ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

ypes press002
ypes press002

         Ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην προσπάθεια θωράκισης του Θερμαϊκού Κόλπου, έναντι ορατών και αθέατων ρύπων, επιχειρεί η αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου του ΥΜΑ-Θ, υλοποιώντας σχετικές εντολές του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτη Τζίμα.

         Συγκεκριμένα, η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΜΑ-Θ, υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης από το κοινοτικό πρόγραμμα South Eastern Europe, του έργου «Ανάπτυξη Τεχνολογίας Παρακολούθησης και Ελέγχου της Ρύπανσης Θαλασσίου Περιβάλλοντος κοντά σε Αστικές Περιοχές».

         Το ΥΜΑ-Θ είναι επικεφαλής εταίρος στην κοινοπραξία που συστάθηκε για την υλοποίηση του έργου, με τη συμμετοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Διεύθυνσης Λιμένων του Υπουργείου Συγκοινωνιών της Βουλγαρίας και του Λιμένος του Burgas, της Διεύθυνσης Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Ρουμανίας, της Διεύθυνσης Λιμένος Rijeka της Κροατίας και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας της Κροατίας, του Λιμένος Monfalcone της Ιταλίας και του Τμήματος Σχεδιασμού, Ενέργειας και Υποδομών Μεταφορών της Βενετίας.

         Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία συστήματος πλωτών πλατφόρμων, με κάμερες και ειδικό εξοπλισμό. Μέσω αυτού, θα συλλέγονται εικόνες της επιφάνειας και δεδομένα από αναλύσεις του νερού, τα οποία θα αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο και ασύρματα, σε ένα κέντρο ελέγχου, προκειμένου να υπάρχει άμεση επέμβαση και λήψη μέτρων, είτε διαπιστώνεται επιφανειακή ρύπανση με στερεά απορρίμματα, είτε διαπιστώνεται αλλοίωση της σύστασης των υδάτων, λόγω ρυπαντικών- μολυσματικών παραγόντων.

        Σε σχετική δήλωσή του, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, τονίζει:

         «Πρόκειται για μια ακόμα έμπρακτη απάντηση, στο ερώτημα “τι κάνουμε για τον Θερμαϊκό”, η οποία αποδεικνύει πως η πολιτική μας για την αποκατάσταση και προστασία του περιβάλλοντος στον Θερμαϊκό Κόλπο, δεν είναι αποσπασματική, αλλά είναι προσεκτικά σχεδιασμένη και εξελισσόμενη. Σε συνεργασία με το ΑΠΘ που θα σηκώσει και το κύριο βάρος της τεχνολογικής ανάπτυξης του εν λόγω συστήματος, θα αποκτήσουμε ουσιαστικά τη δυνατότητα, να παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο το Θερμαϊκό, εντοπίζοντας τάχιστα κάθε κρούσμα ρύπανσης και επεμβαίνοντας άμεσα και αποτελεσματικά, αφού το σύστημα αυτό θα συνυπολογίζει την κατεύθυνση των ανέμων, ώστε να έχουμε ανά πάσα στιγμή εικόνα της πορείας των επιφανειακών ή άλλων ρύπων, για όσο χρόνο θα μεσολαβήσει από τον εντοπισμό τους, μέχρι την κινητοποίηση και επέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είτε με το ειδικά διαμορφωμένο σκάφος «Τάσος» που μισθώνει το ΥΜΑ-Θ, είτε με άλλα μέσα.»

Προηγούμενο άρθροΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΠΥΘΜΕΝΑ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ