Στην ημερίδα παρευρέθησαν επίσης η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας κα Καλλιόπη Γερακούδη, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κος Κωνσταντίνος Τζανακούλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. κ. Ράλλης Γκέκας, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, στελέχη και υπάλληλοι του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αρμόδιοι για θέματα Μετανάστευσης, καθώς και εκπρόσωποι των φορέων μεταναστών.
Η Υφυπουργός Εσωτερικών στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στο θέμα της ένταξης των μεταναστών στο πλαίσιο της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, καθώς, όπως είπε, «η μετανάστευση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη. Η προσπάθεια η οποία γίνεται αφορά στη διασύνδεση μετανάστευσης και ανάπτυξης. Τα δύο πεδία αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και μπορούν να συμβάλλουν ως εναλλακτική λύση στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης ως μονοδιάστατο φαινόμενο. Η προσπάθεια την οποία καταβάλουμε για μια ουσιαστική κοινωνική ένταξη προς όφελος της κοινωνικής συνοχής, αλλά και της ευρύτερης αναπτυξιακής προσπάθειας, είναι διαρκής. Με το πρόγραμμα Καλλικράτης βάζουμε άλλον έναν ισχυρό λίθο στην οικοδόμηση ισχυρών θεμελίων. Στα πλαίσια της νέας αρχιτεκτονικής δομής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνεται και η δημιουργία διοικητικών τοπικών δομών οι οποίες θα είναι φιλικές προς το μετανάστη, οι οποίες θα διευκολύνουν τη συναλλαγή του με το δημόσιο, οι οποίες θα ευνοούν και θα προστατεύουν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές του δραστηριότητες».
Η Υφυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην συμβολή των μεταναστών στην ανάπτυξη της περιφέρειας και της υπαίθρου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα μεγάλα αστικά κέντρα, η ύπαιθρος, γνώρισαν τα τελευταία χρόνια ανάπτυξη με τη συμμετοχή και των μεταναστών. Σε πολλές αγροτικές περιοχές οι μετανάστες αποτελούν τους μοναδικούς εργάτες γης. Είναι αυτοί που με την εργασία τους συνέβαλαν και συμβάλουν στη μη εγκατάλειψη γεωργικών παραγωγικών εκτάσεων και έδωσαν πνοή σε μισοεγκατελειμένα χωριά, ενώ με την εργασία τους στον πρωτογενή τομέα δημιούργησαν θέσεις εργασίας στον δευτερογενή τομέα.
O Καλλικράτης αποτελεί το θεμέλιο λίθο της Ελλάδας που χτίζουμε. Είναι ένα μεγάλο βήμα για την αλλαγή τους κράτους. Αφήνουμε πίσω το σημερινό συγκεντρωτικό πελατειακό κράτος, την αιτία της δημοσιονομικής κατάρρευσης που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε. Ένα κράτος που είχαμε επισημάνει τα τελευταία χρόνια ότι είναι ο μεγάλος ασθενής. Έφτασε η ώρα να βάλουμε τέλος σ’ αυτό τον αναχρονισμό. Πάμε επιτέλους σε ένα επιτελικό κράτος με σύγχρονες αποκεντρωμένες δομές, το οποίο περιορίζεται στις επιτελικές εποπτικές του ευθύνες. Σ ένα κράτος που οι υπηρεσίες του θα είναι δίπλα στον πολίτη, υπό τον έλεγχο του πολίτη, εκεί που τις έχει ανάγκη, στην πόλη του, στην γειτονιά του, στο χωριό του. Και φυσικά δημιουργούμε δομές φιλικές για το μετανάστη που διευκολύνουν τις συναλλαγές του με το δημόσιο. Που ευνοούν και προστατεύουν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές του δραστηριότητες. Με τον Καλλικράτη αλλάζουμε την Ελλάδα. Αλλάζουμε τον τρόπο άσκηση της εξουσίας. Αλλάζουμε οριστικά το κράτος».
Η ημερίδα αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης 3.1 του Ετήσιου Προγράμματος 2008 «Προγράμματα Διαπολιτισμικής επιμόρφωσης δημόσιων υπαλλήλων που συναλλάσσονται με υπηκόους τρίτων χωρών ή που χειρίζονται θέματα που τους αφορούν», η οποία προκηρύχτηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών.