Σύσκεψη της Υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Τζάκρη στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης για τη ρύπανση στην Τάφρο 66 και τον Λουδία

1484396946
1484396946
Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και  Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Θεοδώρα Τζάκρη συγκάλεσε σήμερα νωρίς το απόγευμα στη Γ. Γ. Μακεδονίας-Θράκης σύσκεψη με θέμα: α) την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τη διαχείριση των υγρών και στερεών βιομηχανικών αποβλήτων ενόψει και της έναρξης της φετινής παραγωγικής περιόδου των εποχικών εργοστασίων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, β) το επίπεδο ετοιμότητας των αρμοδίων υπηρεσιών ελέγχου και γ) τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης.

Σε δηλώσεις της η κα Υφυπουργός, τόνισε τα εξής:

«Η σύσκεψη αφορούσε στο μεγάλο θέμα της ρύπανσης της Τάφρου 66 και του ποταμού Λουδία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη λειτουργία των εποχικών μονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στην περιοχή της Πέλλας και της Ημαθίας, όπου υπάρχει και το πρόβλημα. 

Η ένταση του φαινομένου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αποδοτικότητα της λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων (βιολογικών καθαρισμών) που διαθέτουν οι βιομηχανίες (κονσερβοποιεία) που λειτουργούν στην περιοχή, αλλά και από την εξασφάλιση μιας ελάχιστης φυσικής ροής κυρίως στην Τάφρο 66. Το πρόβλημα που δημιουργείται από τη μη αποδοτική λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων οξύνεται από το γεγονός ότι κυρίως η Τάφρος 66 κατά τη θερινή περίοδο και ιδιαίτερα το χρονικό διάστημα από 15 Ιουλίου έως αρχές Σεπτεμβρίου δεν έχει την ελάχιστη απαιτούμενη οικολογική ροή και άρα τη δυνατότητα αυτοκαθαρισμού».

Η κ. Υφυπουργός τόνισε επίσης ότι «η αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτεί τη λήψη βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα εντάσσονται οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται στις μεταποιητικές μονάδες από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και τα πρόστιμα που αυτές επιβάλλουν. Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα εντάσσεται η εκπόνηση ενός Ειδικού Διαχειριστικού Σχεδίου για τα υδατικά αυτά συστήματα, το οποίο θα αντιμετωπίζει και θα υποδεικνύει συνολικά τις δράσεις και τα έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή, και στα μακροπρόθεσμα μέτρα η υλοποίηση των τεχνικών έργων που θα απορρέουν από το Ειδικό αυτό Διαχειριστικό Σχέδιο.

Από κει και πέρα, αυτό που προέκυψε από τη σύσκεψη είναι ότι, όπως μας διαβεβαίωσε η κα Λιονή, για την εκπόνηση αυτού του Ειδικού Διαχειριστικού Σχεδίου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει υποβάλει ήδη αίτηση για τη χρηματοδότησή του στο Υπουργείο Οικονομίας, το οποίο είναι περίπου της τάξης των 800.000 ευρώ και αποτελεί για την Περιφέρεια ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Αυτό λοιπόν που προσπαθούμε σε πρώτη φάση είναι να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση αυτού του Σχεδίου που θα μας υποδείξει και τα τεχνικά έργα που θα μας επιτρέψουν να παρέμβουμε πιο συστηματικά και πιο οργανωμένα», επισήμανε η κ. Τζάκρη.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΕ εξέθεσε στην κ. Υφυπουργό την εκτίμησή του για τη φετινή βιομηχανική παραγωγή, η οποία αναμένεται στα ίδια επίπεδα με την περσινή και ότι από την πλευρά τους οι μεταποιητικές βιομηχανίες (κονσερβοποιία) καταβάλλουν προσπάθεια για την όσο το δυνατόν αποδοτικότερη λειτουργία των βιολογικών τους καθαρισμών.

Οι εκπρόσωποι της ΔΙΠΕΧΩ ενημέρωσαν την κ. Υφυπουργό ότι σε έγγραφό τους προς τις υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Πέλλας και Ημαθίας και  τις βιομηχανίες ζητούν την εντατικοποίηση των ελέγχων και τη διενέργεια μετρήσεων και υποδεικνύουν στις μεταποιητικές μονάδες τη σύναψη συμβάσεων με αδειοδοτημένες εταιρείες διαχείρισης στερεών αποβλήτων για την αποκομιδή των υπολειμμάτων και των ακατάλληλων φρούτων, καθώς και της λυματολάσπης, ενώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Υδάτων ότι θα πραγματοποιήσουν ελέγχους για την παρακολούθηση της ελάχιστης ροής στις στραγγιστικές τάφρους.

Από την πλευρά τους οι Υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων διαβεβαίωσαν ότι  έχουν την ετοιμότητα να προβούν σε ελέγχους και να επιβάλουν τα ανάλογα πρόστιμα όπου χρειαστεί. Παράλληλα επεσήμαναν την ανάγκη λειτουργίας τριτοβάθμιου συστήματος επεξεργασίας αποβλήτων στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας και πρότειναν την ανάληψη δράσεων για την αξιοποίηση της λυματολάσπης από τους παραγωγούς για γεωργική χρήση.

«Αν υπάρχει συντονισμός ενεργειών μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των τμημάτων Περιβάλλοντος των Ν.Α.  και συμμόρφωση των βιομηχανιών, τα προβλήματα ρύπανσης στην Τάφρο 66 και στον ποταμό Λουδία θα περιορισθούν κατά πολύ», κατέληξε η κ. Τζάκρη.

Προηγούμενο άρθροΣύσκεψη της Υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Τζάκρη στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης για την πιλοτική εφαρμογή νέων υπηρεσιών στο ΚΕΠ Καλαμαριάς
Επόμενο άρθροΣυνάντηση της Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Θ. Τζάκρη με το Πανελλήνιο Σωματείο Ειδικών Συμβούλων και Επιστημονικών Συνεργατών ΟΤΑ