Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα διοργάνωσε ημερίδα με στόχο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του νομού Θεσσαλονίκης σε θέματα περιβαλλοντικής αγωγής, ώστε με τη σειρά τους να μεταλαμπαδεύσουν αυτήν τη γνώση στους μαθητές.
Στη σημερινή ημερίδα με θέμα «Θερμαϊκός, η θάλασσα δίπλα μας», συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ύστερα από πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Θεόδωρου Καράογλου, ανάλογες δράσεις πρόκειται να διοργανωθούν τους επόμενους μήνες σε όλους τους Νομούς που «βρέχονται» ή σχετίζονται με τον Θερμαϊκό Κόλπο.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο ΥΜΑΘ επισήμανε πως το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, μέσα από τις δράσεις που έχει αναλάβει, επιχειρεί να θέσει το ζήτημα της διαφύλαξης του Θερμαϊκού Κόλπου σε μια νέα αφετηρία τόσο για τη Θεσσαλονίκη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.
«Σύνθημα μας είναι πως ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί, μπορούμε να σώσουμε τον Θερμαϊκό. Και να είστε σίγουροι πως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου, υπενθυμίζοντας πως το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης οραματίστηκε, σχεδίασε και δρομολόγησε την εξεύρεση μιας εφικτής λύσης για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου από τα επιπλέοντα απορρίμματα.
«Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού στις 22 Μαρτίου, η δική μας πρόταση», συνέχισε ο Υπουργός, «στοχεύει στη δημιουργία περιβαλλοντικών αρχών που εγγυώνται την αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη καθημερινά. Γιατί περισσότερο από όλα, τον Θερμαϊκό μας, τον ζημιώνει η αδιαφορία. Η προστασία του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μας αφορά όλους και μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ειλικρινή και ισότιμη συνεργασία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο όλων των συναρμόδιων φορέων» σημείωσε ο κ. Καράογλου, καταλήγοντας πως «για να καθαρίσει ο Θερμαϊκός Κόλπος δεν χρειάζονται μόνο μελέτες και μετρήσεις, αλλά πολύ περισσότερα όπως ευαισθητοποίηση και αλλαγή της καθημερινής συμπεριφοράς και νοοτροπίας κάθε πολίτη και ειδικότερα των παιδιών μας».
Όσον αφορά στα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας, αυτά είναι τα εξής:
-«Η πολιτιστική κληρονομιά των παράκτιων περιοχών του Θερμαϊκού-αναγνώριση και προσέγγιση χαρακτηριστικών σημείων αναφοράς ως έναυσμα για εκπαιδευτικές δράσεις».
Εισηγήτρια: Όλγα Τραγανού-Δεληγιάννη, αρχιτέκτων ε.τ. ΥΠΠΟ, μέλος Δ.Ε. Παραρτήματος Θεσσαλονίκης Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
-«Θερμαϊκός Κόλπος: Πηγές ρύπανσης, περιβαλλοντική κατάσταση και διαχειριστικά προβλήματα».
Εισηγητής: Καθηγητής Γιάννης Ν. Κρεστενίτης, Διευθυντής Εργαστηρίου Θαλάσσιας Τεχνικής και Θαλάσσιων Έργων του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ.
-«Βιοποικιλότητα και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Μαθήματα συμβίωσης με τη φύση».
Εισηγήτρια: Λυδία Αλβανού, Δρ. Βιολογίας, υπεύθυνη παρακολούθησης βιοποικιλότητας του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.
-«Η θάλασσα ως θέμα στην περιβαλλοντική εκπαίδευση».
Εισηγήτρια:Πολυξένη Ράγκου, Επίκουρη καθηγήτρια Δασολογίας Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ.