ΑΡΘΡΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΣΤΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΩΡΑ

ypes press002
ypes press002

Το νέο αναπτυξιακό όραμα της Μακεδονίας και της Θράκης έχει μπει ήδη σε τροχιά υλοποίησης με πολιτικές που έχουν σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη, στην δημιουργία θέσεων εργασίας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στην καταπολέμηση της φτώχειας, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά και με ένα πλέγμα έργων υποδομής, που μεταβάλλουν ριζικά την εικόνα της Βόρειας Ελλάδας.

Η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, με το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία της, θα εντάξει τη Βόρεια Ελλάδα και συνολικά τη χώρα, στην  πρώτη γραμμή της Έρευνας και της Νέας Τεχνολογίας. Θα είναι ένας χώρος που θα δέχεται εργοστάσια, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια υψηλής τεχνολογίας, τα οποία θα καλούνται να κάνουν πράξη σε πρακτικό επίπεδο αποτελέσματα ερευνών μεγάλων ερευνητικών κέντρων και μεγάλων πανεπιστημίων του κόσμου. Αυτή η Ζώνη Καινοτομίας φιλοδοξούμε να ξεκινήσει να λειτουργεί σε πέντε χρόνια, με προοπτική στη συνέχεια να συνδεθεί με θύλακες καινοτομίας σε ολόκληρη τη Μακεδονία και Θράκη, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε ένα σημαντικότατο πόλο έλξεως επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας, σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Ήδη το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης συνέταξε τα ιδιαίτερα κίνητρα που θα ισχύσουν στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, κίνητρα τα οποία θα είναι περισσότερο αυξημένα σε σχέση με αυτά που ορίζει σήμερα ο ισχύων επενδυτικός νόμος για τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα. Αυτά τα κίνητρα έχουν σταλεί από το Υπουργείο μας στα συναρμόδια Υπουργεία που είναι τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών για να υποστούν τη διαβούλευση με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φιλοδοξούμε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008 να έλθουν για ψήφιση εδώ, στην ελληνική Βουλή. Στο μεταξύ έχει ήδη ανατεθεί το έργο του «Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ανάπτυξης της ΖΚΑΙΘ» σε ανάδοχο εταιρεία συμβούλων που αναδείχθηκε από ανοιχτό διαγωνισμό, προκηρύσσεται το έργο του χωροταξικού σχεδιασμού, ενώ βρισκόμαστε σε επαφές με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση μέρους του στρατοπέδου του Σέδες, προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί οι πρώτες βιοτεχνίες και βιομηχανίες και τα πρώτα ερευνητικά κέντρα της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης.

Οι τριμερής συμφωνίες για δύο αγωγούς μετατρέπουν τη Βόρεια Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. Ο αγωγός φυσικού που ξεκίνησε από την Τουρκία και θα φτάσει ως την Ιταλία μέσω της Μακεδονίας και της Θράκης, αποτελεί ήδη απτή και τμηματικά λειτουργική πραγματικότητα, ενώ η κατασκευή συνεχίζεται. Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, θα ολοκληρώσει την μεταβολή του οικονομικού προσανατολισμού μιας μεγάλης περιοχής, ανοίγοντας δρόμους πολλαπλής αξιοποίησης του κομβικού αυτού ρόλου.

Πριν από λίγα χρόνια, για να πάω από την Αλεξανδρούπολη στη Θεσσαλονίκη χρειαζόμουν τεσσεράμισι ώρες. Πριν από λίγα χρόνια για να πάω από την εκλογική μου περιφέρεια τη Δράμα στη Θεσσαλονίκη, χρειαζόμουν τρεις ώρες. Ολόκληρο ταξίδι. Και τώρα, με την επιτάχυνση των διαδικασιών διανοίξεως, ολοκλήρωσης των τμημάτων της Εγνατίας Οδού, η διαδρομή Αλεξανδρούπολη-Θεσσαλονίκη διαρκεί δύο ώρες και σαράντα λεπτά και από τη Δράμα στη Θεσσαλονίκη ερχόμαστε σε μία ώρα και είκοσι λεπτά. Πρόσφατα δημοπρατήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ένας καινούργιος κάθετος άξονας στη Μακεδονία, ο κάθετος άξονας Δράμας – Εγνατίας Οδού, που θα ξεπεράσει σε μήκος τα 45 χιλιόμετρα.

Πέρα από την ολοκλήρωση της Εγνατίας που αναμένεται ως το τέλος του 2008, στη Θεσσαλονίκη, εξελίσσονται τα έργα επέκτασης στον 6ο προβλήτα και εκβάθυνσης του Λιμανιού, που με το νέο γεωστρατηγικό ρόλο του θα συμβάλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη. Η δε επέκταση του διαδρόμου του Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης κατά 900 περίπου μέτρα, βρίσκεται σε εξέλιξη με αποτέλεσμα το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης να γίνεται διεθνές αεροδρόμιο.

Μετά από παλινωδίες δεκαετιών, στη Θεσσαλονίκη, μεσα στην άνοιξη, θα πιάσουν δουλειά οι Μετροπόντικες και 250.000 επιβάτες θα εξυπηρετούνται με την ολοκλήρωση του μετρό το 2012, ενώ η πόλη θα ενισχυθεί και με το έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας.

Όλα τα παραπάνω, ως υποδομές, έρχονται να ενισχύσουν το εμπόριο αλλά και τον τομέα των υπηρεσιών, δίνοντας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα, τον χαρακτήρα ενός ουσιαστικού κέντρου με μητροπολιτικό και ηγετικό (αλλά όχι κακώς εννοούμενο ηγεμονικό) χαρακτήρα, όχι μόνο στη Ν.Α. Ευρώπη, αλλά σε μια ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης έχει πλέον αποφασιστικό ρόλο προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής στη Βόρεια Ελλάδα και αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνο με την εμπλοκή στο εγχείρημα της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης.

Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης για το 2008, είναι αυξημένος κατά 50% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2007, ενώ το ΥΜΑ-Θ πιστοποιήθηκε ως Τελικός Δικαιούχος διαχείρισης πόρων και εκτέλεσης έργων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 (Δ´ΚΠΣ) με πρώτο προϋπολογισμό άνω των 228 εκατομμυρίων ευρώ. Στο πλαίσιο της νέας αυτής δυνατότητας, αφού το ΥΜΑ-Θ δεν είχε αντίστοιχη συμμετοχή στα προηγούμενα «κοινοτικά πακέτα», βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία με τις Νομαρχίες και Δήμους της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με την έγκαιρη κατάθεση μελετών που θα πιστοποιούν την ωριμότητα των έργων  και των προγραμμάτων που θα συμπεριλάβει το ΥΜΑΘ στον προγραμματισμό του.

Το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης σχεδιάζει επίσης την ίδρυση και Λειτουργία Κέντρου Επενδύσεων Μακεδονίας – Θράκης, σε συνδυασμό με το συνεχή εμπλουτισμό του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου το οποίο δίνει επιχειρηματική και επενδυτική πληροφόρηση σε Έλληνες και ξένους υποψήφιους επενδυτές, μέσα από το site του Υπουργείου.

Μια ακόμα σημαντική προτεραιότητα για  μας, είναι ο πολιτισμός, ο τουρισμός και ιδιαίτερα η προβολή της ευρύτερης περιοχής. Ήδη ενοποιούμε τους χώρους πολιτισμού και τέχνης στους 16 νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, τους χώρους θρησκευτικής λατρείας όπως είναι τα μοναστήρια και ιδιαιτέρου βυζαντινού και θρησκευτικού κάλλους και ιστορικής αξίας μνημεία της Βόρειας Ελλάδας, δημιουργώντας μία πολιτιστική και θρησκευτική τουριστική Εγνατία, ένα πολιτιστικό και θρησκευτικό τουριστικό μονοπάτι, που θα καταλήγει στην «κιβωτό» της ορθοδοξίας που είναι το Άγιο Όρος.

Τα παραπάνω, αποτελούν μέρος μόνο, των πρωτοβουλιών και των δραστηριοτήτων που αναβαθμίζουν ουσιαστικά το νέο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδας, μπορούν πλέον να αισθάνονται τη σιγουριά, ότι η αποκέντρωση βρίσκει ουσιαστική εφαρμογή, με το νέο ρόλο που το ΥΜΑΘ διαδραματίζει στην περιοχή ευθύνης του.

Προηγούμενο άρθροΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Επόμενο άρθροΈκθεση Σύγχρονης Τέχνης στον εκθεσιακό χώρο “Ελευθερία” του Δήμου Δράμας από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης