Στη συνάντηση, που έγινε σε συνεργασία με το Γερμανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν ακόμη οι εκπρόσωποι του Γερμανικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου των Αποφοίτων του Γερμανικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Ινστιτούτου Goethe στη Θεσσαλονίκη, των Συλλόγων Ελλήνων Αποφοίτων Γερμανικών Πανεπιστημίων, καθώς και εκπρόσωπος του Συλλόγου Ομογενών & Μεταναστών από τη Γερμανία.
Κατά την αρχική της παρέμβαση η Υφυπουργός αναφέρθηκε στις στενές διακρατικές σχέσεις, οι οποίες χαρακτηρίζουν τους δυο λαούς, σχέσεις οι οποίες – όπως τόνισε – εδράζονται κυρίως στο ανεκτίμητο κεφάλαιο που δημιούργησαν ένα εκατομμύριο και πλέον Έλληνες μετανάστες που μετακινήθηκαν στη Γερμανία κυρίως στη δεκαετία του 60.
Στα 50 χρόνια από την υπογραφή της ελληνογερμανικής σύμβασης, δήλωσε η Υφυπουργός, δημιουργήθηκε μια γέφυρα επικοινωνίας, σεβασμού και κατανόησης ανάμεσα στους δυο λαούς, έτσι ώστε η μια χώρα να αποτελεί για την άλλη έναν αξιόπιστο σύμμαχο, έναν πολύτιμο εταίρο, έναν έμπιστο φίλο, έναν προνομιακό συνομιλητή.
Οι Έλληνες μετανάστες, τόνισε, πέτυχαν να κερδίσουν μια περίοπτη θέση στην αγορά εργασίας, αλλά και να προσφέρουν τα μέγιστα στη γερμανική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο, πρόσθεσε η Υφυπουργός, ότι η επέτειος αυτή εορτάσθηκε και από τους ίδιους τους Γερμανούς τιμώντας με τον τρόπο αυτό την ανεκτίμητη συνεισφορά των Ελλήνων στο μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα της Γερμανίας και την ανεκτίμητη προσφορά τους στη γερμανική κοινωνία. H μετανάστευση υπήρξε προς όφελος και των δύο λαών. Οι έλληνες μετανάστες που επέστρεψαν στην πατρίδα τους έφεραν μαζί τους το know-how καθώς και κεφάλαια, τα οποία επένδυσαν στη χώρα και δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας. Ο χώρος της Βόρειας Ελλάδας, ανέφερε η κα Τζάκρη, είχε πάντοτε στενούς δεσμούς με τη Γερμανία, καθώς αποτέλεσε αφετηρία της πλειοψηφίας των Ελλήνων μεταναστών. Οι δεσμοί αυτοί θα πρέπει να αξιοποιηθούν εντατικοποιώντας τη σχέση συνεργασίας μεταξύ των δυο λαών με πεδίο δράσης τη Βόρεια Ελλάδα.
Η κ. Τζάκρη και οι εκπρόσωποι των γερμανικών φορέων αποφάσισαν τη διοργάνωση ενός ελληνογερμανικού συμποσίου στη Θεσσαλονίκη με θεματική όλους τους τομείς που παρουσιάζουν κοινό ενδιαφέρον και για τα δυο μέρη, που θα αποβεί προς όφελος όχι μόνο της περιοχής αλλά και ολόκληρης της χώρας.
«Έχουμε τη γνώση, τις υποδομές, το ανθρώπινο κεφάλαιο, βρισκόμαστε σε μια περίοδο περαιτέρω εμβάθυνσης της διακρατικής συνεργασίας μετά την Κοινή Ανακοίνωση που υπεγράφη αρχές Μαρτίου ανάμεσα στην Ομοσπονδιακή Καγκελάριο της Γερμανίας, κα Άγκελα Μέρκελ, και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Γεώργιο Παπανδρέου, ώστε να δώσουμε την ώθηση στη συνεργασία μας που θα παράξει απτά αποτελέσματα», τόνισε η Υφυπουργός.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ομογενών & Μεταναστών από τη Γερμανία πρότεινε τη μεταφορά της φωτογραφικής έκθεσης για τα 50 χρόνια της ελληνικής μετανάστευσης στη Γερμανία και στη Θεσσαλονίκη σε χώρο, για τον οποίο ζήτησε τη συμβολή της κ. Τζάκρη, προκειμένου να εξασφαλιστεί, για να φιλοξενήσει το υλικό που αποτελείται από 45.000 και πλέον φωτογραφίες, Επίσης, ζήτησε και την παρέμβασή της για την εξασφάλιση χώρου στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ανεγερθεί μνημείο αφιερωμένο στον Έλληνα μετανάστη σε συνεργασία με κάποια πόλη της Γερμανίας, η οποία θα μπορούσε να είναι το Μόναχο, ως η πρώτη πόλη που δέχτηκε τους Έλληνες Μετανάστες ή η Κολωνία, που είναι αδελφοποιημένη με τη Θεσσαλονίκη, για την υλοποίηση των οποίων η κ. Τζάκρη ανέλαβε να κάνει την επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε επίσης ο σημαντικός ρόλος των ελληνογερμανικών δικτύων, τα οποία αναλαμβάνουν ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες. Το DE – FORUM, που πραγματοποιείται φέτος στη Θεσσαλονίκη, έχει ως θέμα το Περιβάλλον, την κλιματική μεταβολή και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Τέλος η κ. Τζάκρη ευχαρίστησε τον Γερμανό Γενικό Πρόξενο για την πρόσκληση της γερμανικής Κυβέρνησης να επισκεφτεί τον επόμενο μήνα επίσημα τη χώρα του, προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, μετανάστευσης και δημόσιας διοίκησης.