Ο Υπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ στην ομιλία του μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης επισήμανε ότι η ανάμνηση του «ειδεχθέστερου εγκλήματος της σύγχρονης ιστορίας» αποτελεί προειδοποίηση και χρέος.
«Προειδοποίηση ώστε να επαγρυπνούμε και να μην επιτρέψουμε να ριζώσει ανάμεσά μας ο σπόρος της μισαλλοδοξίας, της εθνικιστικής αναλγησίας και του διχασμού. Και χρέος να διδάξουμε στις μελλοντικές γενιές αξίες όπως ο σεβασμός, η αλληλοκατανόηση, η συμφιλίωση και η ειρηνική συνύπαρξη».
Το Ολοκαύτωμα, σύμφωνα με τον κ. Καράογλου, «αποτελεί προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της θεμελιώδους αρχής της ελευθερίας και καταρράκωση της ιερότητας της ανθρώπινης οντότητας. Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη», είπε, «στέρησε ένα κομμάτι από τη ψυχή της πόλης».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κάλεσε την κοινωνία «να κλείσει τις πόρτες στους νεόκοπους κήρυκες της διχόνοιας και του ρατσισμού», ενώ έκλεισε λέγοντας πως «με οδηγό τη γνώση και την περισυλλογή, στέλνουμε στις νέες γενιές το ιερό μήνυμα της θυσίας του Ολοκαυτώματος. Το οφείλουμε στη δημοκρατία, στην ελευθερία, στη δικαιοσύνη».