ΣΗΜΕΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 13ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΑΕ

ypes press002
ypes press002

O Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης χαιρετίζοντας σήμερα την έναρξη του 13ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η σημερινή συνάντησή μας, με αφορμή το Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ, συμπίπτει με την έναρξη μιας χρονιάς γεμάτης προκλήσεις, που διαμορφώνονται με κοινό παρονομαστή την πρωτοφανή οικονομική κρίση που έχει εξαπλωθεί ανά τον κόσμο.
Ξέρω ότι όλοι είστε θορυβημένοι για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η κρίση. Ξέρω ότι όλοι οι Νομάρχες, εκφράζουν ένα σύνολο πολιτών που επίσης ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις της επερχόμενης κρίσης, στην καθημερινότητά τους.
Αντιλαμβάνομαι, ότι όπως εσείς προσβλέπετε στην Πολιτεία για υποστήριξη, οι πολίτες των νομών σας, προσβλέπουν και σε σας, ως εκπροσώπους ενός σημαντικού μέρους του συνολικού οικοδομήματος που λέγεται «Πολιτεία».
Προσβλέπουν για υπηρεσίες και παρεμβάσεις, που άπτονται άμεσα της καθημερινότητας των πολιτών. Είτε πρόκειται για δρόμους, είτε πρόκειται για σχολεία, για την τουριστική προβολή των νομών σας, για υπηρεσίες που αφορούν την ποιότητα των τροφίμων.
Τα αναφέρω όλα αυτά, γιατί δεν είναι δυνατόν να μη σκέφτομαι, πόσο οδυνηρή θα ήταν για κάθε έναν από εσάς, η αδυναμία ανταπόκρισης σε στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών που προσβλέπουν σε εσάς.
Τα αναφέρω αυτά, γιατί δεν είναι δυνατόν να μην σκέφτομαι, πόσο ευάλωτη θα ήταν η δική σας θεσμική και πρακτική  δυνατότητα παρέμβασης στην καθημερινότητα των συμπολιτών σας ενόψει αυτής της κρίσης, αν δεν υπήρχαν τα έργα της Κυβέρνησης Καραμανλή για την Αυτοδιοίκηση, αν δεν ήταν μια από τις πρώτες μεταρρυθμιστικές ενέργειες της Κυβέρνησης Καραμανλή το 2004, ο πενταπλασιασμός των πόρων της Αυτοδιοίκησης και η απαλλαγή της από το βάρος των προνοιακών επιδομάτων που απορροφούσαν σχεδόν το 80% των πόρων των Νομαρχιών.

Σίγουρα δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Περισσότερα πρέπει να γίνουν. Μα είναι η συνέπεια με την οποία έγιναν τα μέχρι τώρα βήματα, αυτή που εγγυάται και τα επόμενα.
Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Χρειάζεται συλλογική δράση. Χρειάζονται όμως και εργαλεία.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, έχει σήμερα πολύ περισσότερα εργαλεία από εκείνα που είχε πριν το 2004.
Έχει θεσμοθετημένους πόρους, δραστικά αυξημένους σε σχέση με το φτωχό προ του 2004 παρελθόν.
Αποκτά τα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ένα μεγάλο  έργο που εκτελείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας.
Σύντομα θα έχει ακόμα περισσότερα, με τον Κώδικα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και με τις αλλαγές που θα περιλαμβάνει η Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας.
Σας καλώ, στα εργαλεία αυτά, να προσθέσετε και το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Σας χρειαζόμαστε, στην προσπάθεια να είμαστε κι εμείς, πιο χρήσιμοι στους πολίτες. Χρειαζόμαστε τις προτάσεις σας. Τις απόψεις σας. Την άριστη γνώση σας για τις ανάγκες σε εξειδικευμένο, τοπικό επίπεδο.
Αντίστοιχα, κι εσείς μας χρειάζεστε. Χρειάζεστε ένα Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, δυναμικά ενεργό και παρεμβατικό. Και να είστε σίγουροι ότι μ’ αυτό το πνεύμα εδώ στο Υπουργείο λειτουργούμε.
Στη Μακεδονία και τη Θράκη, Υπουργείο, Περιφέρειες, Νομαρχίες και Δήμοι, καλούμαστε να συνθέσουμε τις δυνάμεις μας για να πολλαπλασιάσουμε τα αποτελέσματα και στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Είμαι αισιόδοξος, βέβαιος μπορώ να πω, ότι το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης θα έχει την ευκαιρία, μέσα από εποικοδομητική και ειλικρινή συνεργασία να οικοδομήσει μαζί σας μια στέρεα βάση για την επίτευξη ενός κοινού στρατηγικού μας στόχου:
Την ευημερία και τη συνεχή πρόοδο της Βόρειας Ελλάδας και των πολιτών της.
Σας ευχαριστώ.

 

Προηγούμενο άρθροΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ Κ.Κ. ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
Επόμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ