Συντροφιά με μαθητές δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης αφιερωμένης στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, τίμησαν ο Υπουργός κ. Μαργαρίτης Τζίμας, και το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και έλαβαν αναμνηστικά από τον κ. Υπουργό, δάσκαλοι και μαθητές από τα δημοτικά σχολεία Ν.Απολλωνίας, 3ο Πειραματικό Ευόσμου, 1ο Μενεμένης, 2ο Αγ.Αθανασίου, Χαλκηδόνας, 61ο Θεσσαλονίκης, 30ο Θεσσαλονίκης, 2ο Πειραματικό ΑΠΘ, 3ο Πειραματικό ΑΠΘ, το δημοτικό των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη και το δημοτικό σχολείο της Σχολής Τυφλών.
Μαζί με τους μαθητές, φύτεψαν συμβολικά από ένα δέντρο ο Υπουργός κ. Μαργαρίτης Τζίμας, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΜΑΘ κ. Λουκάς Ανανίκας, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Κορτσάρης και εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του ΥΜΑΘ ο κ. Δημήτρης Μαυρουδής.
Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους μαθητές, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, τόνισε:
«Βλέπω στα μπλουζάκια σας το μήνυμα, όλοι μαζί μπορούμε. Το περιβάλλον λοιπόν, η διατήρηση –όπως τη λένε η επιστήμονες- της οικολογικής ισορροπίας δεν είναι υπόθεση μόνο των πολιτικών αλλά όλων μας. Πόσο πιο άνετα νοιώθετε σε μια καθαρή σχολική τάξη, σε ένα καθαρό σπίτι, σε μια καθαρή αυλή, σε μια καθαρή πόλη. Όταν πηγαίνουμε ταξίδια, το πρώτο που μας κάνει εντύπωση είναι αν η πόλη αυτή, ή το χωριό, είναι καθαρό ή όχι. ´Αρα λοιπόν, όλοι θέλουμε να ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον. Και συνεπώς, όλοι έχουμε την υποχρέωση να το διατηρούμε καθαρό. Όταν φυσάει από το νότο ο αέρας, βλέπετε τι σκουπίδια βγάζει ο Θερμαϊκός; Ποιος τα έριξε αυτά; Ο Δήμαρχος ή ο Υπουργός; ´Ολοι μας. Όταν φυσάει Βαρδάρης στη Θεσσαλονίκη, κάτω από το αυτοκίνητα βγαίνουν ένα σωρό χαρτιά και σκουπίδια. Αυτά δεν τα έριξε ούτε ο δήμαρχος, ούτε ο νομάρχης, ούτε υπουργός, ούτε ο πρωθυπουργός. Τα ρίξαμε όλοι μας. Άρα λοιπόν, έχουμε υποχρέωση απέναντι σ αυτήν την πατρίδα που θέλει να μας δει ικανούς και καλούς πολίτες αύριο, να τη δοξάζουμε σε κάθε βήμα μας, να διατηρούμε αυτή τη χώρα, που δίδαξε πολιτισμό σ` ολόκληρο τον κόσμο, καθαρή. Γιατί το περιβάλλον επηρεάζει τα πάντα. Και την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Φέτος, το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, σ` αυτό το ιστορικό κτίριο που είστε, οργάνωσε αυτή την εκδήλωση για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Τέτοιες εκδηλώσεις γίνονται σ` ολόκληρο τον κόσμο σήμερα. Όμως δεν φτάνει να θυμόμαστε το περιβάλλον κάθε χρόνο τέτοια μέρα. Και οι 365 μέρες, πρέπει να είναι αφιερωμένες από όλους μας, στην προσπάθεια να διατηρούμε το περιβάλλον καθαρό. Σήμερα λοιπόν, θα φυτέψουμε εδώ, συμβολικά τέσσερα δέντρα. Για να δείξουμε, ότι εδώ στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, έχουμε τη βούληση να ασκήσουμε πολιτικές και να λάβουμε μέτρα, που θα στοχεύουν σε ένα καλό και καθαρό περιβάλλον. Σας εύχομαι καλό καλοκαίρι, να είστε πάντοτε χαρούμενοι και να αξιοποιείτε τις μέρες και τον χρόνο σας και για να παίζετε και για να μελετάτε.»
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Καρατάσος από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε τον κ. Τζίμα, για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, υπογράμμισε:
«Εμείς από την πλευρά μας κ. Υπουργέ, ως Περιφερειακή Διεύθυνση, έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα το περιβάλλον και προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όχι μόνο σήμερα, έχουμε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κάθε νομού περιβαλλοντικές ομάδες, έχουμε τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ειδικά το τελευταίο τετράμηνο, έχουμε αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες. Έχουμε εκδώσει ένα ειδικό περιοδικό όπου μπορεί κάθε εκπαιδευτικός, ερευνητής, μαθητής ή άλλος ενδιαφερόμενος να δει τι γίνεται στον τομέα του Περιβάλλοντος, ενώ πριν τρεις μήνες στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής κάναμε ένα από τα καλύτερα συνέδρια που έχουν γίνει ποτέ, με θέμα το Περιβάλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση, καλώ τους εκπαιδευτικούς και τους υπεύθυνους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, να συνεχίσουν την προσπάθεια, ώστε τα παιδιά μας να αποκτήσουν την απαραίτητη περιβαλλοντική συνείδηση. Εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, με θέμα τις κλιματικές αλλαγές. Και ελπίζουμε κύριε Υπουργέ, με τη δική σας ενίσχυση, να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που ετοιμάζουμε για την επόμενη σχολική χρονιά, ώστε στις πρωτεύουσες των νομών και τις μεγάλες πόλεις, να απευθυνθούμε με τη βοήθεια των παιδιών στις ευρύτερες κοινωνίες, χτυπώντας το καμπανάκι, για να καταλάβουν όλοι ότι το περιβάλλον έχει σχέση με το μέλλον μας και τη ζωή μας. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων σας, έχετε βάλει ως πρώτη προτεραιότητα την εκπαίδευση, την παιδεία. Μας στηρίζετε, αισθανόμαστε αυτή την αγάπη σας. Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα, καθώς είστε και εκπαιδευτικός, γιατί την ιδιότητα του υπουργού ίσως τη χάσετε μια μέρα, αλλά του εκπαιδευτικού θα την έχετε πάντα. Εμείς ελπίζουμε να παραμείνετε για πολλά χρόνια, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη άνεση να επικοινωνούμε και να πετυχαίνουμε ό, τι είναι καλύτερο για τα παιδιά μας.»
Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Κυρίζογλου ευχαριστώντας και ο ίδιος για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, πρόσθεσε:
«Οι ραγδαίες περιβαλλοντικές καταστροφές που συντελούνται καθημερινά, απειλούν την ύπαρξη του πλανήτη και τη ζωή μας. Η διάσωση του περιβάλλοντος επιβάλλει την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων, που δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στην εκπαίδευση για τη διαμόρφωση αξιών και στάσης ζωής από μικρή ηλικία για τη μέριμνα του περιβάλλοντος. Τα τελευταία 30 χρόνια, η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση έχει μια δυναμική παρουσία στην εκπαιδευτική μας πραγματικότητα. Η 10ετία 2005-2014 είναι επίσημα η δεκαετία της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Όλο και περισσότερα σχολεία της Διεύθυνσής μας, συμμετέχουν σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, διοργανώνουν εκδηλώσεις. Φέτος εκπονούνται 192 προγράμματα, με τη συμμετοχή 449 εκπαιδευτικών και 7.874 μαθητών. Παράλληλα λειτουργεί το Περιβαλλοντικό μας Δίκτυο για την Ανακύκλωση, όπου συμμετέχουν 111 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, καθώς και πολλοί φορείς του νομού μας. Με αφορμή τη σημερινή μέρα, ας αναλογιστούμε τη σημασία της διάσωσης του περιβάλλοντος και να δραστηριοποιηθούμε ακόμα περισσότερο σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, για τον πλανήτη μας, για τη ζωή μας.»
Η εκδήλωση, περιελάμβανε επίσης εργαστήρια και δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με παιδαγωγικά παιχνίδια για τους μαθητές και με ειδικά θέματα την ανακύκλωση και την προστασία των πουλιών, εργαστήριο για την ποιότητα του νερού και εργαστήριο ζωγραφικής.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Προστασίας του ΥΜΑ-Θ, ενώ συνεργάστηκαν η Διεύθυνση Προστασίας και Ανάδειξης Θερμαϊκού κόλπου του ΥΜΑΘ, το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης του Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πουλιών, καθώς και το Γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Ελέγχου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.