ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΙΝΔΟΥ (ΔΗΜΟΥ ΕΧΕΔΩΡΟΥ) ΚΑΙ ΠΕΥΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ypes press002
ypes press002

Με το έργο ολοκληρώνεται η προστασία του περιβάλλονοντος του Θερμαικού Κόλπου και αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή

Παρουσία του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκου Τσιαρτσιώνη υπεγράφη το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου 2005, η σύμβαση κατασκευής του έργου «Κατασκευή έργων αποχέτευσης ακαθάρτων περιοχών Σίνδου (Δήμου Εχεδώρου) και Πεύκων Θεσσαλονίκης» της ΕΥΑΘ Παγίων.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρέστησαν: οι πρόεδροι της ΕΥΑΘ Παγίων και της ΕΥΑΘ ΑΕ κ. Κώστας Δεμίρης και κ. Σταύρος Χατζηπέτρου αντίστοιχα, καθώς και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο εταιριών, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Εχεδώρου κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πέυκων κ. Δημήτριος Φράγκος, ο διευθύνων σύμβουλος της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. κ. Γεώργιος Σκόδρας και εκπρόσωποι από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης δήλωσε στους δημοσιογράφους τα εξής:

«Σήμερα υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του έργου Κατασκευή έργων αποχέτευσης ακαθάρτων περιοχών Σίνδου (Δήμου Εχεδώρου) και Πεύκων Θεσσαλονίκης της ΕΥΑΘ Παγίων. Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας έργο προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ταμείο Συνοχής και κατά 25% από την ελληνική πολιτεία. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγών ακάθαρτων υδάτων συνολικού μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων. Το έργο θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας των υδάτων του Θερμαϊκού Κόλπου και στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της διάθεσης των αστικών λυμάτων, που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της περιοχής καθώς γινόταν χρήση απορροφητικών και σηπτικών βόθρων. Ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας (υποκείμενος υδροφορέας) δεν χρησιμοποιείται μόνο για την ύδρευση του οικισμού αλλά και για την ύδρευση της πόλης της Θεσσαλονίκης προς την οποία προωθούνται καθημερινά πλέον 50.000 κυβικά μέτρα υπόγειου νερού. Η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων όχι μόνο της Σίνδου αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Θερμαϊκού  Κόλπου, είναι το κύριο μέλημα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Με την υπογραφή της σημερινής σύμβασης και την εγκατάσταση του εργολάβου, ολοκληρώνεται το έργο για την προστασία του περιβάλλοντος του Θερμαϊκού Κόλπου και αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
 
 Υπογραφή Σύμβασης
Κατασκευής του Έργου :
    
´´Κατασκευή έργων αποχέτευσης ακαθάρτων περιοχών Σίνδου
( Δήμου Εχεδώρου) και Πεύκων Θεσσαλονίκης´´

Προϋπολογισμός έργου ( προσφοράς ) Σύμβασης με ΦΠΑ : 6.489.722,49 Ευρώ.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά : Περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγών ακαθάρτων  συνολικού μήκους 37.500 μ, εκ των οποίων 17.500 μ στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σίνδου Δήμου Εχεδώρου και 20.000 μ. στην κοινότητα Πεύκων, με τα αντίστοιχα φρεάτια επισκέψεων, (πλέον των 890).

Χρονική Διάρκεια               :   Δεκαοκτώ (18) μήνες

Τελικός Μειοδότης              :   Η Ελληνική Υδροκατασκευή Α.Ε.

Ημερομηνία Υπογραφής
Σύμβασης
                          :   Η 20η Οκτωβρίου 2005.

Χρηματοδότηση                  :   Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το
                                                      Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά
                                                      25% από το Π.Δ.Ε. της Ελλάδας.

Δήμος Εχεδώρου
(Δημοτικό Διαμέρισμα Σίνδου)

Για την ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων της περιοχής της Σίνδου προβλέπεται η τοποθέτηση αγωγών συνολικού μήκους 17.500 μέτρων, διατομών Φ250 από PVC σειράς 41 με τα αντίστοιχα φρεάτια επισκέψεων, που θα εξυπηρετήσουν το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της περιοχής.

Κοινότητα Πεύκων

Για την ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης της Κοινότητας Πεύκων προβλέπεται η τοποθέτηση αγωγών συνολικού μήκους 20.000 μέτρων, διατομών Φ250 (18.000 μ.) Φ 315 (2.000 μ.) και  έως Φ630, από PVC σειράς 41 με τα αντίστοιχα φρεάτια επισκέψεων, που θα εξυπηρετήσουν το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της περιοχής.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
στο περιβάλλον:

Η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας των υδάτων του Θερμαϊκού Κόλπου, και όχι μόνο, καθ’ όσον η υφισταμένη κατάσταση αντιμετώπισης του προβλήματος της διάθεσης των αστικών λυμάτων με την χρήση απορροφητικών και σηπτικών βόθρων εγκυμονεί σαφώς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, αφού ο υποκείμενος υδροφορέας χρησιμοποιείται τόσο για την ύδρευση του οικισμού, όσο και για την ύδρευση της πόλης της Θεσσαλονίκης προς την οποία προωθούνται καθημερινά πλέον των 50.000 κυβ. μέτρων αντλούμενου από την περιοχή, υπόγειου νερού.

 Θα εξυπηρετήσει κατ’ αρχάς τους κατοίκους του Δήμου Εχεδώρου, και της Κοινότητας Πεύκων και θα επηρεάσει την οικιστική ανάπτυξη, καθόσον οι περιοχές αυτές θα καταστούν ιδιαίτερα ελκυστικές, ακόμη και ως περιοχές πρώτης επιλογής για μόνιμη κατοικία.

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Επόμενο άρθροΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕIΑ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ