“Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΟΣΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ”. ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ–ΘΡΑΚΗΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ypes press002
ypes press002
Η Μακεδονία και η Θράκη με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, αποκτούν τις υποδομές που δικαιούνται και αποτελούν αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας και ενίσχυσης της θέσης της ελληνικής οικονομίας στη Ν.Α.Ευρώπη, ενώ το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζώνη ευθύνης του.

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, μιλώντας στη Βουλή κατά την παρουσίαση και συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Υπουργού, έχουν ως εξής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μία καινούρια εποχή μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει. Μια εποχή που απαιτεί βαθιές αλλαγές σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Στο πλαίσιο αυτό η δέσμευση της Κυβέρνησης Καραμανλή ότι το 80% των πόρων του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης θα αξιοποιηθεί από την ελληνική περιφέρεια, είναι ένας στόχος εφικτός, αλλά και αναγκαίος για τη δρομολόγηση μεγάλων έργων, ακόμη περισσότερων στην ελληνική περιφέρεια…»

«Στο επίκεντρο των στοχευμένων αυτών κυβερνητικών παρεμβάσεων αναμένεται να βρεθεί η Βόρειος Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει τεθεί σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, η οποία στηρίζετε σε μια οικονομία με πρωτόγνωρη εξωστρέφεια και δυναμική…»

«Η Νοτιανατολική Ευρώπη επανέρχεται στο προσκήνιο ως μια περιοχή που μεταβάλλεται σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά με χαρακτηριστικά τη σταθερότητα, την πρόοδο και την ευημερία σε όλους τους τομείς… Σε ένα τέτοιο αναπτυξιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η ελληνική οικονομία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούν αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια αυτή, καθώς εξελίσσονται σταδιακά σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κέντρο που προάγει το διεθνές εμπόριο και την καινοτομία μέσα από μία παγιωμένη διακρατική συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς στηρίζουμε την πορεία του στις ευρωπαϊκές δομές και πρωταγωνιστούμε στη δημιουργία ενός ενιαίου ενεργειακού και εμπορικού χώρου. Δημιουργήθηκε με πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας η ενεργειακή κοινότητα Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Προωθούνται διεθνείς ενεργειακοί αγωγοί με αμοιβαία οφέλη, που αποτελούν σημαντικές εθνικές επιτυχίες, πρωτόγνωρες για την περιοχή της Μακεδονίας και Θράκης και ολόκληρη την Ελλάδα… Πρόκειται για εξελίξεις που δυναμώνουν τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα και αναβαθμίζουν το κύρος της πατρίδας μας. Φέρνουν μεγάλες επενδύσεις και άρα νέες θέσεις εργασίας, διότι η ανεργία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με ευχολόγια…»

Παραθέτοντας τα έργα και τις παρεμβάσεις που εξελίσσονται ή ξεκινούν στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα σε όλους τους τομείς, από την κατασκευή του μετρό και της Εγνατίας Οδού ως την επικείμενη ανέγερση νέων νοσοκομείων και από το Διεθνές Πανεπιστήμιο και τη Ζώνη Καινοτομίας ως την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το πρόγραμμα «Θησέας», ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας τόνισε:

«Η Μακεδονία και Θράκη με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη αποκτούν σήμερα τις υποδομές, τα έργα, το ρόλο που πραγματικά δικαιούνται και τους ανήκει.»

 

Και μεταξύ άλλων συμπλήρωσε:

«Στα τρεισήμισι χρόνια που πέρασαν στηρίξαμε δράσεις που αναζωογονούν τον παραγωγικό ιστό σε ολόκληρο το βορειοελλαδικό χώρο. Καινούργιος αναπτυξιακός νόμος ισχύει για όλους τους νομούς της Μακεδονίας και Θράκης με ποσοστά επένδυσης και ενίσχυσης από το κράτος μέχρι 60% όταν με τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο το κράτος συνεισέφερε με ποσοστά 35%. Επενδυτικά σχέδια έχουν χρηματοδοτηθεί με ποσό πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε νομούς της Μακεδονίας και Θράκης. Από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» ενισχύθηκαν μέχρι σήμερα έργα πνοής που ξεπερνούν το 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τα περιφερειακά προγράμματα δόθηκαν πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ για σημαντικά έργα στους νομούς της Μακεδονίας και Θράκης. Η απορρόφηση κονδυλίων από το 2004 τετραπλασιάστηκε.Δώσαμε και δίνουμε έμφαση στην έρευνα, στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες. Ιδρύθηκε η Ζώνη Καινοτομίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και προωθούνται οι αναγκαίες υποδομές. Δημιουργούνται πόλοι καινοτομίας στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία που συνδέουν ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις με την έρευνα και την παραγωγή. Δημιουργούνται ή εκσυγχρονίζονται τριάντα βιομηχανικές και επιχειρηματικές περιοχές με κόστος πάνω από ογδόντα εκατομμύρια ευρώ στους Νομούς Μακεδονίας και Θράκης. Ενισχύονται επενδυτικά σχέδια για τον τουρισμό και εφαρμόζονται προγράμματα ενιαίας πολιτιστικής και τουριστικής προβολής της Μακεδονίας και Θράκης. Εκτελούνται σημαντικά έργα και για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου και του Νέστου. Συγκροτήθηκε και άρχισε να δραστηριοποιείται η Διεύθυνση Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου.»

Αναφερόμενος ιδιαίτερα σε πεπραγμένα και προτεραιότητες του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, ο Υπουργός κ. Μαργαρίτης Τζίμας, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σ’ αυτήν τη νέα εποχή που διαμορφώνεται για την Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα, το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης καλείται να διαδραματίσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα από ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους φορείς των τοπικών κοινωνιών αλλά και με τα συναρμόδια Υπουργεία. Η διαμόρφωση κατάλληλης στρατηγικής για την ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης απορρέει εξάλλου και από την κυβερνητική δέσμευση για την άμεση αναβάθμιση του ρόλου του Υπουργείου στην περιοχή της ευθύνης του..»

«Η αναπτυξιακή στρατηγική του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης για την περίοδο 2007-2013 διαμορφώνεται με βάση τα επιτεύγματα από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις του Υπουργείου στα πεδία της ευθύνης του…».

«Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για την περίοδο 2007-2013 έχει θέσει ως γενικούς στρατηγικούς στόχους την ολοκληρωμένη προσέγγιση του ενιαίου αναπτυξιακού χώρου της Βόρειας Ελλάδας για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αναπτυξιακών παρεμβάσεων, την ενίσχυση της διαπεριφερειακής συνεργασίας και της χωρικής συνοχής τόσο στη Βόρεια Ελλάδα όσο και εκτός συνόρων, την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και συγχρόνων μορφών διακυβέρνησης της περιοχής ευθύνης, την οργάνωση και πιστοποίηση του Υπουργείου για πρώτη φορά στην ιστορία του ως τελικού δικαιούχου διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων έργων, τη λειτουργία του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος…»

 «Σημαντική όμως ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης αναμένεται να δώσει και η Ζώνη Καινοτομίας η οποία ιδρύθηκε με τη συνεργασία των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Μακεδονίας-Θράκης στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Με το ν. 3684/2006 ιδρύθηκε η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη έχει εγκριθεί το καταστατικό της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας που θα είναι και ο φορέας υλοποίησης της διαχείρισης του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού εγχειρήματος. Πρόκειται για πρωτοπόρα πρωτοβουλία, μέσω της οποίας η Βόρειος Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε πυρήνα γνώσης και καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη…»

«…Η βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος αποτελεί το ζητούμενο στη σημερινή εποχή που χαρακτηρίζεται από τις συνεχείς κλιματολογικές αλλαγές με άμεσες καταστρεπτικές επιπτώσεις… Το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, πλήρως ευαισθητοποιημένο στον τομέα αυτό και με στοχευμένες παρεμβάσεις, συνεχίζει την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας. Έργα πυροπροστασίας εξελίσσονται και υλοποιούνται σε όλη την επικράτεια του Αγίου Όρους μέσω του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, προκειμένου να προστατευθεί το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό κάλλος της ευρύτερης περιοχής. Έργα προστασίας και ανάδειξης παραδοσιακών οικισμών βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν υποβληθεί στην τέταρτη προγραμματική περίοδο σε ολόκληρη τη Μακεδονία και Θράκη, με σεβασμό πάντοτε προς το περιβάλλον και την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Προγραμματίζουμε την ανάπτυξη συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και διασυνοριακής υδρολογικής παρακολούθησης των διεθνών ποταμών και λιμνών της Μακεδονίας-Θράκης, τη σύσταση διαβαλκανικού κέντρου ανάπτυξης και μεταφοράς τεχνογνωσίας ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων…»

          «Σημαντική είναι η παρέμβαση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης στη στήριξη ενεργών πολιτιστικών γεγονότων στην ευρύτερη περιοχή…. Επίσης το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης είναι παρόν στην ανάδειξη της ορθόδοξης θρησκευτικής μας παράδοσης, της Κιβωτού της Ορθοδοξίας του Αγίου Όρους, είναι παρόν στην εκπομπή πνευματικής δημιουργίας του συμβόλου του Ποντιακού Ελληνισμού της Παναγίας Σουμελά, είναι παρόν στην ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς της Ιεράς Μονής Εικοσιφοίνισσας του Παγγαίου. Είμαστε εκεί που χτυπάει η καρδιά του Ελληνισμού από την Κοζάνη, την Καστοριά μέχρι τον Έβρο, από τις Πρέσπες, μέχρι το Νευροκόπι και τη Σαμοθράκη, έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μακεδονίας και Θράκης μέσα από ένα πλαίσιο ειλικρινούς συνεργασίας με τους γείτονές μας για να ζήσουμε σε μια γειτονιά δημιουργίας και ειρήνης, έτοιμοι να συνεχίσουμε την αξιοποίηση όλων των τοπικών δυνάμεων χωρίς αποκλεισμούς.»

Προηγούμενο άρθροΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΙΟΥΦΑ
Επόμενο άρθροΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ