ΜΗΝΥΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΑΒΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ypes press002
ypes press002

Ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταυρός Καλαφάτης απέστειλε στους Δημάρχους Αμυνταίου κ. Κωνσταντίνο Θεοδωρίδη και Καραβά Κύπρου κ. Ιωάννη Παπαϊωάννου, με αφορμή την σημερινή τελετή αδελφοποίησης των δύο δήμων που πραγματοποιήθηκε στο Αμύνταιο, την παρακάτω επιστολή:

«Κύριοι Δήμαρχοι,
Η θλιβερή συγκυρία των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική, που δημιουργούν συνθήκες και ανάγκες αυξημένης επιφυλακής του κρατικού μηχανισμού και στη Βόρεια Ελλάδα, με υποχρέωσαν δυστυχώς, να παραμείνω στη Θεσσαλονίκη και να απουσιάσω από τη σημερινή σας συνάντηση.
Ευελπιστώντας στην κατανόησή σας, παρακαλώ να μου επιτρέψετε να απευθύνω δια της παρούσης επιστολής, τους θερμούς μου χαιρετισμούς σε όλους τους παριστάμενους, Ελλαδίτες και Κυπρίους.
 Στις αρχές Ιουλίου, είχα την ευκαιρία και την τιμή, να επισκεφθώ επίσημα την Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.
 Συναντήθηκα και συζήτησα, με τον κ. Πρόεδρο, αλλά και με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κυπριανού, με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κάρογιαν και με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χρυσόστομο.
 Είχα την ευκαιρία να περπατήσω παράλληλα στην «πράσινη γραμμή».
 Είχα τη δυνατότητα, να νοιώσω όσο ποτέ άλλοτε, το βάρος αυτής της οδυνηρής εθνικής κληρονομιάς.
 Μια κληρονομιάς ποτισμένης από το αίμα και τον πόνο της απώλειας.
 Μιας κληρονομιάς γαντζωμένης στην ελπίδα της επιστροφής.
 Μου δόθηκε ωστόσο η ευκαιρία, να βιώσω εκ του σύνεγγυς και την ομοψυχία που χαλυβδώνει έναν λαό, ο οποίος στέκεται διαρκώς αντιμέτωπος με την τραγωδία του ξεριζωμού.
 Η ομοψυχία απέναντι σ` αυτή τη τραγωδία, ξεπερνά την Κύπρο. Διασχίζει το Αιγαίο και φτάνει στην Ελλάδα.
 Ταξιδεύει ανά τον κόσμο και ενώνει τον όπου Γης Ελληνισμό.
 Τον Ελληνισμό που έχει ζήσει πολλούς ξεριζωμούς στο διάβα της ιστορίας του.
 Αυτή η ομοψυχία, γνωρίζουμε όλοι καλά, ότι διαπνέει και συνδέει και τις πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας και της Κύπρου. Πέρα και πάνω από κόμματα.
 Συνδέει όμως και όλα τα στρώματα των δύο λαϊκών ενοτήτων του Ελληνισμού, Ελλαδιτών και Κυπρίων, σε όλες τους τις εκφάνσεις.
 Η ισχύς αυτής της σύνδεσης εκφράζεται σήμερα στον ακριτικό νομό Φλώρινας, με την τελετή αδελφοποίησης του Δήμου Αμυνταίου και του Δήμου του κατεχόμενου Καραβά της Κύπρου.
 Σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης και Τοπικών Κοινωνιών.
 Είναι μια ευκαιρία για να στείλουμε στους αδερφούς μας Κυπρίους για μια ακόμα φορά το μήνυμα, πως ο ξεριζωμός τους, είναι εξίσου και δικός μας.
 Ένα μήνυμα που όσες φορές κι αν επαναληφθεί δεν χάνει την αξία του.
 Σήμερα συναντιούνται για να συμπορευτούν και να καταστήσουν ακόμα πιο στενή τη συνεργασία τους, δύο τοπικές κοινωνίες από τα γεωγραφικά άκρα του Ελληνισμού, τη Βόρεια Ελλάδα και την Κύπρο.
 Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, εντείνει την προσπάθεια για την ενίσχυση αυτής της σχέσης με τους έντονους συμβολισμούς και τη βαθιά ουσιαστική προοπτική.
 Αυτός άλλωστε, ήταν και ο αντικειμενικός σκοπός του πρόσφατου επίσημου ταξιδιού μου στην Κύπρο.
 Να διερευνήσουμε και να αξιοποιήσουμε τη δυναμική για ενίσχυση, όχι μόνο των ήδη ακλόνητων πολιτιστικών δεσμών μας, αλλά των προοπτικών για περισσότερες αναπτυξιακές και επιχειρηματικές συνέργιες των γεωγραφικών άκρων του Ελληνισμού.
Κλείνω, εκφράζοντας τα ειλικρινή και θερμά μου συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας.
Και εύχομαι μια αντίστοιχη τελετή, να διοργανωθεί σύντομα στον ίδιο τον Καραβά στην Κύπρο.»

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗΤΟΥ 6ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Επόμενο άρθροΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΜΑΘ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ 74ΗΣ ΔΕΘ.