ΑΡΘΡΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ‘ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ’ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ypes press002
ypes press002

            Με τη συμπλήρωση τριών χρόνων νέας διακυβέρνησης και κοιτώντας όσα έγιναν στην τριετία αυτή, όσα προχώρησαν, διαπιστώνουμε ότι η ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή ως πρωθυπουργό, ήρθε στη καταλληλότερη στιγμή για τη χώρα.

                Έχοντας χάσει τρεις μεγάλες ευκαιρίες, που ταυτίζονται με τρία κοινοτικά «πακέτα» στήριξης, η χώρα βρισκόταν ενώπιον του κινδύνου, αν εξακολουθούσαν οι άτολμες και παρωχημένες πολιτικές του παρελθόντος, να χάσει δύο ακόμη μεγάλες ευκαιρίες. Τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η προετοιμασία των οποίων είχε περιέλθει σε κυκεώνα παλινωδιών και καθυστερήσεων, αλλά και το Δ´ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, για την αξιοποίηση του οποίου, η προετοιμασία γίνεται τώρα!

                Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ολοκλήρωσε εγκαίρως την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, που προκάλεσαν το διεθνή θαυμασμό για την Ελλάδα και έθεσαν βάσεις για αύξηση του τουρισμού και της ανταγωνιστικότητας της χώρας στο εξωτερικό.

                Ακολούθησαν τρία χρόνια, κατά τα οποία, με την υλοποίηση ενός μεγάλου αριθμού διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με την προώθηση έργων υποδομής που βρίσκονταν σε πολυετές τέλμα, η κυβέρνηση έβαλε την Ελλάδα σε τροχιά ουσιαστικής αλλαγής προς νέες αναπτυξιακές κατευθύνσεις.

  • Ανοίγοντας πόλεμο ενάντια σε χρόνιες παθογένειες του διοικητικού συστήματος της χώρας, όπως η διαφθορά και η γραφειοκρατία.
  • Αποσκοπώντας στην εξασφάλιση φορολογικής σταθερότητας για τον μισθωτό, το συνταξιούχο και τον επιχειρηματία, ώστε να ξέρει κάθε Έλληνας τι του ξημερώνει.
  • Επιδιώκοντας στην αγορά την καθιέρωση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού που είναι το καλύτερο ανάχωμα κατά της ακρίβειας.
  • Απλουστεύοντας τους όρους της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης.
  • Δημιουργώντας κίνητρα για νέες επενδύσεις ελληνικών και ξένων κεφαλαίων.
  • Ρίχνοντας το βάρος του αναπτυξιακού μέλλοντος στην ελληνική περιφέρεια, αλλά και σε τομείς όπως η έρευνα και η καινοτομία.
  • Νοικοκυρεύοντας την οικονομία της χώρας, ώστε να είναι στέρεες οι βάσεις του αναπτυξιακού άλματος που θα ακολουθήσει με την αξιοποίηση και του Δ´ΚΠΣ.
  • Ενισχύοντας το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό.

Η απορροφητικότητα των κονδυλίων του Γ´ΚΠΣ έχει πολλαπλασιαστεί. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, έδωσε το έναυσμα για νέες επενδύσεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, ανοίγοντας και νέες θέσεις εργασίας. Η αντικατάσταση του παρωχημένου «Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης» με το πρόγραμμα «Θησέας», πολλαπλασίασε τους πόρους που έχει στη διάθεσή της η Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη Βόρεια Ελλαδα για την υλοποίηση μικρότερων αλλά εξίσου απαραίτητων, έργων και παρεμβάσεων. Από πλευράς Υπουργείο Μακεδονίας –Θράκης, η δρομολόγηση της δημιουργίας της Ζώνης Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, ανοίγει μια νέα αναπτυξιακή προοπτική για τη Θεσσαλονίκη, τη Β.Ελλάδα και –τολμώ να πω- ολόκληρη τη χώρα, καθώς θέτει τις βάσεις για να αναρριχηθεί η Ελλάδα ψηλότερα, μεταξύ των προηγμένων Ευρωπαίων εταίρων, στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο λειτουργίας της Ζώνης Καινοτομίας, την καθιστούν ένα ισχυρό «όπλο» περιφερειακής ανάπτυξης, αξιοποίησης του επιστημονικού μας δυναμικού και καταπολέμησης της ανεργίας. Επίσης, το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που αποκτήσαμε, μετατρέπει το Υπουργείο Μακεδονίας –Θράκης σε κόμβο ενημέρωσης Ελλήνων και ξένων επενδυτών, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για το συντονισμό και την καλύτερη εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης των τριών περιφερειών της Μακεδονίας και της Θράκης. Η δε σύσταση της Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάδειξης του Θερμαϊκού Κόλπου, θέτει τις βάσεις για καλύτερο συντονισμό των δράσεων που μπορούν να είναι και αναπτυξιακές, όσον αφορά την αξιοποίηση του πλούτου της περιοχής μας.

Το έργο δεν τελείωσε. Συνεχίζεται. Ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, που μετά από χρόνια αδιαφορίας βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο των εξελίξεων, η εκκίνηση των μεγάλων έργων και τα αναπτυξιακά κίνητρα που δίνονται, σε συνδυασμό με το μεγάλο εγχείρημα της δημιουργίας της Ζώνης Καινοτομίας, εγγυώνται την είσοδο της Μακεδονίας και της Θράκης στην πιο δημιουργική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών.

Μέσα στο 2007 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί η πρόδρομες εργασίες του Μετρό και να πιάσει δουλειά ο μετροπόντικας. Παράλληλα, ξεκινούν η υποθαλάσσια οδική αρτηρία και τα έργα επέκτασης της 6ης προβλήτας στο λιμάνι, ενώ συνεχίζονται τα έργα στο αεροδρόμιο.

Η Εγνατία Οδός, πορεύεται με γοργό ρυθμό προς την ολοκλήρωσή της εδραιώνοντας τον ρόλο της περιοχής μας ως γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ο αγωγός φυσικού αερίου από την Τουρκία ως την Ιταλία και η δρομολόγηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, καθιστούν τη Βόρεια Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για ολόκληρη τη Ν.Α. Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η αναβάθμιση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και η ενίσχυση του ρόλου του με νέες αρμοδιότητες και εργαλεία για ακόμη πιο άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας, επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ελληνική περιφέρεια.

Οι μεταρρυθμίσεις εξελίσσονται. Με την κοινωνία σύμμαχο έναντι των ολίγων που έχουν συμφέροντα στη στασιμότητα. Οι πολίτες βλέπουν ότι δουλεύουμε για να είμαστε συνεπείς με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, βλέπουν ότι είμαστε παραγωγικοί και γι’ αυτό πιστεύω ότι μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, ακόμη κι όταν σε επιμέρους τομείς περιμένουν ακόμη πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Πότε άλλοτε στις τελευταίες δεκαετίες, δεν έγιναν τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όπως τα τρία χρόνια της νέας διακυβέρνησης. Σίγουρα δεν έχουν επουλωθεί όλες οι πληγές. Σίγουρα, μας περιμένει ακόμη πιο σκληρή δουλειά για να πιάσουν τόπο όσα πετύχαμε ως τώρα. Μα οι πολίτες βλέπουν έργο χειροπιαστό. Και η πολιτική συνέπεια, με την οποία υλοποιεί τις προγραμματικές της δεσμεύσεις αυτή η κυβέρνηση, εγγυάται την αξιοπιστία της, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσει να πολιτεύεται και να μετατρέπει σε έργο κάθε υπόσχεση.

Ο τέταρτος χρόνος της νέας διακυβέρνησης που ξεκινά, δεν αποτελεί παρά μόνο την αρχή για ακόμη περισσότερη δουλειά, για ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, για ακόμη πλουσιότερο έργο._

Προηγούμενο άρθροΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ECONOMY & POLITICS”
Επόμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ