηση και αναβάθμισή τους και την πιθανή ένταξη νέων στο εκθεσιακό πρόγραμμα. Παράλληλα είναι ειλημμένη η απόφαση να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην ανάπτυξη του εκθεσιακού κέντρου της Αθήνας ».


2. Πρόσφατα δηλώσατε πως το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ΔΕΘ-Helexpo σηματοδοτεί και την έναρξη μιας νέας προσπάθειας. Σε τι αποσκοπεί αυτή η προσπάθεια σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα;

«Καταρχάς με τη νέα εταιρεία διευθετούνται οριστικά οι οικονομικές διαφορές μεταξύ της Δ.Ε.Θ. και της Helexpo, καθώς και οι επικαλύψεις ανάμεσα στις δυο εταιρείες. Επίσης δίνεται ενιαία εικόνα της εκθεσιακής μας δραστηριότητας, ενώ δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας στην επιχειρησιακή λειτουργία. Η δημιουργία της κεφαλαιακά ισχυρής συγχωνευμένης εταιρείας αναδεικνύει τις οικονομικές δυνατότητες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, καθιστώντας τη Βόρεια Ελλάδα εκθεσιακό πόλο και μοχλό ανάπτυξης. Όπως ήδη γνωρίζετε, από το 1925 που η ΔΕΘ άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες της, αποτελεί τον… καθρέφτη της ελληνικής οικονομίας, αφού αντανακλώνται σε αυτήν η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας. Με τη θωράκιση του Εθνικού Εκθεσιακού μας φορέα λοιπόν, φιλοδοξούμε να καταστήσουμε τη Διεθνή Έκθεση μια ουσιαστική αναπτυξιακή παρέμβαση που θα βοηθήσει την πατρίδα μας να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε τη νέα Ελλάδα που όλοι ονειρευόμαστε, η οποία θα είναι πρωταγωνίστρια στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, καλύπτοντας παράλληλα το χαμένο έδαφος των προηγούμενων δεκαετιών. Ειδικότερα για τη Μακεδονία και τη Θράκη, που διαθέτουν τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές μιας και αποτελούν τη φυσική πύλη εισόδου  της Ευρώπης, καλούμαστε να αναδείξουμε και να προτάξουμε όλες τις επενδυτικές ευκαιρίες που θα μας παρουσιαστούν τώρα, αλλά και στο εγγύς μέλλον. Για αυτό εργαζόμαστε, για αυτό προχωρήσαμε στη συνένωση των ΔΕΘ και Helexpo  σε μια νέα εταιρεία ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, για αυτό και σήμερα μπορούμε να μιλάμε με περηφάνια για τον ενοποιημένο πλέον Εθνικό Εκθεσιακό μας φορέα».

3. Η 78η ΔΕΘ είναι η πρώτη διοργάνωση μετά από 14 χρόνια, που θα γίνει από τον ενοποιημένο εθνικό εκθεσιακό φορέα ΔΕΘ-Helexpo A.E. Θεωρείτε πως η συνδιοργάνωση θα έχει και καλύτερα αποτελέσματα;

«Είναι αλήθεια πως μετά από 14 χρόνια ξεχωριστής πορείας των δυο εταιρειών, γεγονός που προκάλεσε ουκ ολίγα οργανωτικά και οικονομικά προβλήματα στον εθνικό εκθεσιακό μας φορέα, η νέα εταιρεία ξεκινά την πορεία της  απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.  Η ενοποίηση  των δυο εταιρειών αποτέλεσε την αρχή, ενώ το 2014 θα είναι χρονιά εξέλιξης της ΔΕΘ, με την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου και την προώθηση του πολύ σημαντικού έργου της αναμόρφωσης του εκθεσιακού κέντρου. Όσον αφορά στα αποτελέσματα της συνδιοργάνωσης, νομίζω πως αυτά είναι ήδη ορατά. Οι άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες υπολογίζονται σε 1000, όταν πέρυσι ήταν 800. Ο εκθεσιακός χώρος είναι αυξημένος κατά 40% συγκριτικά με το 2012, έχουμε ιδιαίτερα σημαντικά αυξημένη παρουσία πρεσβειών και διεθνών συλλογικών συμμετοχών από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Βαλκανική και την Ασία, ενώ συν τοις άλλοις φέτος υπολογίζουμε ότι θα κοπούν περίπου 200.000 εισιτήρια, όταν πέρυσι ήταν 115.000. Και όλα αυτά χωρίς την παρουσία μεγάλων κρατικών οργανισμών, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Νομίζω πως όλα  τα παραπάνω, αποδεικνύουν στην πράξη ότι τα οφέλη από την ενοποίηση του εθνικού εκθεσιακού μας φορέα είναι ήδη πολλά και χειροπιαστά».


4. Τι έχει να κερδίσει το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης από τη ΔΕΘ;

«Το Υπουργείο, έχοντας την εποπτεία της ΔΕΘ, δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Οι μόνοι που κερδίζουν από την επανεκκίνηση της έκθεσης είναι η Μακεδονία και η Θράκη, οι οποίες επιστρέφουν στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου οικονομικού ενδιαφέροντος, κάνοντας πιο ελκυστικό τον ελληνικό χώρο σε Έλληνες και ξένους επενδυτές. Με λίγα λόγια, κα. Κάντζου, η ΔΕΘ μπορεί να λειτουργήσει ως το εργαλείο που θα αφυπνίσει τις κοιμώμενες αναπτυξιακές δυνάμεις της Βόρειας Ελλάδας, θα προωθήσει την επιχειρηματικότητα, τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών, θα προβάλλει τη νέα οικονομική μας ταυτότητα και στο τέλος θα επανεκκινήσει ολόκληρη την περιοχή. Αυτό έχει σήμερα ανάγκη η Βόρεια Ελλάδα, ώστε να καθιερωθεί ως στρατηγείο ανάπτυξης, καινοτομίας και δημιουργικότητας».

5. Οι στεγασμένοι εκθεσιακοί χώροι είναι φέτος αυξημένοι κατά 40% σε σχέση με την περσινή διοργάνωση, ενώ ενισχυμένη είναι και η παρουσία των ξένων συμμετοχών. Τι σημαίνει αυτό για τη διοργάνωση, την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και γενικότερα την περιφέρεια Μακεδονίας;

«Αφενός ότι φέτος θα πραγματοποιηθεί μια από τις καλύτερες διεθνείς εκθέσεις των τελευταίων χρόνων και αφετέρου ότι χάρη στην αναπτυξιακή στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει, θα καταφέρουμε να κάνουμε πιο ενεργό το διεθνή ρόλο της ΔΕΘ, θα προσελκύσουμε τη διοργάνωση ακόμη περισσότερων συνεδρίων και κατά συνέπεια θα φέρουμε επιτέλους “καινούργιο” χρήμα στην αγορά της πόλης, χωρίς να χρειάζεται να ανακυκλώνουμε το ήδη υπάρχον.  Όσον αφορά στην έντονη παρουσία των διεθνών συμμετοχών, αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία που αντιστέκεται και παρά την παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, παραμένει όρθια, αγωνίζεται να ξεπεράσει τις υφιστάμενες δυσκολίες και τολμά να οραματίζεται ένα καλύτερο αύριο».


Προηγούμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΕΝΘΕΤΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” ΓΙΑ ΤΗΝ 78η Δ.Ε.Θ. – “Η Β. ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ”
Επόμενο άρθροΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ