ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο YΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

1484397137
1484397137
Στη Λευκωσία βρίσκεται ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης στο πλαίσιο διήμερης Επίσημης Επίσκεψης που πραγματοποιεί μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μάρκου Κυπριανού, σε ανανέωση πρόσκλησης που είχε απευθύνει στον κ. Καλαφάτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Υπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης επισκέφθηκε το πρωί και ώρα 9.45π.μ τον Υπουργό Εξωτερικών Κύπρου κ. Μάρκο Κυπριανού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός κ. Καλαφάτης ενημέρωσε τον κ. Κυπριανού για τα νέα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά που αποκτά το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Χαρακτηριστικά στα οποία μπορεί να βασιστεί η ενεργοποίηση του ΥΜΑΘ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των οικονομικών  επιχειρηματικών δεσμών της Βόρειας Ελλάδος με την Κύπρο.

Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό ζήτημα, αλλά και για τη διάθεση ενίσχυσης της συνεργασίας με την Ελλάδα και φυσικά με την Μακεδονία και τη Θράκη. Στο πλαίσιο αυτό οι δυο Υπουργοί εξέτασαν και την δυνατότητα επανεργοποίησης και διεύρυνσης μιας συνεργασίας, στα πρότυπα του προγράμματος «Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος»  με πολιτιστικό αλλά και οικονομικό-αναπτυξιακο χαρακτήρα.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, επισκέφθηκε τη Βουλή  των Αντιπροσώπων, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της  Κυπριακής Βουλής κ. Μάριο Καρογιάν.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Υπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής για τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις της επίσκεψης του στη Κύπρο , ενώ από την πλευρά του ο κ. Καρογιάν υπογράμμισε τη σύμπτωση απόψεων που διαπίστωσε σε ότι αφόρα τις προσθέσεις της Ελληνικής και Κυπριακής κυβέρνησης για συνεχή ενδυνάμωση της συνεργασίας, τόσο σε πολιτιστικό όσο και οικονομικό επίπεδο.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν  ο Πρόεδρος τη Κυπριακής Βουλής κ. Μάριο Καρογιάν τόνισε:
«Είχα τη χαρά να συναντηθώ σήμερα με τον φίλο Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη. Ανταλλάξαμε απόψεις για τις δραστηριότητες και τους σχεδιασμούς που προωθεί ο κ. Υπουργός οι οποίες βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις επιθυμίες της Κυπριακής πολιτείας, να ενισχύονται όλο και περισσότερο οι σχέσεις που αφορούν την ανάπτυξη στα πολιτιστικά δρώμενα και πολλά αλλά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
Πράγματι διαπίστωσα τη βούληση του ιδίου αλλά και του Υπουργείου του καθώς και της Ελληνικής κυβέρνησης να διευρύνεται διαρκώς ο κύκλος των συνεργειών ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις, περιλαμβάνοντας όμως τον επιχειρηματικό κόσμο και επιχειρηματικούς φορείς σε μια σειρά από θέματα που βρίσκονται στις άμεσες προτεραιότητες των δυο κυβερνήσεων. Ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό , ενώ συμφωνήσαμε να έχουμε τακτικότερες επαφές για την προώθηση των σχεδιασμών που άλλωστε συμπίπτουν με τις διαθέσεις των δυο κρατών και λαών. Τον ευχαριστώ για την δημιουργική και ουσιαστική συνάντηση που είχαμε και εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο του
».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε:
«Τόσο σε συνάντηση μου με τον Υπουργό Εξωτερικών Κυπριανού όσο και στην συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής  Βουλής κ. Μάριο Καρογιάν , είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τον σχεδιασμό του Υπουργείου  στη Β. Ελλάδα, με στόχο την εδραίωση ενισχυμένων  επιχειρηματικών δεσμών και μιας ακόμη καλύτερης συνεργασίας  σε επίπεδο αναπτυξιακό και οικονομικό της Β. Ελλάδος  με την Κύπρο. Αναφέρθηκα στα μεγάλα εγχειρήματα τα οποία περιλαμβάνονται στην ατζέντα του Υπουργείου , όπως η χωροθέτηση  νέου Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου, η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης και η προστασία και ανάπτυξη του Θερμαϊκού Κόλπου, αλλά και σε πρωτοβουλίες συνένωσης και ενίσχυσης των επιχειρηματικών δυνάμεων της Β. Ελλάδος μέσα από δράσεις , όπως η σύσταση Επιχειρηματικού Φόρουμ με την συμμέτοχη των Επιμελητηρίων και συνδέσμων της Βορείου Ελλάδος και τη σύσταση του Άτυπου Συμβούλιου Περιφερειακής Τουριστικής Ανάπτυξης . Στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης πιστεύουμε ακράδαντα  ότι η νέα πραγματικότητα , οι νέες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε απαιτούν και νέα μεθοδολογία που εκφράζεται με συνέργειες , με εξωστρέφεια και κοινή στόχευση. Είχα παράλληλα τη ευκαιρία να εκφράσω στον πρόεδρο της Βουλής τη χαρά και την ικανοποίηση μου για το πρόσφατο ψήφισμα της Βουλής για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Και βεβαίως συμφωνήσαμε ότι η σημερινή ημέρα και όλες οι συναντήσεις που θα πραγματοποιήσω κατά την επίσκεψη μου στην Κύπρο, θα αποτελέσουν ένα σημείο αναφοράς μία αφετηρία για σχεδιασμό δράσεων, που θα φέρουν πιο κοντά τα δυο γεωγραφικά άκρα του Ελληνισμού, τη Βόρεια Ελλάδα και την Κύπρο. Έτσι ώστε να μπορέσουμε σε επίπεδο οικονομικό και αναπτυξιακό, να δώσουμε τις απαντήσεις που απαιτούνται, στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και στις ανάγκες των δυο λαών. Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία».
 
Στις 13.00μ.μ  ο Υπουργός κ.Σταύρος Καλαφάτης επισκέφθηκε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου όπου συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β´, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ενώ ο κ. Υπουργός παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε  ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Αύριο Παρασκευή 10 Ιουλίου και ώρα 12.30μ.μ. ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, θα επισκεφτεί το Προεδρικό Μέγαρο οπού θα  έχει συνάντηση με τον  Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Προηγούμενο άρθροΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΞΕΚΙΝΑ Ο YΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Επόμενο άρθροΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ