ΣΤΙΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΥΜΑΘ Η ΕΚΘΕΣΗ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

1484396639
1484396639
Ακόμη μια αξιόλογη έκθεση από πλευράς κειμηλίων, με τίτλο «η επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία», θα πραγματοποιηθεί στο Διοικητήριο από τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ανήμερα της εθνικής μας εορτής, στις 12.00 το μεσημέρι.
Όσοι επισκεφθούν την έκθεση, η οποία συνδιοργανώνεται με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και  θα παραμείνει στο ΥΜΑΘ μέχρι τις 10 Ιουνίου 2013, θα έχουν τη χαρά να δουν για πρώτη φορά σπάνια τεκμήρια της επανάστασης του 1821 όπως η πρωτότυπη προκήρυξη της επανάστασης στη Μολδοβλαχία με υπογραφή και σφραγίδα του Υψηλάντη, πρωτότυπες επιστολές του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη, καθώς και προσωπικά αντικείμενα των αγωνιστών όπως το καριοφίλι και οι παλάσκες του γέρου του Μοριά, οι πιστόλες του Αθανάσιου Διάκου και του Μακρυγιάννη, το μαχαίρι του Αλέξανδρου Υψηλάντη, η πριονωτή σπάθα του Γεωργίου Καραϊσκάκη και άλλα.


Για την έκθεση παραχωρήθηκαν κειμήλια από τις συλλογές: Ι.Μ. Αγίας Λαύρας, Προεδρικής Φρουράς, Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Πολεμικού Μουσείου, Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Γιαννόγλου, Γιάννη Ιωαννίδη, Αναστάσιου Λιάσκου, Βασίλειου Νικόλτσιου, Νικόλαου Νικόλτσιου, Αλέξανδρου και Λένας Χαΐτογλου.
Παράλληλα στο ΥΜΑΘ λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής με στολές Ευζώνων του Ιωάννη Μυλωνά, της συλλογής Αλέξανδρου και Λένας Χαΐτογλου.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Δ.Ε.Θ. ενώ αξίζει να αναφερθεί πως δεν δαπανήθηκαν χρήματα από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, καθώς χρησιμοποιήθηκαν οι υποδομές που υπήρχαν από την προηγούμενη έκθεση «κειμήλια απελευθέρωσης 1912-1913».


Σήμερα (Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013) ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης μαζί με τους επιμελητές της έκθεσης, κυρίους Βασίλειο και Νικόλαο Νικόλτσιο, ξενάγησαν στην έκθεση Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Όπως επισήμανε ο κ. Καράογλου: «Θέλουμε το Υπουργείο να είναι ανοικτό στους πολίτες. Μέσω αυτής της σπουδαίας έκθεσης, το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης θέλει να φωτίσει την άγνωστη σε πολλούς συμβολή της Βόρειας Ελλάδας στην επανάσταση του 1821. Η Μακεδονία μπορεί να μην απελευθερώθηκε τότε, συνέβαλε όμως με το αίμα των ηρώων της στην Εθνική Παλιγγενεσία. Η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη την οποία επέδειξαν οι αγωνιστές εκείνης της εποχής. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η επανάσταση στη Μακεδονία ήταν πάρα πολύ σημαντική το 1821. Ωστόσο είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι πρόγονοι μας στην ουσία ήταν η “ασπίδα”, η οποία κράτησε πολύτιμες τούρκικες δυνάμεις, βοηθώντας τους Έλληνες της νοτίου Ελλάδος να αποκτήσουν την ελευθερία τους περίπου 100 χρόνια νωρίτερα από εμάς. Με την παρούσα έκθεση θέλουμε να δείξουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες ότι οι πρόγονοί τους αγωνίστηκαν και πέτυχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας, εθνικής ανάτασης και όλοι οι Έλληνες να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι, μαθαίνοντας ότι με αγώνες μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Ο Ελληνισμός, στο διάβα της ιστορίας του, ενωμένος πέτυχε θαύματα.  Ενωμένοι, λοιπόν, μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση το συντομότερο δυνατόν».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ. Βασίλειος Νικόλτσιος, τόνισε πως «λίγος κόσμος γνωρίζει ότι ο τουρκικός στρατός βρήκε αντίσταση και καθυστέρησε στη Μακεδονία, επιτρέποντας στον αγώνα να φουντώσει στην Πελοπόννησο. Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Νάουσα και Όλυμπος υπέστησαν μεγάλα δεινά κατά την περίοδο της επανάστασης, με ολόκληρα χωριά να αφανίζονται».

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι:
– Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00-16.00
-Σάββατο και Κυριακή: 09.00-14.00.
Για ομαδικές επισκέψεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου στα εξής τηλέφωνα:
-Ηλίας Ιωσηφίδης (προϊστάμενος Τμήματος Παιδείας, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς και Θρησκευμάτων του ΥΜΑΘ) 2313 501168
-Νίκος Λιαδάκης 2313 501530
-Δήμητρα Παναγιωτίδου 2313 501332

Προηγούμενο άρθροΣΤΟΝ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ Γ’ Σ.Σ. ΚΑΙ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΩΣ ΤΡΙΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013