«Η Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, η πόλη του Αγίου Δημητρίου και των Ισαποστόλων αδελφών Κύριλλου και Μεθόδιου, έχει την τιμή να υποδέχεται ένα χαρισματικό ιεράρχη. Έναν πολυτάλαντο εκκλησιαστικό άνδρα, τίμιο εργάτη του Ευαγγελίου, πνευματικό άνθρωπο και σπουδαίο φιλέλληνα, ο οποίος στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στις δύσκολες στιγμές του ελληνισμού, προσφέροντας απλόχερα την υλική και πνευματική του βοήθεια» επισήμανε ο ΥΜΑΘ προσφωνώντας τον Πατριάρχη Μόσχας, χαρακτηρίζοντας αυτήν την προσφορά αγάπης και ελπίδας ως «φωτεινό παράδειγμα», στις δύσκολες στιγμές που βιώνει η Ελλάδα.
Ο κ. Καράογλου παρακάλεσε τον κ. Κύριλλο να συνεχίσει να προσεύχεται για την Ελλάδα και αναφέρθηκε στο ρόλο και τη σημασία της Ορθοδοξίας που, όπως είπε, αποτελεί την «κοινή κληρονομιά και τον αδιάρρηκτο δεσμό» Ελλάδας και Ρωσίας.
«Για περισσότερα από 230 χρόνια, με όχημα τις δυο Εκκλησίες, χτίζουμε μαζί γέφυρες συμπόρευσης, με ακλόνητα θεμέλια τη σαφή υποστήριξη της Ρωσίας τόσο στον απελευθερωτικό πόλεμο του Έθνους μας το 1821, όσο και στη δημιουργία του νεότερου ελληνικού κράτους. Σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η Ελλάδα προσβλέπει στη βοήθεια της Ρωσίας. Και είμαι βέβαιος πως για ακόμη μια φορά θα σταθείτε στο πλευρό μας, στην εθνική προσπάθεια που καταβάλλουμε για να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της πατρίδας μας» τόνισε σε άλλο σημείο ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.
Ολοκληρώνοντας την προσφώνησή του, ο ΥΜΑΘ προσκάλεσε τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών στο δεύτερο πανελλήνιο συνέδριο προσκυνηματικού τουρισμού, που θα διοργανώσει το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης στις αρχές Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκης, καθώς και στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εκατονταετία από την ενσωμάτωση της Αγιορείτικης Πολιτείας στο Ελληνικό κράτος.
«Η παρουσία σας θα προσδώσει την αρμόζουσα αίγλη στη μοναστική κοινότητα, η οποία για περισσότερα από 1000 χρόνια αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας και ακοίμητο φρουρό εκκλησιαστικών κειμηλίων ανεκτίμητης σπουδαιότητας» κατέληξε ο κ. Καράογλου.