ΕΝΑΡΞΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΘΜΕΝΑ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

ypes press002
ypes press002
O Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, θα επιθεωρήσει την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008 και ώρα 18¨00 το απόγευμα, το ειδικά εξοπλισμένο σκάφος της Λέσχης Καταδρομέων Νομού Θεσσαλονίκης, με το οποίο θα πραγματοποιηθεί η χαρτογράφηση  του πυθμένα του Θερμαϊκού Κόλπου από το Λιμάνι μέχρι το Μικρό Έμβολο.
        Ο κ. Υπουργός θα επιβιβαστεί στο σκάφος από την παραλία μπροστά από τον Λευκό Πύργο και θα παρακολουθήσει την έναρξη της χαρτογράφησης του πυθμένα, από το εξειδικευμένο για το σκοπό αυτό προσωπικό.
       Με απόφαση του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης η δράση   περιλαμβάνει, μελέτη και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης στον βυθό του Θερμαϊκού από τη Λέσχη Καταδρομέων Νομού Θεσσαλονίκης,  με την στήριξη της Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης Θερμαϊκού Κόλπου του ΥΜΑ-Θ.
        Η τρισδιάστατη χαρτογράφηση του πυθμένα του Θερμαϊκού Κόλπου πραγματοποιείται μέσω  της αποτύπωσης των σχετικών ισοβαθών καμπύλων και    εντοπίζει στερεά απορρίμματα. Για τη χαρτογράφηση και τον εντοπισμό των ογκωδών απορριμμάτων χρησιμοποιείται ειδικό σύστημα ηχοβολισμού με δυνατότητες side scan sonar, που διαθέτει η  Λέσχη Καταδρομέων Ν. Θεσσαλονίκης. 
       Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια. Αρχικά θα προσδιοριστεί το τρισδιάστατο του πυθμένα με υψηλή ευκρίνεια και με χρήση γεωγραφικών δεδομένων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο  καθίσταται δυνατή η «κατασκευή» ενός τρισδιάστατου χάρτη του πυθμένα ,ενώ παράλληλα διερευνώνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βυθού. Με την επεξεργασία των δεδομένων  εντοπίζονται όλα τα στερεά απορρίμματα, που βρίσκονται στον πυθμένα σάρωσης καθώς και ο ακριβής προσδιορισμός του όγκου, του υλικού και της θέσης τους. Στο αμέσως επόμενο στάδιο και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις θα  οργανωθεί η ανέλκυση και η αποκομιδή των  αντικειμένων  βάρους έως ενός (1) τόνου.

Προηγούμενο άρθροΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΑΞΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 95η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ