Συνέντευξη ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου στην Εφημερίδα Καρφίτσα-Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΩΤΕΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ

ypes press002
ypes press002

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΑΡΦΙΤΣΑ»

 

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ»

 

Τη βεβαιότητα του πως η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας εκφράζει με συνέντευξή του στην «Κ» ο Θεόδωρος Καράογλου. Ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης μιλά για τους πρώτους του μήνες στο «τιμόνι» του Υπουργείου, τονίζει τη σημαία της δρομολογούμενης συνένωσης ΔΕΘ-HELEXPO και ΟΠΕ σε έναν ενιαίο φορέα και επισημαίνει το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Ακόμη, αναφέρεται στο πολιτικό του μέλλον, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για την επόμενη ημέρα.

  1. Κύριε Υπουργέ, έχετε ήδη εκφραστεί θετικά για τη συνένωση ΔΕΘ, HELEXPO και ΟΠΕ σε έναν ενιαίο φορέα, σημειώνοντας πως θα αποτελέσει μοχλό προώθησης της ελληνικής εξωστρέφειας. Πιστεύετε πως υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, υπάρχουν περιθώρια για εξωστρέφεια στην επιχειρηματικότητα της Β. Ελλάδας;

«Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος κύριε Οραήλογλου και ανήκω σε εκείνους που προτιμούν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, παρά μισοάδειο. Σαφώς και πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια για εξωστρέφεια στην επιχειρηματικότητα της Β. Ελλάδας, αρκεί φυσικά η ελληνική οικονομία να τεθεί επιτέλους σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό χρειάζεται η χώρα, αυτό χρειάζεται η Βόρεια Ελλάδα. Η κρίση δεν είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή. Έχοντας σαφές πολιτικό προσανατολισμό και εφαρμόζοντας μια σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες επί χρόνια οι κυβερνήσεις είχαν κλειδωμένες στα συρτάρια φοβούμενες το πολιτικό κόστος, πιστεύω ότι σύντομα η Ελλάδα θα ζήσει καλύτερες ημέρες. Δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και η πατρίδα μας απαιτείται να γυρίσει σελίδα εδώ και τώρα. Όσον αφορά στο νέο φορέα εξωστρέφειας, πιστεύω ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά στην προσπάθεια που ξεκινάμε ώστε να αναδείξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό. Είναι λυπηρό στη Μακεδονία και τη Θράκη να διαθέτουμε πλούτο τοπικών προϊόντων, όπως ο κρόκος Κοζάνης, η σπιρουλίνα Σερρών ή το μετάξι Σουφλίου και να μη μπορούμε να τα εξάγουμε συντονισμένα, να τα διαφημίσουμε και να τα διοχετεύσουμε στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά για την προσέλκυση και την επιστροφή των επενδύσεων, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας, του φυσικού πλούτου του τόπου μας. Καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα της εξωστρέφειας, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα στην εθνική προσπάθεια να ξεπεράσουμε την κρίση».

   2. Η επανασύσταση του ΥΜΑ-Θ ήταν μία κεντρική προεκλογική δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά. Είστε ικανοποιημένος από την μέχρι σήμερα ανάληψη αρμοδιοτήτων και πόρων;

«Από τις αρχές Αυγούστου έχει υπογραφεί Προεδρικό Διάταγμα το οποίο επαναφέρει στο νέο ΥΜΑΘ όλες τις αρμοδιότητες που είχε μέχρι την ημέρα της κατάργησής του. Σαφώς και η ενίσχυση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα όλων των Βορειοελλαδιτών. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, έχουν γίνει σημαντικά βήματα και να είστε σίγουρος ότι θα γίνουν ακόμα περισσότερα. Άλλωστε εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Όσον αφορά στους πόρους, η αλήθεια είναι πως ο προϋπολογισμός του νέου ΥΜΑΘ για το 2012 είναι επιπέδου Γενικής Γραμματείας και κυμαίνεται στα 6,8 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, μέχρι 30 Ιουνίου είχαν δαπανηθεί τα μισά και καλούμαστε μέχρι τέλους του χρόνου να διαχειριστούμε τα υπόλοιπα. Το πράττουμε με σύνεση και υπευθυνότητα, σεβόμενοι τον κόπο και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Θυμίζω μόνο ότι το 2009, ο τότε Υπουργός είχε να διαχειριστεί προϋπολογισμό περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ».

3. Μετά την πρόσφατη συνάντηση σας με τον Πρωθυπουργό στην Αθήνα δηλώσατε πως η Β. Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού ενδιαφέροντος. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

«Ότι σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο μας στηρίζει ενεργά στον αγώνα που κάνουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών της Μακεδονίας και της Θράκης. Ήδη έγινε ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που κάνουμε να λειτουργούμε αποκεντρωτικά, με τη μεταφορά στο ΥΜΑΘ της αρμοδιότητας της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης. Οποιοσδήποτε επιχειρηματίας από τη Βόρεια Ελλάδα θέλει να κάνει μια επένδυση άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ, πλέον δεν είναι αναγκασμένος να μεταβαίνει στην Αθήνα αλλά μπορεί να καταθέσει το επενδυτικό του σχέδιο στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης. Η πρότασή του θα αξιολογείται και ακολούθως θα εγκρίνεται ή όχι. Έτσι εξοικονομείτε χρόνος αλλά και χρήμα. Στόχος μας είναι ένα ευέλικτο Υπουργείο το οποίο δεν θα ταλαιπωρεί τον πολίτη».

4. Πολλοί ισχυρίζονται, πως το ΥΜΑ-Θ είναι μόνο ένας σταθμός στην πολιτική σας πορεία και πως το ενδιαφέρον σας για την Αυτοδιοίκηση είναι υπαρκτό. Τι απαντάτε;

«Κύριε Οραήλογλου υπηρέτησα και αγαπώ την αυτοδιοίκηση. Αυτό δεν αλλάζει. Το τι θα γίνει στο μέλλον είναι κάτι που δεν μπορώ να το προδικάσω επί του παρόντος. Σήμερα, με το χέρι στην καρδιά, σας λέω πως η προσοχή μου είναι στραμμένη αποκλειστικά και μόνο στα καθήκοντά μου ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης. Σε αυτά και μόνο σε αυτά. Δεν κάνω δεύτερες σκέψεις, ούτε αντιμετωπίζω την καρέκλα του ΥΜΑΘ ως πολιτικό… σκαλοπάτι. Σέβομαι τους θεσμούς και τα αξιώματα.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μου έκανε την τιμή να με ορίσει επικεφαλής ενός ιστορικού Υπουργείου. Απόλυτή προτεραιότητα μου είναι να επαναφέρω τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα στον αναπτυξιακό χάρτη και, φυσικά, να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού».


Προηγούμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΜΑΘ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
Επόμενο άρθρο‘Δ.Ε.Θ. ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ’ – Αρθρο του ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου στην εφημερίδα Free Sunday