Την Κυριακή, 04 Αυγούστου 2013, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο κ. Βαγγέλη Πλάκα.
Το κείμενο της συνέντευξης είναι το εξής:
Ερ: Η τρόικα, στο πλαίσιο μείωσης των δομών του δημοσίου, ζήτησε και την κατάργηση του ΥΜΑΘ. Τι απαντά η κυβέρνηση;
Απ: «Δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο θέμα. Και είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Ακόμα και αν ετίθεντο όμως, είναι αυτονόητο πως κανένας υπάλληλος των Βρυξελλών δεν μπορεί να καταργήσει ένα Υπουργείο. Η Ελλάδα δεν είναι μια χρεοκοπημένη ανώνυμη εταιρεία, για να καταργούν οι εκκαθαριστές της μια θυγατρική της. Όποιος ονειρεύεται ότι μπορεί να βάλει λουκέτο σε ένα υπουργείο, το οποίο επί 13 μήνες προσφέρει έργο ουσίας χωρίς πολλά λόγια και παράτες, είναι γελασμένος».
Ερ: Όταν είχατε ολοκληρώσει το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου σας είπατε πως αυτό δεν οδηγεί σε απομακρύνσεις. Τώρα στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας και το ΥΜΑΘ θα συμβάλει με υπαλλήλους που θα απομακρυνθούν βάσει των νέων αυτών οργανογραμμάτων. Πόσοι θα φύγουν και τι αποτέλεσμα είχε η παρέμβασή σας στον κ. Μητσοτάκη για την εξαίρεση;
Απ: «Για να μην υπάρξουν παρερμηνείες ξεκαθαρίζω πως δεν είμαι κατά της κινητικότητας στο Δημόσιο τομέα. Όσον αφορά στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, αν από τους συνολικά 108 εργαζόμενους αποχωρήσουν οι 20, είναι προφανές ότι προκύπτει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργίας του Υπουργείου. Για αυτόν το λόγο επικοινώνησα με τον αρμόδιο Υπουργό και του εξήγησα τις αντικειμενικές δυσκολίες που θα προέκυπταν αν αποχωρούσε από το ΥΜΑΘ το 20% του προσωπικού του. Η άποψή μας έγινε απολυτά κατανοητή και πετύχαμε κατά πολύ τη μείωση των υπαλλήλων του Υπουργείου μας που θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και παλεύουμε για το καλύτερο».
Ερ: Τι όμως έχει δείξει το ΥΜΑΘ ώστε να καθιστά χρήσιμη την παρουσία του;
Απ: «Όταν στις 21 Ιουνίου 2012 ο Πρωθυπουργός μου εμπιστεύτηκε το χαρτοφυλάκιο του ΥΜΑΘ, παρέλαβα μονάχα ένα… κτίριο και καμία αρμοδιότητα, καθώς το Υπουργείο είχε υποβαθμιστεί σε Γενική Γραμματεία. Σήμερα, 13 μήνες μετά, το Υπουργείο εξελίχθηκε σε φορέα υποδοχής, μελέτης, αξιολόγησης και τελικής έγκρισης των επενδυτικών προτάσεων που αφορούν στη Βόρεια Ελλάδα. Χάρη στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της πρώην Ε.Μ.Α. στη Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του ΥΜΑΘ, για όλο το 2012 και μέχρι σήμερα, έχουν κατατεθεί συνολικά 130 επενδυτικά σχέδια, ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπρόσθετα, μας δόθηκε η αρμοδιότητα της Εποπτείας Αγοράς Βιομηχανικών Προϊόντων σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη, καταθέσαμε την πρώτη ιστορικά νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΜΑΘ για τη Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, πετύχαμε τη συγχώνευση των ΔΕΘ και Helexpo σε μια ενιαία εταιρεία, αναλάβαμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την τόνωση της τουριστικής κίνησης στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ πραγματοποιήσαμε και δυο επιχειρηματικά φόρουμ από τα οποία προέκυψαν ορισμένα αιτήματα τα οποία συμπεριλήφθηκαν σε τροπολογίες νόμων που κατατέθηκαν στη Βουλή. Πέρα από τα παραπάνω, συνεχίζουμε να διεκδικούμε ακόμη περισσότερες αναπτυξιακές αρμοδιότητες, ενώ δρομολογούμε και την ανάληψη της διαχείρισης της ειδικής υπηρεσίας του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας INTERREG 4».
Ερ: Με έναν προϋπολογισμό 5,7 εκ. το 2014 από τα οποία τα 4 είναι για μισθοδοσία;
Απ: «Όχι. Για το 2013 η ετήσια μισθοδοσία του προσωπικού, μαζί με τις ασφαλιστικές τους εισφορές, είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι υπάλληλοι μας αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου και χωρίς κανένα επιπλέον επίδομα. Ο προϋπολογισμός μας είναι πενιχρός ειδικά σε σχέση με το παρελθόν. Σεβόμαστε την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση, αγωνιζόμαστε με τα συγκεκριμένα δεδομένα, διεκδικούμε το καλύτερο».
Ερ: Μιας και αναφερθήκατε στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, πιστεύετε ότι η επανεκκίνηση που επιχειρείτε, θα έχει αποτέλεσμα;
Απ: «Το πιστεύω ακράδαντα γιατί η Μακεδονία και η Θράκη δεν έχουν την πολυτέλεια να είναι ασυνεπείς και σε αυτό το ραντεβού με το μέλλον. Σίγουρα στο παρελθόν υπήρξαν υστερήσεις και το έργο δεν είχε την πρόοδο που θα έπρεπε και θα θέλαμε. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Η Ζώνη Καινοτομίας είναι ένα μεγάλο συλλογικό στοίχημα που θα το κερδίσουμε όλοι μαζί. Δεν είναι μόνο θέμα του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, αλλά όλης της Βόρειας Ελλάδας που διψά να επανέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης».
Ερ: Πως σχολιάζετε τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα για την κόπωση των βουλευτών που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από βουλευτές της ΝΔ;
Απ: «Οι βουλευτές ζούμε μέσα στην κοινωνία, προβληματιζόμαστε και γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Και επειδή ακριβώς ξέρουμε τι περνάει ο κόσμος, είμαι σίγουρος ότι θα σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, θα λειτουργήσουμε με αίσθημα ευθύνης, θα αντέξουμε τους κραδασμούς και θα βάλουμε πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας. Αυτή είναι η μόνη συνταγή για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη. Αν πάλι κάποιοι επιθυμούν να λαϊκίσουν, θέλοντας απλά και μόνο να σώσουν την βουλευτική τους έδρα, θα τους κρίνει η ιστορία».
Ερ: Το ΔΝΤ ζητάει ουσιαστικά νέα μέτρα. Η έκτακτη εισφορά παίρνει παράταση, το ίδιο το χαράτσι στα ακίνητα, οδεύει προς άρση η απαγόρευση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Θα τα ψηφίσετε; Όλοι λέτε ο κόσμος δεν αντέχει, αλλά τα μέτρα διαδέχεται το ένα το άλλο και τα περιβόητα ισοδύναμα αναζητούνται…
Απ: «Ας περιμένουμε πρώτα να δούμε ποια θα είναι αυτά τα μέτρα. Δεν είμαστε… φορολάγνοι. Άλλωστε σας θυμίζω, ότι πριν λίγες ημέρες πετύχαμε για πρώτη φορά μείωση φορολογίας την τελευταία τριετία, με τον ΦΠΑ στην εστίαση να μειώνεται από το 23% στο 13%. Είναι σαφής η πρόθεση της Κυβέρνησης να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων. Εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να αποφύγουμε την επιβολή νέων δυσάρεστων μέτρων».
Ερ: Εκτός από τους βουλευτές της ΝΔ που αντιδρούν είδαμε αντιδράσεις και από βουλευτές ΠΑΣΟΚ. Σας προβληματίζει η κυβερνητική συνοχή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Τι λέτε για τα σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο;
Απ: «Κάποιοι θεωρούσαν δεδομένο ότι η χώρα οδηγούνταν σε πρόωρες εκλογές τον περασμένο μήνα και τελικά διαψεύστηκαν. Πορευόμαστε με ορίζοντα τετραετίας. Όσον αφορά στην κυβερνητική συνοχή, αυτή η κυβέρνηση είναι ένα πρωτόγνωρο πείραμα για τα ελληνικά δεδομένα. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ είναι δυο κόμματα με διαφορετική πολιτική και ξεκινούμε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, ωστόσο μας ενώνει το όραμα της Ευρώπης και η ευθύνη να διατηρήσουμε την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ».
Ερ: Μιας και μιλάμε για εκλογές, ισχύει το ενδιαφέρον σας για υποψήφιος περιφερειάρχης με τη ΝΔ;
Απ: «Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι τώρα είμαι Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης και βουλευτής Β´ Θεσσαλονίκης. Είμαι λοιπόν προσανατολισμένος στα συγκεκριμένα καθήκοντά μου και αγωνίζομαι σκληρά για να βοηθήσω όπου μπορώ και όσο μπορώ για την αντιμετώπιση προβλημάτων και δυσλειτουργιών της ευρύτερης περιοχής μας. Από εκεί και πέρα όμως κ. Πλάκα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρξε ο πρώτος μου έρωτας. Και ως γνωστόν, η πρώτη αγάπη δεν ξεχνιέται».