Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ – ΜΗΝΥΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

ypes press002
ypes press002

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης εκπροσώπησε σήμερα τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση στην Επίσημη Δοξολογία, στην Επιμνημόσυνη Δέηση και στην Τελετή Κατάθεσης Στεφάνων, που έλαβαν χώρα στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας και στο Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων Μνήμης για την Επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που τιμάται στις 19 Μαΐου.

Το απόγευμα στις 19¨00μμ ο κ. Υπουργός θα μεταβεί στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, όπου θα τελέσει τα Αποκαλυπτήρια Μνημείου για την Αλησμόνητη Πατρίδα και τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Στο μήνυμά του για την Επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, τονίζει:

Ζούμε μια κρίση οικονομική. Ζούμε μια κρίση, που εξελισσόμενη σε κοινωνική, απειλεί να τραυματίσει, έστω προσωρινά, για κάποιους ενδεχομένως με μεγαλύτερη διάρκεια, την ποιότητα ζωής που έχουμε κατακτήσει ως κοινωνικό σύνολο.
Ωστόσο, σήμερα, τιμώντας τη μνήμη 350.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, δεν είναι δυνατόν να μην αναλογιζόμαστε την ιστορική σύγκριση που εμπνέει η Ημέρα. Διότι ο Ελληνισμός στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου, πριν 87 χρόνια βίωσε το αποκορύφωμα μιας κρίσης που απειλούσε την ίδια την ύπαρξή του, την υπόστασή του, ως εθνικού συνόλου. Μιας κρίσης, που δεν ήταν αποτέλεσμα ατυχών επιλογών και διεργασιών ενός διεθνούς συστήματος, αλλά συνειδητών αποφάσεων μιας κρατικής εξουσίας.
Η 19η Μαΐου, είναι ημέρα ιστορικής μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, είναι επέτειος απόδοσης τιμής αλλά και στοχασμού, πάνω στα διδάγματα της Ιστορίας.
Ο Ποντιακός Ελληνισμός, βίωσε την τραγωδία της εθνοκάθαρσης, αντιμετώπισε μια εκτεταμένη επιχείρηση ολοκληρωτικού ξεριζωμού από τις πατρογονικές εστίες και άντεξε. Παρέμεινε ενωμένος. Ανασυγκρότησε τις δυνάμεις του. Διεκδίκησε με πείσμα και κατέκτησε, με τη βοήθεια της μητροπολιτικής Ελλάδας, τη συνέχεια της δημιουργικής θέσης του στην Ελληνική Ιστορία. Βγήκε από την κρίση, λαβωμένος, αλλά ζωντανός και με τις μνήμες του ακέραιες. Αυτές η μνήμες, ζητούν από τότε τη δικαίωσή τους από την Παγκόσμια Ιστορία.
Η δύναμη με την οποία ο Ποντιακός Ελληνισμός, αναμετρήθηκε με το κακό και επιβίωσε, αποτελεί κομμάτι της συνείδησής μας ως Έθνους. Ας κάνουμε τη δύναμη αυτή, δύναμη όλων μας.
Έτσι τιμούμε με τον καλύτερο τρόπο, τη Μνήμη εκείνων που χάθηκαν.

 

Προηγούμενο άρθροΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “SUNDAY” ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ
Επόμενο άρθροO YΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.