ΑΡΘΡΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ‘ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ’

ypes press002
ypes press002

Η ελληνική οικονομία, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναμένεται τα επόμενα χρόνια να τεθεί ενώπιον νέων προκλήσεων, καθώς, όχι μόνο η ένταξη  της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και η ευρωπαϊκή πορεία των λοιπών χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δημιουργούν ένα κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας που αναμφισβήτητα επηρεάζει τις συναλλαγές θετικά, εντείνοντας ωστόσο και τον ανταγωνισμό.

              Έναν ανταγωνισμό όμως, που δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως φόβητρο, αλλά ως κίνητρο βελτίωσης για κάθε κράτος-μέλος, ως πεδίο ευκαιριών για προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις, με αναπτυξιακές πολιτικές από πλευράς κεντρικής εξουσίας, αλλά και με οξυδερκείς πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα.

Η ελληνική οικονομία με γοργούς ρυθμούς προσανατολίζεται στις νέες τεχνολογίες, στην έρευνα και στην καινοτομία. Καλείται  δε ν’ αποτελέσει την αιχμή του δόρατος προς αυτήν την αναπτυξιακή κατεύθυνση στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό είναι το στοίχημα συνολικά για τη χώρα, ενώ η Βόρεια Ελλάδα, ως «πύλη» προς τις νεοενταχθείσες χώρες και την ευρύτερη βαλκανική, έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει.

                Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, συμμετέχει ενεργά σ`αυτές τις διαδικασίες, τόσο όσον αφορά την προσαρμογή των νέων εταίρων και γειτόνων μας στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στην ενίσχυση του κλίματος συνεργασίας, σε διμερές επίπεδο. Ταυτόχρονα όμως, συμμετέχει ενεργά και στην αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλλεται για να καταστεί η Βόρεια Ελλάδα ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον, αλλά και να προσφέρει ακόμη καλύτερη ποιότητα ζωής, απασχόληση και αισιοδοξία για το μέλλον στους κατοίκους της.

Με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που ήδη έχει αρχίσει να δέχεται και να παρέχει πληροφόρηση, το Υπουργείο Μακεδονίας–Θράκης μετατρέπεται σε κόμβο ενημέρωσης Ελλήνων και ξένων επενδυτών, για τις ευκαιρίες δραστηριοποίησης, όχι μόνο στη Β.Ελλάδα, όσο και στη Ν.Α. Ευρώπη γενικότερα. Το Υπουργείο μας, επίσης, για πρώτη φορά υλοποιεί με επιτυχία ευρωπαϊκά προγράμματα της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG (Interact και Medocc), με εταίρους από τις Περιφέρειες της χώρας μας, Κύπρο, Βουλγαρία, Τσεχία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ιταλία. Τα προγράμματα αυτά, μεταξύ άλλων, συμβάλουν σ αυτήν ακριβώς την πορεία προσαρμογής των νέων μελών, ή των υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση κρατών.

Με δεδομένο το γεγονός ότι σταθερή επιδίωξη της Κυβερνητικής πολιτικής είναι η αναβάθμιση του γενικότερου και πολυεπίπεδου ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Β.Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, το Υπουργείο μας ανέλαβε έγκαιρα την πρωτοβουλία και κατέθεσε πρόταση για να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη ένας υπηρεσιακός σχηματισμός σε επίπεδο Γραμματείας για θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Η πρόταση αυτή του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης, όχι μόνο έγινε δεκτή, αλλά θυμίζω, πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της 71ης ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε την απόφαση για εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο ΥΜΑΘ, ενός Αναπληρωτή Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. Το γεγονός αυτό, εξασφαλίζει προοπτικές καλύτερης συνεργασίας και στήριξης κάθε ελληνικής πρωτοβουλίας στις γειτονικές μας χώρες.

                Και βέβαια το μεγάλο στοίχημα για μας, είναι η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, μετά και την ψήφιση του Νόμου 3489/ 2006, με τον οποίο ιδρύεται η εταιρεία «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.» που αποτελεί τον Φορέα διαχείρισης και ανάπτυξης της Ζώνης. Το πρωτοπόρο, για τα ελληνικά δεδομένα , εγχείρημα περιφερειακής ανάπτυξης, έχει και εθνική διάσταση αφού θέτει τις βάσεις για να ενταχθεί συνολικά η χώρα μας στην πρωτοπορία της έρευνας και της καινοτομίας.

                Όμως και το σύνολο του κυβερνητικού έργου, αποδεικνύουν την βαρύτητα που δίνεται στην αναπτυξιακή προοπτική της Βόρειας Ελλάδας. Το μετρό της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε και μάλιστα ξεκίνησαν ήδη οι μελέτες για την επέκτασή του προς ανατολικά και δυτικά. Το Αεροδρόμιο επεκτείνεται. Η υποθαλάσσια εντός των επόμενων μηνών ξεκινά. Η σύμβαση για την επέκταση του 6ου προβλήτα του λιμανιού της συμπρωτεύουσας υπογράφηκε. Οι εργασίες αρχίζουν. Ξεκίνησε η συζήτηση και ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του προαστιακού σιδηροδρόμου, έργο που θα συνδέσει τόσο τα προάστια με το πολεοδομικό συγκρότημα, όσο και τη βιομηχανική περιοχή με σημεία «κλειδιά», όπως το λιμάνι και το αεροδρόμιο.

Αυτά όλα, αποτελούν τις βάσεις, πάνω στις οποίες χτίζεται μία μακροχρόνια και αποτελεσματική ανάπτυξη. Είναι βάσεις ορατές, χειροπιαστές.

Η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Καβάλας, πάγιο αίτημα ετών, υλοποιείται. Όπως υλοποιούνται και μία σειρά αναπτυξιακών έργων σε όλους τους Νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, όπως οι οδικοί κάθετοι άξονες, και η σιδηροδρομική Εγνατία για να αναδείξουμε σε όλο το εύρος τη δυναμική την περιοχής. Για πρώτη φορά η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη μετέχουν στην ίδια ζώνη κινήτρων. Θέλουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη  πόλο προσέλκυσης τουριστών και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε, υιοθετώντας νέες πρακτικές προώθησης.

Η περιοχή μας αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ακόμα και από τον πλέον δύσπιστο, ότι δεν λειτουργούμε αποσπασματικά ή ευκαιριακά. Έχουμε στόχο. Η πολιτική μας έχει όραμα και δίνει την προοπτική της ανάπτυξης για την Ελλάδα, για τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Προηγούμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΙΚΡΑΣ
Επόμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ‘ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ’ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ