ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ypes press002
ypes press002

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, με αφορμή την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση της Ν.Ο.Δ.Ε. Έβρου της Ν.Δ. στην Αλεξανδρούπολη, τόνισε μεταξύ των άλλων τα εξής:

  • Η διεθνής οικονομική κρίση επιβάλλει να είμαστε σε συνεχή οικονομική επαγρύπνηση, ώστε να είμαστε πανέτοιμοι να ανταπεξέλθουμε στις νέες ανάγκες που διαμορφώνονται διεθνώς και αλλάζουν ραγδαία το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο. Η Κυβέρνηση μας παρακολουθώντας στενά τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα, δημιουργεί τις συνθήκες ώστε αυτή η κρίση να αντιμετωπιστεί χωρίς μεγάλες επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία. Παρακολουθώντας τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, τους κραδασμούς σε τραπεζικά συστήματα άλλων χωρών αλλά και την κατάρρευση αμερικανικών οικονομικών οργανισμών, είμαστε σε θέση να σας επιβεβαιώσουμε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, που διασφαλίζει και εγγυάται τη σταθερότητα του συστήματος και προστατεύει τα συμφέροντα όλων των πολιτών. Τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών δεν κινδυνεύουν και ας σταματήσουν οι κινδυνολογίες και η καταστροφολογία, η οποία θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στους καταθέτες και τους επενδυτές.

  • Και όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, θα πάρει πρωτοβουλία για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης και την πολιτική που ακολουθούμε. Με διαφάνεια και ειλικρίνεια θα θέσουμε την πολιτική μας και θα ζητήσουμε το ίδιο από όλα τα κόμματα της Βουλής, ώστε να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό. Στόχος μας είναι η προστασία του εισοδήματος των πολιτών και η προστασία των δανειοληπτών, διότι όπως γνωρίζουμε όλοι μας αυτοί πλήττονται άμεσα από τις συνεχής αυξήσεις των επιτοκίων.

Χθες το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε Σχέδιο Νόμου που θα λύσει χρόνια προβλήματα και θα εξυγιάνει το θέμα των πλειστηριασμό των ακινήτων.

  • Αυξάνεται το ποσό, κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός της μοναδικής κατοικίας του δανειολήπτη από 10.000 σε 20.000 ευρώ.

  • Η υφιστάμενη απαγόρευση κατάσχεσης των μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών παροχών – ανεξαρτήτως ύψους – από τις τράπεζες επεκτείνεται και στην περίπτωση που η καταβολή των ποσών αυτών γίνεται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

  • Απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων, για τα οποία ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Αυτό αφορά ακίνητα εντός σχεδίου ή ακόμη και εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, εφόσον έχουν καθορισθεί αντικειμενικές αξίες.

  • Καθιερώνεται η υποχρεωτική διεξαγωγή των πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, με γραπτές, σφραγισμένες προσφορές κατά την έναρξη του πλειστηριασμού.

  • Αυξάνεται από το ένα τρίτο στο 100% της τιμής πρώτης προσφοράς, το ποσό της εγγύησης που απαιτείται για τη συμμετοχή στον πλειστηριασμό.

  • Τέλος, λαμβάνεται μια ειδική μέριμνα για τους δανειολήπτες του Δημοσίου. Αυξάνεται το όριο της απαγόρευσης κατάσχεσης μέρους των μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων για χρέη προς το Δημόσιο από 600 σε 1.000 ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από όλους μας, στο Υπουργικό Συμβούλιο να προωθήσουμε και να υλοποιήσουμε ταχύτατα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις δράσεις που εξαγγείλαμε για να επιλύσουμε τα προβλήματα του πολίτη και να βελτιώσουμε την καθημερινότητά του, ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο το κοινωνικό δίχτυ προστασίας.

  • Ενεργοποιείται το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, με πρώτο βήμα τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σ’ εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης μας συνεχίζεται με κύριο άξονα τον πολίτη της περιφέρειας, τον Αγρότη, τον άνεργο, τον χαμηλοσυνταξιούχο, το μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που πλήττει τους πολλούς νομοταγείς πολίτες και ωφελεί τους λίγους παρανόμους, όπως είπε ο Πρωθυπουργός θα αποτελέσει μια πηγή εισφορών στον κρατικό προϋπολογισμό και θα μας οδηγήσει στη δικαιότερη ανακατανομή του εθνικού μας εισοδήματος. Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο κράτος και στα δικαιώματά μας αλλά και στις υποχρεώσεις μας.

  • Το μεταρρυθμιστικό έργο που επιτελέσαμε μέχρι σήμερα είναι μεγάλο και συνεχίζουμε με περισσότερο ζήλο για την ολοκλήρωσή του. Είναι πλέον μονόδρομος για τη χώρα μας η εξέλιξη και η πρόοδος. Οφείλουμε να προστατεύουμε όλα όσα δημιουργήσαμε την τελευταία πενταετία και πετύχαμε να μπει επιτέλους, η χώρα μας σε τροχιά ανάπτυξης ανάλογη μ’ αυτή των ετέρων μας στην Ε.Ε.

  • Χθες ψηφίσθηκε από τη Βουλή η εκκαθάριση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και έληξε μία πολύχρονη και δυσβάσταχτη προβληματική κατάσταση που βάρυνε όλους τους Έλληνες φορολογούμενους. Και θα τονίσω ότι, με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία, αντιμετωπίσαμε το θέμα των εργαζομένων και όλοι τους διατηρούν στο ακέραιο τα εργασιακά τους δικαιώματα που διασφαλίζονται πλέον από το ελληνικό δημόσιο.

Πολλά ακούγονται για κλειστές πόρτες Υπουργείων. Θα μιλήσω για το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, το οποίο δεν είναι η εξαίρεση αλλά ακολουθεί τον κανόνα. Το Γραφείο μου αλλά και τα Γραφεία των στελεχών του ΥΜΑΘ είναι ανοιχτά για όλους τους πολίτες. Ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με τους κατοίκους αλλά και τους φορείς της Μακεδονίας και της Θράκης, γινόμαστε κοινωνοί των αιτημάτων τους και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας τα επιλύουμε. Επίσης οι συχνές μου περιοδείες σε όλους του νομούς και οι επισκέψεις μου σε δήμους και απομακρυσμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα τον τόπο μας και τα προβλήματά του και να γίνει αξιοκρατικότερη η κατανομή των κονδυλίων του Υπουργείου.

Πρέπει όλοι να έρθουμε αντιμέτωποι με τις ευθύνες μας απέναντι στην πατρίδα μας και το μέλλον της και ενωμένοι να προχωρήσουμε για ένα καλύτερο αύριο, για το μέλλον που οραματιστήκαμε, για το μέλλον που πίστεψε ο ελληνικός λαός ότι μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας.

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ 3 ΚΑΙ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 9-12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ