ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΚΟΛΠΟ

ypes press002
ypes press002
 Με αφορμή δημοσιεύματα περί ρύπανσης του Θερμαϊκού Κόλπου, που ακολούθησαν την προχθεσινή συσσώρευση επιφανειακών ρύπων κατά μήκος της παραλιακής ζώνης της Θεσσαλονίκης, λόγω των νοτίων ανέμων, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 «Την ώρα που οι φωτογραφίες των παροδικά συσσωρευμένων από τους νότιους ανέμους στερεών ρύπων στην επιφάνεια του Θερμαϊκού έβλεπαν το φως της δημοσιότητας δημιουργώντας μια καθόλα εσφαλμένη εντύπωση για την μέριμνα που λαμβάνει πλέον η Πολιτεία για το Θερμαϊκό, η εικόνα είχε ήδη αλλάξει και το διαπίστωσαν όσοι Θεσσαλονικείς περπάτησαν χθες και σήμερα στην παραλία της πόλης.
 Η εικόνα άλλαξε άμεσα, διότι το μισθωμένο, από τη Διεύθυνση Προστασίας και Ανάδειξης Θερμαϊκού Κόλπου του ΥΜΑΘ, ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος, προέβη χθες στην τακτική του έξοδο, για την περισυλλογή κάθε είδους επιπλέοντος ρύπου. Το ειδικά διαμορφωμένο σκάφος, πραγματοποιεί τέτοιες εξόδους τρεις φορές την εβδομάδα βάσει σχετικής σύμβασης. Εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος δε, θα προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός, για την εκ νέου ανάθεση της τακτικής απορρύπανσης του Θερμαϊκού Κόλπου, από ειδικά διαμορφωμένο σκάφος.
 Ωστόσο, επειδή οι επιφανειακοί ρύποι δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στον Θερμαϊκό, εξίσου άδικη είναι η εντύπωση που εσφαλμένα καλλιεργήθηκε, ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα παρακολούθησης του Θερμαϊκού, λόγω αναστολής σχετικής δραστηριότητας του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Κατ` επανάληψη, ακόμα και στα ίδια μέσα ενημέρωσης που φιλοξένησαν την παρατήρηση αυτή, έχουν γίνει αναφορές πρόσφατα, στην μελέτη που διεξάγεται από το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης του Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, σε προγραμματική σύμβαση με τη Διεύθυνση Προστασίας και Ανάδειξης του Θερμαϊκού Κόλπου. Το έργο «Μελέτη Ποιότητας των Υδάτων του Θερμαϊκού και Προτάσεις για την Άμεση Αντιμετώπιση της Ρύπανσης», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με προκαθορισμένο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης ως τον Μάιο του 2008. Αμέσως μετά το ΥΜΑ-Θ, βάσει των στοιχείων αυτών, θα προβεί στην επεξεργασία, υποβολή και, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, εφαρμογή σχεδίου δράσης για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ρύπανσης του Θερμαϊκού και των πηγών της ρύπανσης.
 Συνεπώς, όχι μόνο υπάρχει πρόγραμμα παρακολούθησης, αλλά επιπροσθέτως, υπάρχει και πρόγραμμα που αποσκοπεί στη δράση και όχι μόνο στην παρακολούθηση. Και βέβαια, όλα αυτά αποδεικνύουν πως η Πολιτεία όχι μόνο δεν έχει εγκαταλείψει τον Θερμαϊκό στην τύχη του, αλλά αντίθετα, φροντίζει ενεργά για την προστασία του.»

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ‘ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ : ΜΙΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ’
Επόμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ