Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, παρουσία της θρησκευτικής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Θεσσαλονίκης και της Β.Ελλάδας αφού συνόψισε τα μεγάλα επιτεύγματα της έρευνας και της επιστήμης και των επιστημόνων, που έχουν διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τον κόσμο και τον τρόπο που ζούμε, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:
«Με κέντρο πρώτα τον άνθρωπο και την αγάπη ξέχειλη γι’ αυτόν θα πρέπει να κλείνεται ο επιστήμονας στο εργαστήριό του. Αυτό και μόνο θα πρέπει να ποδηγετεί κάθε του σκέψη, κάθε του προσπάθεια. Το πώς δηλαδή θα ευεργετήσει περισσότερο τον συνάνθρωπό του και λιγότερο θα τον βλάψει χωρίς την θέλησή του.
Κι ακόμη δεν πρέπει ούτε στιγμή να μας διαφεύγει αυτό που διαπιστώνει κάθε καλόπιστος ερευνητής του σύμπαντος, του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου: «Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου, Κύριε, πάντα εν σοφία εποίησας!». Και αυτή τη σοφία των νόμων της φύσης δεν έχουμε το δικαίωμα να την περιφρονούμε.
Είναι γνωστά τα ολέθρια αποτελέσματα που εισπράττουμε σε κάθε αλόγιστη επέμβασή μας στους νόμους της φύσης. Πανάκριβο το τίμημα. Και ο σισύφειος αγώνας καθόλου δεν ταιριάζει στον έλλογο προικισμό μας.
Στην Ελλάδα, που υπήρξε Φάρος της Γνώσης, της Εξέλιξης και της Προόδου για ολόκληρο τον Κόσμο, όταν ο Κόσμος αυτός δεν είχε καν ανακαλυφθεί στο σύνολό του, δεν αρκεί η θέση αυτή του Σίσυφου. Αλλά ούτε, του απλού παρατηρητή και ακολούθου των Εξελίξεων.
Εμείς, πήραμε την απόφασή μας: Να εδραιώσουμε την θέση της Ελλάδας, ξανά, μεταξύ των κρατών εκείνων που παράγουν την Εξέλιξη, που εξάγουν την ίδια την πρόοδο και όχι μόνο φωτισμένα μυαλά που την παράγουν αλλού. Να εδραιώσουμε τη θέση της Ελλάδας, μεταξύ των κρατών εκείνων που συμμετέχοντας στη παραγωγή της εξέλιξης, μπορούν να ελέγχουν και να τιθασεύουν τις όποιες ενδεχόμενες αρνητικές πτυχές της, αλλά και να απολαμβάνουν σε πρώτο χρόνο τα αποτελέσματα της αξιοποίησης του παραγόμενου προϊόντος σε όλες τις μορφές της αξιοποίησης αυτής και όχι μόνο ως εν αναμονή πιθανοί καταναλωτές.»
Εν συνεχεία ο κ. Υπουργός, αφού τόνισε τη σημασία της τεχνολογικής εξέλιξης στην πρόοδο της σύγχρονης κοινωνίας, αναφέρθηκε στους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας, στα αγαθά της οποίας (γρήγορο internet κλπ) έχει πλέον πρόσβαση το 10% του πληθυσμού αντί του 0,1% που ήταν καταγεγραμμένο το 2004. Πρόσθεσε ότι ο χώρος των πανεπιστημίων όπου παράγονται σήμερα σε μεγάλο βαθμό η τεχνολογία και οι γνώσεις που καθορίζουν την πρόοδο και την ευημερία μιας χώρας και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ΑΕΙ και Α-ΤΕΙ της Μακεδονίας και της Θράκης, συμπλήρωσε:
«Εγώ είμαι ευγνώμων προς ό, τι παρέλαβα πριν από χρόνια κατά την εδώ φοίτησή μου, θεώρησα επιβεβλημένο μου χρέος, έχοντας κατά νου τον βαθυστόχαστο λόγο του μεγάλου ιστορικού και φιλοσόφου Ξενοφώντα: «Έπαινος κάλλιστου και πολυτιμότατου κτήμα», να σας απονείμω απόψε δημόσια τον έπαινο των πολιτών της Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού. Γιατί πραγματικά, εσείς οι καθηγητές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της περιοχής μας, αποτελείτε το πρόφραγμα σε κάθε επίβουλο της επιστήμης, αλλά και της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας.
Και το έπραξα αυτό με όλη την ταπεινότητα και το βαθύτατο σεβασμό προς την ανεκτίμητη προσφορά σας, γιατί πιστεύω ότι ο έπαινος, είναι το ευγενές ποτό της ψυχής. Πόσο μάλλον για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Μακεδονίας και Θράκης που δραστηριοποιείστε στη χώρα που γέννησε τον Αριστοτέλη, το Δημόκριτο, το Κύριλλο και το Μεθόδιο, στην περιοχή που έχει την Κιβωτό της Ορθοδοξίας μας, το Άγιον Όρος, το Διον, τη Βεργίνα, την Πέλλα, τη Λυδία, όπου βαπτίστηκε η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή.»
Και ο κ. Τζίμας κατέληξε:
«Σας αξίζει ο έπαινος γιατί τα Πανεπιστήμια είναι χώροι όπου παράγονται ιδέες παρόλα τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά καιρούς. Σας αξίζει ο έπαινος γιατί με αγώνα πολύ προσπαθείτε να αποβάλετε τη σκοπιμότητα και τη βία έξω από το οχυρό της Δημοκρατίας και της ελεύθερης σκέψης. Σας αξίζει ο έπαινος ως μεγάλους δημιουργούς της νέας πολιτιστικής συνείδησης και θεωρείστε για εκατομμύρια Έλληνες και ξένους εδώ στον ιερό χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης ότι αποτελείτε ένα μεγάλο οχυρό της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας της χώρας μας…
Κυρίες και Κύριοι, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και κάνω μια ευχή: Ποτέ να μη χρειαστεί χτυπήσετε την πόρτα του Υπουργείου, αλλά όποτε χρειαστείτε τη βοήθεια αυτού του Υπουργείου να ξέρετε πως θα είναι δίπλα σας, πέρα από πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες.»
Τις τιμητικές πλακέτες παρέλαβαν, για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο Αντιπρύτανης κ. Στάθης Πανάς, για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ο Πρύτανης κ. Ηλίας Κουσκουβέλης, για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο Αντιπρύτανης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής κ. Χρήστος Μασαλάς, για το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος κ. Στυλιανός Ιωαννίδης, για το ΑΤΕΙ Καβάλας ο Πρόεδρος κ. Αναστάσιος Μπόγλου, για το ΑΤΕΙ Σερρών ο Αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Πασχαλούδης, για το ΑΤΕΙ Δ.Μακεδονίας ο Πρόεδρος κ. Στέργιος Γκανάτσιος και για τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, ο Διευθυντής Σπουδών Συνταγματάρχης κ. Δημήτριος Χριστιανίδης.
Συγκινητικό ήταν το αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, στη διάρκεια του οποίου, η ηθοποιός κ. Μελίνα Μποτέλλη, ερμηνεύοντας με τη συνοδεία του τενόρου και πιανίστα κ. Γιάννη Φίνα, τραγούδια που έγραψε ο αξέχαστος δημιουργός για τον ελληνικό κινηματογράφο και όχι μόνο, μετέτρεψε το Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης σε έναν μαγευτικό χώρο πολιτισμού και τέχνης, χαρακτήρα, που όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, θα αποκτήσει το Παλατάκι της Θεσσαλονίκης μετά την ανακαίνισή του που θα ξεκινήσει το ερχόμενο Φθινόπωρο.-