Χαιρετισμός Υπουργού Αναπληρωτή Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Σωκράτη Ξυνίδη στην εσπερίδα του Σ.Β.Β.Ε. και του ΤΕΕ/ΤΚΜ με θέμα: ‘Εποπτεία Αγοράς Προϊόντων Δομικών Κατασκευών’

ypes press002
ypes press002
Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να συμμετέχω σε αυτήν την εκδήλωση, που ως στόχο έχει την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στην εποπτεία της αγορά των προϊόντων  δομικών κατασκευών.
Δυστυχώς, μια απρόοπτη υποχρέωση δεν μου επέτρεψε να είμαι κοντά σας.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η εποπτεία της αγοράς δομικών υλικών είναι ένα πεδίο ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την ίδια την ασφάλεια των κατασκευών και κατ´επέκταση την ασφάλεια του πολίτη.

Το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, θεωρεί απαραίτητη την παρουσία του κράτους στην καθημερινότητα του πολίτη, στους ελέγχους της ποιότητας των προϊόντων της αγοράς και στην καταστολή του παραεμπορίου και της αισχροκέρδειας.

Με πρωταρχικό, λοιπόν, στόχο τη διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και υγείας, αλλά και της διασφάλισης όρων υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά των βιομηχανικών προϊόντων και αναγνωρίζοντας την έλλειψη ενός πραγματικού δημόσιου ελεγκτικού μηχανισμού, οργανώσαμε, αναπτύξαμε και λειτουργούμε ένα Σύστημα Εποπτείας της Αγοράς, το οποίο υποστηρίζεται από ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα.

Πιστεύουμε πως  η αποτελεσματική εποπτεία της συμμόρφωσης των δομικών υλικών με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές και πρότυπα, θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα τόσο του κατασκευαστικού κλάδου όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας δομικών υλικών, συμβάλλοντας στον εξορθολογισμό της αγοράς και στην εξάλειψη του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ήδη από το Μάρτιο 2010 που τέθηκε σε εφαρμογή το Σύστημα Εποπτείας της Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας διενεργήθηκε επιτόπιος έλεγχος σε περίπου 40 επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας δομικών υλικών και  καταγράφηκαν οι σχετικές παραβάσεις.

Σε ό,τι  αφορά τη αγορά της Βόρειας Ελλάδας τον περασμένο μήνα προχωρήσαμε σε ελέγχους, οι οποίοι επικεντρώθηκαν σε δυο σημαντικές κατηγορίες δομικών υλικών: Στο τσιμέντο και στα αδρανή υλικά. Οι παραβάσεις καταγράφηκαν και προχωράει η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων από το Νόμο κυρώσεων.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω, ότι εκτός από το  Σύστημα Εποπτείας καθιερώθηκε, σε συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές της χώρας, διαδικασία διενέργειας ελέγχων κατά την  εισαγωγή των τσιμέντων , λόγω της ιδιαίτερης σπουδαιότητας του υλικού αυτού στην ασφάλεια των κατασκευών.

Είναι σαφές ότι το Υπουργείο μας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το θέμα της ασφάλειας των δομικών προϊόντων και ότι η προσπάθεια για την εφαρμογή ενός συστήματος που θα διασφαλίζει τη διάθεση στην αγορά ασφαλών και ποιοτικών δομικών υλικών τόσο από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας όσο και από τις υπόλοιπες υπηρεσίες μας θα είναι συνεχής και εντατική.

Φίλες και φίλοι,
ο κατασκευαστικός κλάδος στη χώρα μας αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας και οι προσπάθειες  της Πολιτείας πρέπει να κατευθυνθούν προς την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητάς του.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας και της Συντονιστικής Επιτροπής Δομικών Υλικών έχει εντάξει στο εθνικό δίκαιο 135 εναρμονισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα για τις κυριότερες κατηγορίες δομικών υλικών με την έκδοση αντίστοιχων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. Το παραπάνω έργο επισπεύδεται με εντολή μου για την έγκαιρη ολοκλήρωσή των τεχνικών προδιαγραφών των δομικών προϊόντων.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Προηγούμενο άρθροΟλοκληρώθηκε η επιλογή 34 προς χρηματοδότηση έργων, στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας “Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Σωκράτη Ξυνίδη, με τη Γενική Πρόξενο της Κύπρου Θεοδώρα Κωνσταντινίδου