Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

ypes press002
ypes press002

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ελληνικής Ομογένειας Νέας Υόρκης με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Ολοκλήρωσε, την πενθήμερη παραμονή του στις ΗΠΑ ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις της ομογένειας  που έγιναν στη Νέα Υόρκη για την Εθνική Επέτειο της Επανάστασης του 1821.
 
Στη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη την 31η  Μαρτίου συμμετείχε σε σειρά παράλληλων εκδηλώσεων που διοργάνωσαν οι εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας, προς τιμήν των επίσημων προσκεκλημένων. Την 1η Απριλίου, ο κ. Καλαντζής παρέστη στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος, χοροστατούντος του  Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Δημητρίου και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ομογένειας, της αμερικανικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης της Νέας Υόρκης.

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας αναφέρθηκε στα διαχρονικά και πάντα επίκαιρα μηνύματα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου τονίζοντας ότι: Οι θυσίες των προγόνων  μας είναι η πολυτιμότερη κληρονομιά μας.  Η επέτειος της 25ης Μαρτίου, είναι το λαμπρό παράδειγμα της ενότητας και της ομοψυχίας των ελλήνων. Σήμερα πρέπει να αναζητήσουμε ξανά δύναμη στις αξίες και στα ιδανικά των αγώνων του Έθνους μας για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Το οφείλουμε σε όλους αυτούς που έχυσαν το αίμα τους για να ζούμε εμείς ελεύθεροι. Το οφείλουμε στην ιστορία μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας. Το οφείλουμε στις νέες γενιές που έρχονται».

Αμέσως μετά οι τελετάρχες της παρέλασης, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο και τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, επευφημούμενοι από τους χιλιάδες ομογενείς που είχαν συγκεντρωθεί, παρήλασαν, πρώτοι, στην 5η Λεωφόρο, μέχρι την εξέδρα των επισήμων, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο της διοργάνωσης.  Ο υπουργός  παρακολούθησε τη μεγαλειώδη και εντυπωσιακή, πεντάωρης διάρκειας παρέλαση των αρμάτων και των πεζοπόρων τμημάτων των ελληνικών συλλόγων και σωματείων.

Στο σύντομο χαιρετισμό τους ο κ. Καλαντζής μετέφερε τις ευχές του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, συγχαίροντας την Ελληνοαμερικανική κοινότητα για τις «συνεχείς και αξιέπαινες» προσπάθειές της να διατηρήσει την ελληνικότητά της, αλλά και για να στηρίξει με κάθε τρόπο την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας: «Ελευθερία και Ελλάδα είναι δύο έννοιες συνυφασμένες. Θέλω να εκφράσω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μου, ως Έλληνας, ως Μακεδόνας αλλά και ως πολιτικός, σε σας, που με τις προσπάθειές σας ενώνετε και προβάλλετε τον Ελληνισμό, προκειμένου να εξελιχθεί σε μία σημαντική δύναμη σε όλο τον κόσμο. Τιμήσατε και τιμάτε την ελληνική καταγωγή σας και διδάσκετε στα παιδιά σας τις παραδόσεις με τις οποίες γαλουχηθήκατε, από τους γονείς και τους παππούδες σας. Επάνω σε αυτές τις αξίες βαδίζει και η νεολαία της τέταρτης γενιάς. Αυτή η  γενιά συμβολίζει το νέο δυναμικό ελληνισμό.  Τον ελληνισμό που τολμά να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις συμμετέχοντας ενεργά».

Δεκάδες χιλιάδες άτομα παρακολούθησαν τη παρέλαση των ομογενών της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, οι θεατές και οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τις 120.000. Χιλιάδες ελληνόπουλα δεύτερης, τρίτης, τέταρτης, ακόμη και πέμπτης γενιάς ομογενών, ντυμένα με ελληνικές παραδοσιακές στολές, καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο. Εκτός από σχολεία, έλαβαν μέρος σύλλογοι, κοινότητες, ομοσπονδίες, οργανισμοί και ελληνοαμερικανικές επιχειρήσεις. Τελετάρχες της παρέλασης ήταν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κ. Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. ‘Αντριου ‘Αθενς, ο επιχειρηματίας κ. Τζον Ράγκος και ο πρόεδρος της ομογενειακής τράπεζας «Μάραθον» κ. Πολ Σταθουλόπουλος.

Απευθυνόμενους στους διοργανωτές της παρέλασης ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης επισήμανε: «Η μεγαλειώδης παρέλαση της ελληνικής ομογένειας είναι μία ιδιαίτερη στιγμή που δεν αφήνει κανέναν Έλληνα ασυγκίνητο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ενωμένοι σαν μία γροθιά, συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή γιορτή τιμώντας την ιστορία τους, την καταγωγή τους, τις παραδόσεις τους, τα ήθη και έθιμά τους. Σύσσωμος ο Ελληνισμός τιμά τη μνήμη, το γνήσιο πατριωτισμό και τις θυσίες των ηρωικών του προγόνων, για χάρη του ύψιστου ιδανικού της ελευθερίας».

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων ο κ. Καλαντζής συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ομογένειας και είχε την ευκαιρία να συζητήσει για όλα τα  τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον ελληνισμό και τους ομογενείς της Αμερικής, αλλά και να ανταλλάξει απόψεις για τα εθνικά μας θέματα.

Ο κ. Καλαντζής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σήμερα «ισχυρή παρουσία», καλώντας όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας, να μη λησμονούν τα έργα, τους αγώνες και τις ιδέες που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. «Χτίζουμε τον Ελληνισμό του 21ου αιώνα με κοινωνική δικαιοσύνη, με ανθρώπινη αλληλεγγύη, με συλλογικό όραμα και με διεκδίκηση των εθνικών μας δικαίων», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης έκανε επίσης αναφορά στη συμπαράσταση όλου του Ελληνισμού προς τον Κυπριακό λαό που, όπως τόνισε «αγωνίζεται για ελευθερία και δικαιοσύνη», ενώ ευχαρίστησε το δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ για την αναγνώριση που προσφέρει στους ομογενείς της πόλης του.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο υπουργός είχε επαφές με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο, με το Δήμαρχο της Νέας Υόρκης κ. Μάικλ Μπλούμπεργκ, με τον πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Άντριου Άθενς, με τους τελετάρχες της παρέλασης,  καθώς και με τους εκπροσώπους και τα προεδρεία των Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Ο κ. Καλαντζής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει επίσης με τους αμερικανούς πολιτικούς που παρακολούθησαν την παρέλαση: τον γερουσιαστής κ. Τσαρλς Σούμερ, τη βουλευτή κ. Κάρολιν Μαλόνι, τον υποψήφιο για το αμερικανικό Κογκρέσο κ. Τζον Σαρμπάνη (γιος του γερουσιαστή κ. Πολ Σαρμπάνη), τους πολιτειακούς ομογενείς βουλευτές κ. Μάικλ Γιάνναρη και κ. Μάθιου Μυρώνη και με αρκετούς αξιωματούχους των δημοτικών και πολιτειακών αρχών της Νέας Υόρκης.

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης επισκέφθηκε επίσης  τις εγκαταστάσεις της ομογενειακής  εφημερίδας «ΕΘΝΙΚΌΣ ΚΗΡΥΞ», της παλαιότερης ελληνόφωνης εφημερίδας. Συζήτησε με τον εκδότη και διευθυντή κ. Διαμαντάρη, συνομίλησε με τους δημοσιογράφους και το προσωπικό και ξεναγήθηκε στους χώρους της εφημερίδας.

Προηγούμενο άρθροΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ 8 / 04 / 06