ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟY ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

1484397578
1484397578

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης παραβρέθηκε σήμερα σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΥΜΑΘ και τα Τοπικά Συμβούλια Νεολαίας Ν.Μηχανιώνας, Θερμαϊκού, Μίκρας, Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκης, Εχεδώρου, Χαλάστρας και Αξιού με τίτλο «10+ για το Θερμαϊκό», στο πλαίσιο της έναρξης συνεργασίας και κινητοποίησης των νέων, σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, για την ανάγκη συμβολής όλων στην προσπάθεια για έναν ακόμα πιο καθαρό Θερμαϊκό.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΜΑΘ κ. Λουκάς Ανανίκας, η επικεφαλής της Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης Θερμαϊκού Κόλπου κ. Νικολέτα Τσικώτη, ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ κ. Πάρης Σαββαΐδης, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας κ. Θεόδωρος Καρακώστας, ο λέκτορας του Τμήματος Γεωλογίας κ. Γιάννης Πυθαρούλης και πλήθος κόσμου, κυρίως νέων.

Απευθυνόμενος στους νέους των ΤΟ.ΣΥ.Ν. ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο του συντονιστικού του ρόλου και των αρμοδιοτήτων που έχει για θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του Θερμαϊκού, το ΥΜΑΘ επενδύει στην κινητοποίηση της νεολαίας, ως σημαντικής συνιστώσας, στην προσπάθεια σύνθεσης δυνάμεων και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών:

«Όλοι συμφωνούμε ότι καταστρέφοντας το περιβάλλον, ουσιαστικά αυτοκτονούμε. Αποδεικνύεται όμως πως δεν αρκεί να το καταλάβουν αυτό οι ηγεσίες. Πρέπει να το καταλαβαίνει ο καθένας από εμάς. Ο νέος, ο εργαζόμενος, ο επιχειρηματίας, εκείνος που πάει εκδρομή στο δάσος και δεν μαζεύει τα σκουπίδια του, εκείνος που ρίχνει τα απόβλητα της επιχείρησής του στο ποτάμι, ο αγρότης που χρησιμοποιεί αλόγιστα φυτοφάρμακα που βλάπτουν το περιβάλλον.  Εδώ μπορεί να είναι καταλυτική η δική σας συμμετοχή. Η δική σας εθελοντική, πρωτότυπη, δημιουργική δράση. Στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση αυτού του κοινωνικού συνόλου, που ενώ θέλει ένα καλύτερο περιβάλλον και έναν καλύτερο Θερμαϊκό, συχνά ξεχνά το ρόλο του ίδιου του πολίτη στην βελτίωσή του.»

Ο κ. Καλαφάτης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ανακοίνωσε σειρά νέων πρωτοβουλιών του ΥΜΑΘ για το Θερμαϊκό Κόλπο:

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων και την εντός τριμήνου υπογραφή σύμβασης χρηματοδότησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, για την υλοποίηση και ολοκλήρωση ως τον Απρίλιο του 2011, πιλοτικού Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Δυτικής Παράκτιας Ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου, προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Tο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από κοινοπραξία φορέων με επικεφαλής εταίρο το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, των Δήμων Αξιού και Εχεδώρου, του Οργανισμού Ρυθμιστικού και του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.

Ο κ. Υπουργός, ανακοίνωσε επίσης τη συμφωνία με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των δράσεων του ΥΜΑΘ για το Θερμαϊκό Κόλπο, αρχής γενομένης με ποσό 500.000 ευρώ που θα προστεθεί στο σχετικό προϋπολογισμό του ΥΜΑΘ το αμέσως προσεχές διάστημα. Συμπλήρωσε δε, ότι το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ανέλαβε την ευθύνη εκπόνησης Μελέτης Εξυγίανσης της περιοχής των Βυρσοδεψείων, που επί χρόνια αποτέλεσε εστία ρύπανσης του Θερμαϊκού Κόλπου.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ΤΟ.ΣΥ.Ν, δηλώνοντας έτοιμοι να συμμετέχουν σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών κατέθεσαν την δική τους εμπειρία και τις προτάσεις, είτε για την αντιμετώπιση πηγών ρύπανσης του Θερμαϊκού, είτε για την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ο Πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Χαλάστρας κ. Διονύσης Λιακόπουλος έκανε λόγο για ανάγκη διευθέτησης των οστρακοκαλλιεργειών της περιοχής και αντιμετώπισης της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων στις αγροτικές καλλιέργειες.

Ο Πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Αξιού κ. Θωμάς Κυρτζαλιώτης υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου καταπατήσεων των προστατευόμενων από τη συνθήκη Ραμσάρ περιοχών του Δέλτα Αξιού, για κτηνοτροφικούς σκοπούς που επιβαρύνουν περιβαλλοντικά την περιοχή και το Θερμαϊκό Κόλπο.

Ο Αντιπρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Εχεδώρου κ. Μάριος Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στην καθίζηση του εδάφους που παρατηρείται στην περιοχή του Καλοχωρίου και στα προβλήματα που συνδέονται με τη βιομηχανική δραστηριότητα.

Ο Πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Καρπάθης, αναφέρθηκε στα αστικά λύματα και στον βιολογικό καθαρισμό, ενώ υπογράμμισε την ανα´γκη μιας πιο συντονισμένης αξιοποίησης του διαδικτύου, για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού σε όλα τα θέματα που αφορούν το Θερμαϊκό.

Ο Πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Καλαμαριάς κ. Αντώνης Σεμερτζίδης αναφέρθηκε στη μαρίνα και στα αλιευτικά καταφύγια της περιοχής ζητώντας συνεργασία των συναρμόδιων φορέων για την καλύτερη οργάνωσή τους, αλλά και για την προώθηση της αξιοποίησης του στρατοπέδου Κόδρα.

Η Πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Μίκρας κ. Ελένη Παστρικάκη, πρότεινε την διοργάνωση σειράς εξορμήσεων για τον καθαρισμό ακτών του Θερμαϊκού, με στόχο την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση μεγαλύτερου αριθμού νέων και πολιτών τοπικών κοινωνιών.

Η Πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Θερμαϊκου κ. Λιλίκα Μυλωνά, αναφέρθηκε στα έργα που γίνονται για την επέκταση του αεροδιαδρόμου στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και στην ανάγκη διασφάλισης της ελάχιστης δυνατής επίπτωσης στο περιβάλλον.

Η Πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Μηχανιώνας κ. Ζωή Φιριπή, αναφέρθηκε στην ανάγκη περιορισμού της ρύπανσης από αλιευτικά σκάφη για αξιοποίηση του ιστιοπλοϊκού ομίλου της περιοχής.

Προηγούμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΥΜΑΘ
Επόμενο άρθροΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΤΥΠΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΛΑΦΑΤΗ