Ακριβείς και αυστηρές οδηγίες με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό δράσης και τη συνεργασία όλων των οργάνων ενόψει αντιπυρικής περιόδου, αλλά και διαβεβαιώσεις για συνδρομή στην ταχύτερη δυνατή αντιμετώπιση ενδεχόμενων ελλείψεων και προβλημάτων όπου εντοπίζονται, δόθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των Διοικητικών Περιφερειών, των Νομαρχιών και των Σωμάτων Ασφαλείας, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ΥΜΑ-Θ.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Κορτσάρης και σ` αυτή συμμετείχαν ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, ο αρμόδιος για θέματα δασικής πολιτικής Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, Περιφερειάρχες, Νομάρχες, υπηρεσιακοί παραγόντες, ηγετικά στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Αγροφυλακής, του Στρατού, της Πολεμικής Αεροπορίας, στελέχη εθελοντικών οργανώσεων, κ.α.
Ανοίγοντας τη σύσκεψη ο αρμόδιος για τη Βόρεια Ελλάδα Αναπληρωτής Γεν.Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Κορτσάρης, υπογράμμισε ότι η εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στο πρόσωπό τον τιμά, όπως τιμά και τη Μακεδονία και τη Θράκη η σύσταση θέσης Αναπληρωτή Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας στη Βόρεια Ελλάδα, που ενισχύει την ουσιαστική αποκέντρωση στο έργο της πολιτικής προστασίας. Δεν παρέλειψε δε, να ευχαριστήσει τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτη Τζίμα για τη βοήθειά του κατά την έναρξη άσκησης των καθηκόντων του, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το ΥΜΑΘ ενισχύοντας το έργο στης Πολιτικής Προστασίας, όπως η πρόσφατη ενίσχυση της Νομαρχίας Χαλκιδικής για την αγορά μικρών πυροσβεστικών οχημάτων.
Ο κ. Κορτσάρης αφού αναφέρθηκε στις κλιματολογικές αλλαγές, στις σχετικές επιστημονικές επισημάνσεις και στην ολοένα αυξανόμενη ένταση των καιρικών φαινομένων, αλλά και στην ετοιμότητα που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός στην αντιμετώπιση του πρόσφατου περιστατικού με τον εγκλωβισμό και άμεσο απεγκλωβισμό μαθητών, όταν υπερχείλισε ο χείμαρρος στο Μελισσουργό, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη, που κοστίζει πολύ λιγότερο από την καταστολή και μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
· «Η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με πέρσι όσον φορά την πρόληψη και τη δυνατότητα άμεσης αντίδρασης σε κάθε κίνδυνο, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό αφορά λογικές προβλέψεις.»
· «Για πρώτη φορά φέτος είναι τόσο αυξημένα τα κονδύλια προς δήμους και δασικές υπηρεσίες για τη δασοπροστασία, από 40% έως 56%, γεγονός ενδεικτικό της πρόθεσης της κυβέρνησης να λειτουργήσει προληπτικά σε όλα τα επίπεδα.»
· «Ήδη λαμβάνεται μέριμνα ώστε ενόψει αντιπυρικής περιόδου, είτε να εκταμιεύονται νωρίτερα τα σχετικά κονδύλια, είτε να γνωρίζουν νωρίς οι δήμοι και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες τους ακριβείς πόρους που θα λάβουν, ώστε να ξεκινούν νωρίτερα οι προληπτικές παρεμβάσεις.»
· «Είναι σημαντικό να αναθεωρηθούν τα κριτήρια χρηματοδότησης των δήμων για πυροπροστασία, ώστε να μην παρατηρείται το παράδοξο, δήμοι χωρίς δάσος να λαμβάνουν πολλαπλάσια κονδύλια σε σχέση με δήμους που έχουν δασική έκταση στα όρια ευθύνης τους.»
· «Πρέπει να λήξει οριστικά το θέμα των παράνομων χωματερών.»
· «Απαιτείται ισορροπημένη παρέμβαση για την απομάκρυνση της νεκρής βλάστησης από ζώνες υψηλού κινδύνου, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς, αλλά και να μην ακυρώνονται οι ευεργετικές ιδιότητες της νεκρής βλάστησης για το δασικό σύστημα.»
· «Πρέπει να υπάρχει λεπτομερής καταγραφή και ετοιμότητα σε οργάνωση για την εφαρμογή σχεδίων εκκένωσης περιοχών σε περίπτωση κινδύνου.»
· «Ζητήθηκε εγγράφως και ήδη υπάρχει ανταπόκριση, ώστε να γίνεται ανεφοδιασμός των πυροσβεστικών αεροσκαφών με καύσιμα στα τοπικά αεροδρόμια των περιοχών όπου επιχειρούν, για να μη χάνεται χρόνος.»
· «Υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες με Βουλγαρία και Αλβανία για είσοδο και συνδρομή στην αντιμετώπιση πυρκαγιών στο έδαφος των γειτονικών κρατών, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Καταβάλλεται προσπάθεια παρόμοιας συνεργασίας με τη FYROM.»
· «Πρέπει να προχωρά εγκαίρως και αυτό γίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό, η συντήρηση των δασικών δρόμων για χρήση από πυροσβεστικές δυνάμεις.»
· «Πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία δασικών υπαλλήλων και πυροσβεστών, να ενεργοποιηθεί η Αγροφυλακή σε θέματα πυροπροστασίας και η Τροχαία να διασφαλίζει την διατήρηση ανοιχτών δρόμων για τα πυροσβεστικά οχήματα σε καταστάσεις ανάγκης.»
· «Πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προληπτικής απαγόρευσης πρόσβασης όπου χρειάζεται.»
· «Ήρθε η ώρα θέσπισης ενός συστήματος εκπαίδευσης και πιστοποίησης των εθελοντών, αλλά και εφαρμογής της ασφαλιστικής κάλυψής τους.»
· «Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση, ενεργοποίηση και υπεύθυνη στάση του κάθε πολίτη ξεχωριστά.»
Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:
«Η συνάντηση αυτή έγινε για να εντοπίσουμε κυρίως αδυναμίες του συστήματος κατά την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών. Ωστόσο, θα ήθελα να επιβεβαιώσω αυτό που είπε ο κ. Κορτσάρης, ότι η κατάσταση τώρα, στην αρχή της θερινής περιόδου, είναι καλύτερη από πέρσι. Το σύστημα συντονισμού εξελίσσεται καλύτερα, πολύ καλύτερα από πέρσι, και αυτό που θέλω να ευχηθώ είναι να μην έχουμε ακραία φαινόμενα και μάλιστα σε περιόδους και συνθήκες που αποτρέπουν τη συμμετοχή επίγειων δυνάμεων και εναέριων μέσων, ιδιαίτερα για τη κατάσβεση πυρκαγιών. Αυτή η συνάντηση έγινε για ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη, που διαθέτει τα καλύτερα βουνά και τα καλύτερα δάση. Ότι λέμε εδώ ισχύει για όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Στόχος μας είναι η άμεση επίλυση των τελευταίων προβλημάτων και ελλείψεων όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες μας υποδείξουν ότι υπάρχουν.»
Ο αρμόδιος για θέματα δασικής πολιτικής Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, μεταξύ άλλων επισήμανε τα εξής:
· «Στη Μακεδονία και στη Θράκη εντοπίζεται το μεγαλείο το δασικού πλούτου της χώρας μας και ιδιαίτερα στα 80 χιλιόμετρα κατά μήκος της Αν.Μακεδονίας και της Θράκης, συναντάται το σύνολο της βιοποικιλότητας της Ευρώπης.»
· «Γίνεται πλέον συντονισμένη δουλειά, στο τρίπτυχο πρόληψη – προφύλαξη – φύλαξη σε άψογη συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Υπουργό κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Χηνοφώτη, για τον οποίο πιστεύω, ότι έχει αναλάβει κατά τέτοιο αθόρυβο και πρακτικό τρόπο το συντονισμό αρμοδιότητας του επισπεύδοντος υπουργείου, που έχει ως αποτέλεσμα την αισθητή βελτίωση στον τομέα αυτό τους τελευταίους μήνες.»
· «Από τις 16 Ιουνίου, θα ξεκινήσει αυστηρός έλεγχος για το πώς δαπανήθηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού που κατανεμήθηκαν για την πυροπροστασία και υπερβαίνουν τα 40.000.000 ευρώ.»
· «Πρέπει να επανασυνδεθούν οι περιφερειακές δασικές υπηρεσίες με την κεντρική Διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μπορεί να ασκηθεί δασική πολιτική. Αυτό το λέω υπεύθυνα, εκφράζοντας κάτι το οποίο είναι διακομματική διαπίστωση και διεπιστημονικό αίτημα. Οι περιφερειάρχες, “φορτώθηκαν”, αν μου επιτρέπεται ο όρος, την αρμοδιότητα αυτή το 1997, χωρίς να μπορούν ουσιαστικά να την ασκήσουν, με αποτέλεσμα τη σοβαρή υποστελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών.»
· «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο χώρος του δάσους, είναι ένας χώρος παραγωγικός.»
· «Για την πρόληψη στον τομέα της Δασοπροστασίας, πρέπει όλοι να γίνουμε αρωγοί στο συντονισμό που έχει αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών και ιδιαίτερα ο πρωτεργάτης αυτού του συντονισμού κ. Χηνοφώτης. Ας μην ξεχνάμε ότι η αναλογία κόστους πρόληψης – καταστολής είναι 1/300 ή 1/600 κατά περίπτωση!»
· «Πρέπει να διαλυθεί ο μύθος, ότι πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις στο δασικό χώρο από το Φεβρουάριο και το Μάρτιο. προληπτικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται από τις 10-15 Απριλίου και μετά, όπως ορίζουν οι επιστήμονες μετά τις εαρινές καταιγίδες. Φέτος, από τις 15 Απριλίου υπεγράφη η απόφαση για τη διάθεση των σχετικών πόρων. Άρα ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε.»
· «Πρέπει να διαλυθεί ο μύθος του πλήρους καθαρισμού όλου του δάσους, καθώς η νεκρή βλάστηση είναι απαραίτητη για το δάσος. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται δίπλα σε δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές και όπου είναι μεγάλος ο κίνδυνος μετάδοσης φωτιάς.»
· «Πρέπει να ρυθμιστούν οι άδειες στις Δασικές Υπηρεσίες ώστε να υπάρχουν κανονικά περιπολίες και τα Σαββατοκύριακα, κατά τη διάρκεια του θέρους.»
· «Πρέπει με σεβασμό στην αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, να συμβουλεύονται οι πυροσβεστικές αρχές τα Δασαρχεία, για την προληπτική επιθεώρηση των δασών, αλλά και την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Απαιτείται η συνεργασία όλων και όπου αυτή δεν υπάρχει, θα ελεγχθούν οι λόγοι και αν οι λόγοι δεν είναι σοβαροί, θα επιβληθούν κυρώσεις.»
· «Πρέπει να δοθεί βάρος στη φύλαξη, από φανερούς και αφανείς εχθρούς του δάσους. Φύλαξη λοιπόν, επίσης με φανερό, αλλά και μυστικό τρόπο. Δεν θα υπάρχει έλεος για όποιον εμπρηστή εντοπιστεί να βάζει φωτιά και θα συλληφθεί από πολίτες που δεν φέρουν διακριτικά υπηρεσιών.»
· «Πρέπει να διαλυθεί ο μύθος της ανάγκης αναδασώσεων Μάιο και Ιούνιο, που μόνο επικοινωνιακές ανάγκες εξυπηρετούν. Οι αναδασώσεις πρέπει να γίνονται μετά το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.»
Αμέσως μετά τη συζήτηση που ακολούθησε και κατά την οποία ακούστηκαν οι απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και παραγόντων, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας δήλωσε:
«Ηταν μια συνάντηση συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στην αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων ενόψει καλοκαιριού. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το συνάδελφο υφυπουργό κ. Κώστα Κιλτίδη και τον Υφυπουργό κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη, καθώς και τον Αναπληρωτή Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Κορτσάρη και όλους τους συμμετέχοντες, διότι ήταν η μεγαλύτερη σύσκεψη που έγινε στο χώρο ευθύνης του ΥΜΑΘ προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ολοκληρωμένα και συστηματικά την ανάγκη προστασίας των δασών μας και διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας. Θέλω να τονίσω, πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων. Προσπαθούμε λοιπόν, να πετύχουμε απόλυτο συντονισμό των αρχών με τους πολίτες.»
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης δήλωσε:
«Αποδείχθηκε ότι η πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Κορτσάρη και η συνδρομή του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτη Τζίμα για τη διεξαγωγή της σύσκεψης, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει και η ωφέλεια νομίζω ότι θα είναι μεγίστη. Διαλύθηκαν μύθοι και λέχθηκαν αλήθειες. Δόθηκαν οδηγίες που πρέπει να υλοποιηθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στον ευρύτερο χώρο της Μακεδονίας και της όπου υπάρχει ο πλούτος μας ο δασικός με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, συο Ευρωπαϊκό χώρο και έτσι με στραμμένο το βλέμμα μας σ’ αυτή την περιοχή , του δασικού χώρου της Μακεδονίας και της Θράκης, νομίζω ότι μπορούμε να προσφέρουμε τη μεγίστη των υπηρεσιών και στην πατρίδα μας και στο περιβάλλον και στους Έλληνες πολίτες που κατοικούν σ’ αυτή την ευαίσθητη περιοχή της πατρίδας μας. Νομίζω ότι βγήκε εκείνο το συμπέρασμα που πρέπει να κρατήσουμε όλοι και ο καθένας από το δικό του χώρο να το υπηρετήσει.»
Τέλος ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Κορτσάρης, δήλωσε:
«Κοινή διαπίστωση όλων είναι πως ο προληπτικός σχεδιασμός, στον οποίο δόθηκε ιδιαίτερο βάρος , είναι καλύτερος από κάθε άλλη χρονιά, και λόγω της καλύτερης οργάνωσης σε όλα τα επίπεδα , και λόγω της διάθεσης αυξημένων κονδυλίων από την πολιτεία σε Δήμους και Δασαρχεία. Επίσης διαπιστώθηκε πως ο βαθμός ετοιμότητας της κρατικής μηχανής είναι πολύ ικανοποιητικός και πως οι επαναλαμβανόμενες συσκέψεις όλων των εμπλεκομένων φορέων προοιωνίζουν με βεβαιότητα ένα πολύ καλύτερο επίπεδο συντονισμού και δράσης στις πιθανές κρίσεις. Όπως διαμορφώνονται πλέον οι κλιματολογικές συνθήκες και με το εύρος του αντικειμένου της πολιτικής προστασίας θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα αυτόν, της Πολιτικής Προστασίας, κατεύθυνση προς την οποία κινείται η κυβέρνηση. Η πολιτική προστασία είναι θέμα της πολιτείας, αλλά και θέμα των πολιτών οι οποίοι πρέπει να είναι ενημερωμένοι, υπεύθυνοι και ενεργοί, για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.»