ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΛΑΚΑ

ypes press002
ypes press002

Μαργαρίτης Τζίμας, υπουργός Μακεδονίας-Θράκης



“Ή ΝΔ ή ακυβερνησία”


Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα


Υπέρ των ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων και κατά των συνεργασιών τάσσεται ο Μαργαρίτης Τζίμας σχολιάζοντας θέτοντας μάλιστα ήδη το διακύβευα των επόμενων εκλογών: ή ΝΔ ή ακυβερνησία. Στέλνει επίσης μήνυμα στον Πέτρο Τατούλη λέγοντας: “όποιος διαφωνεί φεύγει”. Δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο στην υπόθεση Siemens να έχουν εμπλοκή και στελέχη της ΝΔ: “και ο Χριστός στους 12 μαθητές του είχε έναν προδότη”, λεει χαρακτηριστικά. Χαρακτηρίζει επίσης αδιέξοδη την τακτική Γκρούεφσκι και δηλώνει απαισιόδοξος για την σύντομη εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας δεδομένων των προκλήσεων των Σκοπίων.


Αφέλεια, αδυναμία ή τακτική υποδηλώνουν οι κινήσεις Γκρούεφσκι;

Τα Σκόπια θέλουν αν δημιουργούν θόρυβο. Επιστολές μπορούν να στέλνουν όπου θέλουν. Όμως είναι μια αδιέξοδη τακτική. Ήδη η πόρτα έκλεισε για ΝΑΤΟ και με την τακτική που εξακολουθούν να έχουν θα κλείσει η πόρτα και για την Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το έχει ξεκαθαρίσει: η μοναδική διαφορά μας είναι το όνομα.

Μετά τις τελευταίες αξιώσεις που εγείρουν τα Σκόπια για δήθεν μειονότητα και ταυτότητα είστε αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε λύση;

Το ζήτημα της δήθεν ύπαρξης μακεδονικής μειονότητας στην περιοχή είναι ανύπαρκτο. Το συγκεκριμένο κόμμα που πολιτεύεται και επιχειρεί να εκφράσει αυτή τη δήθεν μειονότητα στις εκλογές του 2004 πήρε 0.1% και το 2007 ούτε τόλμησε να βάλει υποψηφιότητα. Βασικό κριτήριο για την ύπαρξη μιας μειονότητας είναι να υπάρχει μια κρίσιμη συμπαγής μάζα που να δηλώνει με ενεργό τρόπο πως διαφοροποιείται από την ισχύουσα εθνική ταυτότητα.

Το αν είμαστε κοντά στη λύση εξαρτάται από τα Σκόπια. Η Ελλάδα έχει αποδείξει πως θέλει το διάλογο και μια κοινά αποδεκτή λύση, ένα όνομα για όλες τις χρήσεις. Δεδομένης της αδιαλλαξίας Γκρούεφκσι δεν μπορώ να δηλώσω αισιόδοξος.

Από την ίδια πόρτα που θα μπει στη ΝΔ ο κ.Κουκοδήμος θα βγει ο κ.Τατούλης;

Όλοι πολιτευόμαστε με κομματικούς σχηματισμούς και έτσι εκλεγόμαστε. Όποιος θέλει να αναπτύξει αυτόνομο πολιτικό λόγο  ή στρατηγική πέρα από τις γραμμές του κόμματος που τον στήριξε οφείλει να αποχωρεί. Όποιος διαφωνεί φεύγει. Εγώ, παραδείγματος χάρη, εκλέχθηκα με τη ΝΔ. Δεν έχω δικαίωμα να αναπτύξω διαφορετικό λόγο ή να διαφοροποιηθώ από κεντρικές γραμμές της ΝΔ. Είναι προδοσία στους ψηφοφόρους, το κόμμα και τον πρωθυπουργό.  

Βάσει των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων φθάνουμε στο τέλος του δικομματισμού;

Εδώ και 4.5 χρόνια η ΝΔ είναι πρώτη με διευρυνόμενη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ. Είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη της χώρας. Δεν υπάρχει κρίση πολιτικού συστήματος. Όλα όσα βλέπουμε στα ΜΜΕ αναφέρονται σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ είτε κατά δήλωσή τους είτε ως αποτέλεσμα δικαστικής έρευνας. Είναι έργα και ημέρες του ΠΑΣΟΚ και αφορούν το ΠΑΣΟΚ. Η μείωση των ποσοστών στις δημοσκοπήσεις δεν είναι το τέλος του δικομματισμού. Δεν έχουμε μπροστά μας ορίζοντα εκλογών, ούτε συσπείρωση κομμάτων. Το τέλος του δικομματισμού δεν ήρθε. Οι πολίτες θέλουν ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση διότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας ενδεχομένως εμπεριέχουν πολιτική συναλλαγή. Δεν μπορεί να σε κυβερνάει ένα σύνολο κομμάτων και ο κόσμος να μην ξέρει ποιο πρόγραμμα υλοποιείται.

Πως βλέπετε τα σενάρια συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ η οποία θα οδηγούσε σε αυτοδυναμία τους;

Κατ´ αρχάς πρέπει τα ίδια τα κόμματα να αποφασίσουν να συνεργαστούν. Μετά, η συνεργασία πρέπει να γίνει βάσει ενός προγράμματος. Και ο ΣΥΝ τουλάχιστον ακόμα δεν έχει παρουσιάσει πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα είναι δικό τους πρόβλημα. Εμείς πάντως έχουμε δώσει στο παρελθόν κερδοφόρα μάχη ως κεντροδεξιά απέναντι στην ευρύτερη κεντροαριστερά.

Αν όπως φαίνεται με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε αυτοδυναμία μετα τις εκλογές ποιο μοντέλο προκρίνεται; Συνεργασία ΝΔ με ΛΑΟΣ ή το παράδειγμα της Γερμανίας και συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων;

Είμαστε υπέρ της ισχυρής μονοκομματικής κυβέρνηση της ΝΔ. και αγωνιζόμαστε να πείσουμε τον λαό ότι έχει ανάγκη ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση.

Δίλημμα δηλαδή. Σαν να λετε στους πολίτες ή ΝΔ ή πολιτικό χάος…

Στην πολιτική καλό είναι να υπάρχουν καλά διλήμματα και όχι εκβιασμοί. Επομένως ή ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση ΝΔ ή ακυβερνησία.

Εδώ ταιριάζει το “στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα”…

Έχουμε 200 χώρες και κυβερνήσεις συνεργασίας δεν υπάρχουν σε περισσότερες από δέκα. Το μοντέλο που χρειάζεται είναι ισχυρές μονοκομματικές. Είναι το πλέον διαφανές και ο πολίτης γνωρίζει ποιος και με ποιο πρόγραμμα κυβερνά.

Βλέπετε ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού σχηματισμού με στελέχη και από τα δύο μεγάλα κόμματα;

Στο παρελθόν έγιναν τέτοια πειράματα και δεν άντεξαν ούτε να κατέβουν στις εκλογές. 

Θα βοηθούσε αλλαγή στον τρόπο εκλογής των βουλευτών;

Η έκθεση στο λαό είναι ό,τι καλύτερο στη Δημοκρατία. Ο λαός πρέπει να εκλέγει τους αντιπροσώπους του. 

Βάζετε το χέρι στη φωτιά ότι δεν εμπλέκονται στελέχη της ΝΔ στην υπόθεση Siemens;

Και ο Χριστός στους 12 μαθητές του είχε προδότη. Όμως μένω στα πραγματικά στοιχεία. Έως τώρα με στοιχεία έχει προκύψει εμπλοκή για δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Τότε γιατί δεν κάνετε εξεταστική “εδώ και τώρα” όπως ζητεί το ΠΑΣΟΚ;

Εξεταστική θα γίνει μετά την έρευνα της δικαιοσύνης αν χρειαστεί. Τώρα θα παρεμποδίζονταν η έρευνα της δικαιοσύνης. Για το σκάνδαλο στα εξοπλιστικά η δικαιοσύνη ακούμπησε πολιτικούς, σταμάτησε, έστειλε το φάκελο στην Βουλή, έγινε εξεταστική, ολοκλήρωσε το έργο της και μετά συνέχισε και πάλι η δικαιοσύνη. Και φυσικά η εξεταστική κατέληξε σε διαφορετική πορίσματα.


Ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη, αναβάθμιση στο ΥΜΑ-Θ


Τα έργα υποδομής προχωρούν με καθυστερήσεις. Δείχνουν να ακολουθούν ρυθμούς ΠΑΣΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς δικαίως είναι καχύποπτοι και προβληματίζονται. Και η αντιπολίτευση σας κατηγορεί.

Κατ’ αρχάς το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δικαίωμα να κρίνει την παραγωγή έργου στη Θεσσαλονίκη. Τους προκαλώ να μας δείξουν ένα μεγάλο έργο που έκαναν. Το μετρό σκάβεται. Το αεροδρόμιο, η Εγνατία, το λιμάνι, η Ζώνη Καινοτομίας έχουν τη σφραγίδα αυτής της κυβέρνησης και δημιουργούν τον νέο αναπτυξιακό αέρα για την περιοχή. Ειδικά για τη Ζώνη Καινοτομίας σας ανακοινώνω πως είμαστε στη φάση παραχώρησης των πρώτων 650 στρεμμάτων εντός του Σέδες. 

Αισθάνεστε πιο αναβαθμισμένος από όταν αναλάβατε;

Θα  σας πω μόνο δυο στοιχεία που σηματοδοτούν την πραγματική αναβάθμιση. Για πρώτη φορά  γίναμε τελικοί δικαιούχοι για το ΕΣΠΑ. Έως σήμερα δεν μπορούσαμε να δημοπρατήσουμε έργο ούτε ενός ευρώ. Επίσης ολοκληρώθηκε πλήρως η σύσταση Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών στο ΥΜΑΘ που σημαίνει ότι μπορούε να είμαστε δικαιούχοι, να υποβάλουμε μελέτες και να δημοπρατήσουμε ή εγκρίνουμε έργα. Ήδη επίσης ζήτησα από το ΥΠΕΧΩΔΕ την παραχώρηση μέρους των αρμοδιοτήτων του για έργα περιβάλλοντος. 

 

 

 


Προηγούμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΜΑΘ κ. Μ.ΤΖΙΜΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Επόμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ