ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

ypes press002
ypes press002

«Το Θαύμα του ’40. Αγώνας για την ελευθερία και την ειρήνη»

Ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, με την παρουσία του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκου Τσιαρτσιώνη, του γενικού γραμματέα καθηγητή Λουκά Ανανίκα, των διευθυντών και υπαλλήλων του υπουργείου και των εκπροσώπων των στεγαζόμενων στο Διοικητήριο υπηρεσιών.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, αναφέρθηκε στο μήνυμα της εθνικής επετείου. «Η γενιά της εποχής εκείνης έστειλε ένα ξεκάθαρο και ηχηρό ΟΧΙ  στον κατακτητή. Οι έλληνες δεν υπάκουσαν στη λογική του συσχετισμού δυνάμεων, δεν υπολόγισαν το κόστος της ανθρώπινης θυσίας. Προέταξαν  την ηθική τάξη, τις αξίες αλλά και τα βιώματα χιλιετιών, με υπερηφάνεια, αποφασιστικότητα, προσηλωμένοι  στα ιδανικά της ελευθερίας και του ανθρωπισμού.

Το έπος του ’40 είναι ένα μάθημα ιστορίας για κάθε επίδοξο δυνάστη λαών και ανθρώπων. Είναι ένα διαχρονικό μήνυμα που έρχεται μέσα από τον αγώνα και τις θυσίες των προγόνων μας. Με σύνεση και ομοψυχία μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά έχοντας σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Η χώρα μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη διεθνή έννομη τάξη και την ευημερία όλων των λαών. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο, που γέννησε όλες τις φωτεινές ιδέες στην ιστορία της ανθρωπότητας, γεννιέται και πάλι μια πανανθρώπινη ελπίδα για ειρήνη και ευημερία, με πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό των λαών.

Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία επιχειρείται μια τέτοια μετεξέλιξη σε τέτοια έκταση και με τέτοιο θεσμικό βάθος. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτές τις αξίες, δικαιώνοντας τις θυσίες των προγόνων μας».  

Τον πανηγυρικό της ημέρας, με θέμα «Το θαύμα του ’40. Αγώνας για την ελευθερία και την ειρήνη», εκφώνησε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού &  Κοινωνικής Προστασίας του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης κ. Αθηνά Χατζηνικολάου.

Η ομιλήτρια, αναφέρθηκε στο νόημα και τη σημασία των εθνικών επετείων. Όπως τόνισε: «Η γνώση της ιστορίας δε μας κάνει σωβινιστές που απορρίπτουν τα άλλα έθνη και αδιαφορούν για την εξόντωση των άλλων λαών. Εμείς οι έλληνες, χαιρόμαστε αυτό που είμαστε και σεβόμαστε αυτό που οι άλλοι είναι, ως αλλοεθνής, αλλόθρησκοι, ετερόδοξοι. Με αυτό το πνεύμα λοιπόν, μελετούμε την ιστορία μας και τα συγκλονιστικά γεγονότα του ελληνοϊταλικού και ελληνογερμανικού πολέμου. Η 28η Οκτωβρίου του 1940 αποτελεί, μια μοναδική και κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας. Μια συνολική εκδήλωση τόσο μεγαλειώδη, που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει ποτέ να ξεπεραστεί. Μια πράξη καθολικής εθνικής αρετής που κατά ένα θαυμαστό τρόπο πραγματώθηκε εκείνη τη μοναδική ημέρα αλλά και τις μέρες που ακολούθησαν».

Η ομιλήτρια έκλεισε το λόγο της με τα λόγια του Μακρυγιάννη που έμειναν στη ιστορία «Κι αν είμαστε ολίγοι εις το πλήθος, παρηγορούμαστε με ένα τρόπο, ότι η τύχη, μας έχει εμάς τους έλληνες πάντα ολίγους, ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θηρία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε, τρώνε από μας και μένει και μαγιά. Και οι ολίγοι αποφασίζουν να αποθάνουν, και όταν κάνουν αυτήνη την απόφασιν, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν». 

Στην εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία «Χριστιανική Ελπίδα», η οποία αποτελείται από φοιτήτριες των πανεπιστημίων και του ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης. Τη χορωδία διηύθυνε η φιλόλογος και καθηγήτρια μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση κ. Ευαγγελία Καλυβήνου. 

Προηγούμενο άρθροΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΉΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΑΠΟ 29 ΕΩΣ 31/10/2005