Συνέντευξη ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου στην εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙO

ypes press002
ypes press002

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ»


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

«Στους στόχους ο επαναπατρισμός επιχειρήσεων»

Η αναγκαιότητα της επαναφοράς της Β. Ελλάδας στον αναπτυξιακό χάρτη και η εξέλιξή της σε ισχυρό οικονομικό και εθνικό βραχίονα της χώρας, αποτελούν βασικές προτεραιότητες του ΥΜΑΘ, σύμφωνα με τον Υπουργό Θεόδωρο Καράογλου.

1) Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητες του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης;

«Από την πρώτη στιγμή που ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μου έκανε την τιμή να με ορίσει επικεφαλής ενός Υπουργείου με μακρά ιστορική διαδρομή, έθεσα ως βασική μου προτεραιότητα το νέο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης να εξελιχθεί σε πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης και αποκέντρωσης. Θέλουμε ένα Υπουργείο εξωστρεφές, το οποίο θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την τοπική οικονομία και θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. 

Με λίγα λόγια, κυρία Καρλιάμπα, οραματίζομαι ένα Υπουργείο το οποίο θα έχει λόγο και ρόλο στην εθνική προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Η επανασύσταση του, άλλωστε, δεν αποσκοπούσε στο να προστεθεί άλλη μια καρέκλα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ούτε έγινε μόνο για συμβολικούς λόγους. Έγινε προκειμένου να απλοποιηθεί η ζωή των Βορειοελλαδιτών, έγινε για το αυτονόητο. Να ενισχύσουμε, δηλαδή, τη φωνή της Μακεδονίας και της Θράκης, δίνοντας σε αυτό το κομμάτι της πατρίδας μας τη θέση που του αρμόζει εντός και εκτός συνόρων. Αναγνωρίζω  πως η αποστολή μας έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας, μιας και το ΥΜΑΘ επανασυστάθηκε από μηδενική βάση, αποδέχτηκα όμως αυτήν την πρόκληση με ιδιαίτερη χαρά και πίστη για το τελικό αποτέλεσμα».

2) Η οικονομική δυσχέρεια της χώρας έχει επηρεάσει σημαντικά τη Β. Ελλάδα (υψηλή ανεργία κ.λπ.). Με ποιες ενέργειες ευελπιστείτε ότι η Μακεδονία θα διεισδύσει ξανά στον αναπτυξιακό χάρτη;

«Η πολιτική μας βασίζεται στο τρίπτυχο προσέλκυση επενδύσεων, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υλοποίηση των έργων υποδομής. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κατάλληλες ευκαιρίες ανάπτυξης, ώστε Μακεδονία και Θράκη να καταστούν αναπτυξιακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Μόνο αν η Βόρεια Ελλάδα εξελιχθεί σε ισχυρό οικονομικό και εθνικό βραχίονα της χώρας, καταγράφοντας απτά αποτελέσματα στην αύξηση της απασχόλησης, στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων και στην τόνωση της εξωστρέφειας, θα έχουμε κάνει ένα αποφασιστικό βήμα στην προσπάθεια που καταβάλλουμε να την επαναφέρουμε στον αναπτυξιακό χάρτη. Η πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού είναι εκφρασμένη, η επανασύσταση του ΥΜΑΘ αποτελεί έμπρακτη απόδειξη και αυτό με κάνει αισιόδοξο ότι θα πετύχουμε στο έργο μας».

3) Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Β. Ελλάδα είναι η μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων σε Βαλκανικές χώρες. Πώς θα επιχειρήσετε να ανακάμψετε την τοπική οικονομία και να αποτραπεί η φυγή των επιχειρήσεων στις Βαλκανικές χώρες;

«Η αποβιομηχάνιση και η ανεργία αποτελούν εδώ και χρόνια το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βόρειας Ελλάδας. Προτεραιότητα τόσο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, όσο και των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, είναι να προχωρήσουμε από κοινού στη δημιουργία ενός πλαισίου με επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα, τα οποία αφενός θα βάλουν τέλος στη φυγή ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και αφετέρου θα ανοίξουν το δρόμο του επαναπατρισμού για όσες έχουν ήδη εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στη Βουλγαρία και τα Σκόπια. Ένα τέτοιο κίνητρο θα μπορούσε να είναι η θέσπιση ειδικών ζωνών χαμηλών φορολογικών συντελεστών. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, ο συντελεστής φορολόγησης  στην Ελλάδα να είναι 45% και στις γειτονικές μας χώρες μόλις 10%.  Πολύτιμη χείρα βοηθείας, επίσης, αναμένεται να μας δώσει και η ένταξη στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης των αρμοδιοτήτων της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης, που έχει ήδη καταργηθεί. Όπως γνωρίζετε, έχει κατατεθεί στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις επί των

αιτήσεων και ενστάσεων για επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στην Ε.Μ.Α. εκδίδονται πλέον από τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης».


Προηγούμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΜΑΘ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
Επόμενο άρθρο‘Δ.Ε.Θ. ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ’ – Αρθρο του ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου στην εφημερίδα Free Sunday