Παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτη Τζίμα και του Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Λουκά Ανανίκα, των διευθυντών, των υπηρεσιακών παραγόντων και των υπαλλήλων του Υπουργείου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥΜΑ-Θ η τελετή εορτασμού της 35ης Επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου .
Στον χαιρετισμό του για την 35η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας υπογράμμισε τα εξής:
«Το Πολυτεχνείο δεν ανήκει μόνο στην ιστορία. Η γενιά του είναι σήμερα η κυρίαρχη γενιά στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. Είμαστε όλοι εμείς που γνωρίσαμε τη δικτατορία και μαγευτήκαμε από τον αέρα της μεταπολίτευσης. Είμαστε εμείς που ζήσαμε μια στερημένη, από πολιτική ελευθερία εφηβεία και αναπνεύσαμε ελεύθερα χάρη στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας. Και η ιστορική ευθύνη είναι μεγάλη απέναντι στη χώρα μας.
Το ζητούμενο της εξέγερσης του 1973 ήταν Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία. Διατηρούν άραγε την επικαιρότητα τους τα μηνύματα του Πολυτεχνείου;
Σήμερα μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τις δημοκρατικές δομές του πολιτεύματός μας που τις περιφρουρούμε με ιδιαίτερη ιστορική ευθύνη. Η Ελλάδα διανύει την μεγαλύτερη ειρηνική και δημοκρατική περίοδο από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους και η Ελευθερία για την οποία αγωνίστηκαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου είναι σήμερα αγαθό για όλους τους πολίτες. Και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά είναι δεδομένο και αδιαμφισβήτητο καθεστώς η Ελευθερία και η Δημοκρατία.
Με την προσδοκία ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν είναι μία ακόμη σελίδα στην Ελληνική ιστορία, αλλά μια ζώσα πραγματικότητα που μας εμπνέει και μας καθοδηγεί, ας διατηρήσουμε το όραμα ζωντανό και ας συνεχίσουμε να μαχόμαστε για ένα καλύτερο αύριο. Πιστοί στις δημοκρατικές μας αξίες και με επίκεντρο των δράσεών μας το άνθρωπο».
Ο κ. Καρακωστάνογλου στην ομιλία του με θέμα «Εξέγερση του Πολυτεχνείου: Σκέψεις για τη δημοκρατία και την Εθνική Ενότητα», υπογράμμισε:
«Μέσα από την ηρωική αναίτια θυσία των παιδιών που χάθηκαν στο Πολυτεχνείο, μέσα από τη βία που συνόδευσε τη δικτατορία και μέσα από τους νεκρούς, τους πρόσφυγες και την εθνική απώλεια )πρόσκαιρη ελπίζουμε) του 37% της Κύπρου, ας κρατήσουμε ως κέρδος και πολύτιμη παρακαταθήκη τη δημοκρατία μας, ως το μόνο εφικτό τρόπο λειτουργίας του κράτους και της κοινωνίας μας και ως κόρη οφθαλμού για την εθνική μας ενότητα που, όποτε την υπονομεύσαμε, δρέψαμε πλήθος συμφορών. Ας πάψουμε να διεκδικούμε το αλάθητο η κάθε πλευρά, ας σεβαστούμε αλλήλους, ας συνθέσουμε τις απόψεις μας, ας λειτουργήσουμε όλοι μαζί».