Στη διάρκεια αυτού του ενός χρόνου, το νέο ΥΜΑΘ απέκτησε υπόσταση μετά την κατάργησή του τον Οκτώβριο του 2009 και εξελίχθηκε σε ένα πολυθεματικό και ανθρωποκεντρικό Υπουργείο.
Μας δόθηκαν αποκλειστικές αρμοδιότητες, θέσαμε σε δημόσια διαβούλευση την πρώτη ιστορικά νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΜΑΘ, λύσαμε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων όπως για παράδειγμα αυτό της ενοποίησης του εκθεσιακού μας φορέα, θωρακίσαμε τη Μακεδονία και τη Θράκη όπως ορίζει ο νέος αποκεντρωμένος και αναπτυξιακός μας ρόλος και δρούμε επικουρικά σε δράσεις και ενέργειες που πραγματοποιούνται στον γεωγραφικό χώρο ευθύνης μας.
Παράλληλα, συνεχίζουμε να εκπέμπουμε ξεκάθαρα το εθνικό μήνυμα της Ελληνικότητας της Μακεδονίας μας, αγκαλιάζουμε όλους τους Έλληνες, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, της Δυτικής Θράκης, εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα ευνοϊκό σταθερό επενδυτικό περιβάλλον που θα καταστήσει τη Βόρεια Ελλάδα ατμομηχανή ανάπτυξης και υπόδειγμα ανάκαμψης και συνεχίζουμε να διεκδικούμε ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Έχοντας ως απαράβατη αρχή το τρίπτυχο αξιοπιστία, συνέπεια και εμπιστοσύνη ως προς τη σχέση μας με τους πολίτες, το νέο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε «στρατηγείο» τόσο για την εθνική ασφάλεια της χώρας, όσο και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, αλλά και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην πατρίδα μας.
Και όλα αυτά, πάντα με γνώμονα το συμφέρον των Βορειοελλαδιτών.
Για αυτό επανιδρύθηκε το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, για αυτό ενισχύεται με νέες αρμοδιότητες, για αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει».